Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Danas je u Frankfurtu predstavljena nova novčanica od 20 €

24. veljače 2015.

EMBARGO

Zabrana objave do 15.00 po srednjoeuropskom vremenu u utorak, 24. veljače 2015.
  • „Prozor s portretom“ na hologramu nove novčanice od 20 € inovacija je u tehnologiji proizvodnje novčanica.
  • Nova novčanica od 20 € ući će u optjecaj 25. studenoga 2015., tako da proizvođači opreme za novčanice, osobe koje profesionalno rukuju gotovinom i drugi koji se moraju pripremiti za novu novčanicu imaju punih devet mjeseci da to učine.
  • Euronovčanice sada upotrebljava 338 milijuna ljudi u 19 država i njihova ukupna nominalna vrijednost iznosi 1 bilijun EUR.

Predsjednik ESB‑a Mario Draghi predstavio je danas novu novčanicu od 20 € u sjedištu ESB‑a u Frankfurtu i najavio je da će ona ući u optjecaj 25. studenoga 2015. U novu novčanicu ugrađeno je inovativno zaštitno obilježje: „prozor s portretom“ na hologramu. Kada pogledate kroz novčanicu prema izvoru svjetlosti, prozor će postati proziran i na njemu će se pokazati portret mitološke Europe, vidljiv na obje strane novčanice. Na novoj novčanici od 20 €, kao i na novim novčanicama od 5 € i 10 €, nalazi se i „smaragdna brojka“ i Europin portret u vodenom znaku.

Prema riječima predsjednika Draghija: „Prozor s portretom prava je inovacija u tehnologiji proizvodnje novčanica. Rezultat je rada Eurosustava na osiguranju trajne zaštite euronovčanica od krivotvorenja i pridonijet će povjerenju 338 milijuna građana u cijelom europodručju u njihove novčanice."

Nova novčanica od 20 € treća je novčanica iz serije Europa, koja će postupno zamijeniti prvu seriju euronovčanica uvedenu 2002. godine. Novčanica od 5 € iz serije Europa izdana je u svibnju 2013., a novčanica od 10 € u rujnu 2014. Poslije novčanice od 20 €, koja je danas predstavljena, s vremenom će slijediti nove verzije novčanica od 50 €, 100 €, 200 € i 500 €.

Novčanica od 20 € jedan je od najčešće upotrebljavanih apoena euronovčanica. Distribuira se u velikim količinama putem bankomata i prihvaćaju je brojni prodajni automati, a trgovine na malo često provjeravaju njezinu autentičnost opremom za provjeru autentičnosti na blagajnama.

Kako bi proizvođačima opreme za novčanice i drugima pomogle u pripremama za nove novčanice od 20 € prije njihova uvođenja, Europska središnja banka i nacionalne središnje banke Eurosustava pružale su informacije i unaprijed stavile nove novčanice na raspolaganje u svrhu provjere i prilagodbe. Informiranje će se nastaviti u sklopu Partnerskog programa, sličnog programu za novu novčanicu od 10 € u 2013. u kojem je sudjelovalo više od 300 partnera u cijeloj Europi, što će proizvođačima omogućiti da pripreme uređaje za obradu novčanica i provjeru njihove autentičnosti u cijelom europodručju prije uvođenja nove novčanice 25. studenoga 2015.

Kontaktna osoba za novinarska pitanja je Eva Taylor, tel. +49 69 1344 7162.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije