Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE

Uuden 20 euron setelin ulkoasu julkistettu

24.2.2015

EMBARGO

Julkaisuvapaa tiistaina 24.2.2015 klo 15.00 Keski-Euroopan aikaa
  • Uusien 20 euron setelien hologrammin kasvokuvaikkuna edustaa tuoreinta setelitekniikkaa.
  • Uudet setelit otetaan käyttöön 25.11.2015, joten setelinkäsittelylaitteiden valmistajilla, rahaa työssään käsittelevillä ja setelien käyttäjillä on yhdeksän kuukautta aikaa valmistautua.
  • Euroa käyttää yhteisenä rahanaan 338 miljoonaa ihmistä 19 maassa, ja seteleitä on liikkeessä yhteensä 1 000 miljardin euron arvosta.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi julkisti tänään uuden 20 euron setelin ulkoasun EKP:n päätoimitiloissa Frankfurt am Mainissa. Uudet setelit otetaan käyttöön 25.11.2015. Uusiin seteleihin on suunniteltu uudenlainen turvatekijä: kasvokuvaikkuna. Kun seteliä katsoo valoa vasten, hologrammin läpikuultavassa ikkunassa näkyvät molemmilta puolilta seteliä kreikkalaisesta mytologiasta tutun Europa-neidon kasvot. Kuten toisen sarjan 5 ja 10 euron seteleissä, myös 20 euron setelissä on hohtavanvihreä numero, ja Europa-neidon kasvot toistuvat vesileimassa.

Pääjohtaja Mario Draghi pitää kasvokuvaikkunaa merkittävänä uudistuksena. Eurojärjestelmä on tehnyt pitkään työtä varmistaakseen, että uusia euroseteleitä on entistäkin vaikeampi väärentää. Näin eurosetelien 338 miljoonaa käyttäjää eri puolilla euroaluetta voivat käyttää seteleitä turvallisin mielin.

Toisen sarjan setelit korvaavat vähitellen vuodesta 2002 kierrossa olleet alkuperäiset eurosetelit. Uusi 5 euron seteli otettiin käyttöön vuoden 2013 toukokuussa ja uusi 10 euron seteli syyskuussa 2014. Tänään esiteltyä uutta 20 euron seteliä seuraavat lähivuosina uudet 50, 100, 200 ja 500 euron setelit.

Yleensä 20 euron setelit ovat ahkerassa käytössä. Niitä nostetaan pankkiautomaateista, käytetään maksamiseen myynti- ja lippuautomaateilla, ja monella kassalla on laite niiden aitouden tarkastamiseksi.

Jotta automaatit ja laitteet tunnistavat myös uudet 20 euron setelit, EKP ja eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit jakavat setelinkäsittelylaitteiden valmistajille ja muille toimijoille paljon tietoa. Lisäksi laitevalmistajilla on mahdollisuus saada uusia seteleitä käyttöönsä ennalta laitteiden testausta ja päivittämistä varten. Tietoa jaetaan myös samanlaisen kumppanuusohjelman avulla kuin 10 euron setelin käyttöönoton yhteydessä vuonna 2013. Laitevalmistajien on näin helpompi varmistaa, että setelinkäsittelylaitteet ja aitouden tarkastamisessa käytettävät laitteet saadaan päivitettyä kaikkialla euroalueella, ennen kuin uudet setelit lasketaan liikkeeseen 25.11.2015.

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa Eva Taylor puhelinnumerossa +49 69 1344 7162.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle