Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Представяне на новата банкнота от 20 € днес във Франкфурт

24 февруари 2015 г.

EMBARGO

Забранено за публикуване преди 15 ч централноевропейско време във вторник, 24 февруари 2015 г.
  • „Прозорчето с портрет“ на новата банкнота от 20 €, вградено в холограмата, е иновация в технологиите за производство на банкноти.
  • Новата банкнота от 20 € ще влезе в обращение на 25 ноември 2015 г., което предоставя на производителите на оборудване за банкноти, на лицата, работещи с пари в брой на професионална основа, и на другите заинтересовани страни период от девет месеца, в който да се подготвят за нея.
  • Днес евробанкнотите се използват от 338 милиона души в 19 страни и са на обща номинална стойност 1000 млрд. евро.

Днес в централата на ЕЦБ във Франкфурт на Майн председателят на ЕЦБ Марио Драги представи новата банкнота от 20 € и обяви, че тя ще влезе в обращение на 25 ноември 2015 г. Новата банкнота включва иновативен защитен елемент – „прозорче с портрет“, вградено в холограмата. Когато банкнотата се разглежда срещу светлина, прозорчето става прозрачно и в него се появява портрет на героинята от гръцката митология Европа, който се вижда и от двете страни на банкнотата. Новата банкнота от 20 €, както и новите банкноти от 5 € и 10 €, включва и „смарагдовозелено число“ и портрет на Европа във водния знак.

Председателят Драги каза: „Прозорчето с портрет е истинска иновация в технологиите за производство на банкноти. То е резултат от усилията на Евросистемата да осигури трайната устойчивост на евробанкнотите на фалшифициране. Това ще укрепи доверието в евробанкнотите на тези 338 милиона граждани от всички страни в еврозоната“.

Новата банкнота от 20 € е третата от серия „Европа“, която постепенно заменя първата серия евробанкноти, въведена през 2002 г. Банкнотата от 5 € от серия „Европа“ е емитирана през май 2013 г., а банкнотата от 10 € – през септември 2014 г. Представената днес банкнота от 20 € постепенно ще бъде последвана от нови банкноти от 50 €, 100 €, 200 € и 500 €.

Банкнотата от 20 € е най-често използваната купюра евробанкноти. Тя се разпространява широко от терминални устройства АТМ, приема се от много машини за продажба на стоки и билетни автомати и често се проверява за истинност от търговците с помощта на малки устройства за проверка, поставени на гишетата им.

С цел да помогнат на производителите на оборудване за банкноти и другите заинтересовани страни да се подготвят за въвеждането на новите банкноти от 20 € преди влизането им в обращение, ЕЦБ и националните централни банки от Евросистемата осигуриха информация и предоставиха предварително новите банкноти за провеждане на тестове и приспособяване на устройства. Програма за партньорство, подобна на въведената за новата банкнота от 10 € през 2013 г., в която участваха над 300 партньори от цяла Европа, ще предостави допълнително средство за комуникация, за да се подпомогнат производителите в еврозоната да подготвят банкнотообработващите машини и устройствата за проверка за истинност за влизането в обращение на новата банкнота на 25 ноември 2015 г.

Медиите могат да се обръщат за информация към Ева Тейлър на телефон +49 69 1344 7162.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите