Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

Noua bancnotă de 20 EUR dezvăluită astăzi publicului la Frankfurt

24 februarie 2015

EMBARGO

Embargo până marți, 24 februarie 2015, ora 15.00 (ora Europei Centrale)
  • „Fereastra-portret” din holograma noii bancnote de 20 EUR reprezintă o inovație la nivelul tehnologiei de producere a bancnotelor.
  • Noua bancnotă de 20 EUR va fi pusă în circulație la data de 25 noiembrie 2015, fabricanții de echipamente în domeniul bancnotelor, agenții profesioniști care operează cu numerar și alte părți implicate având astfel la dispoziție o perioadă îndelungată, de nouă luni, pentru a se pregăti în vederea introducerii noii bancnote.
  • În prezent, bancnotele euro sunt utilizate în comun de 338 de milioane de cetățeni din 19 țări și au o valoare nominală combinată de 1 000 de miliarde EUR.

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a dezvăluit astăzi publicului noua bancnotă de 20 EUR la sediul BCE din Frankfurt și a anunțat că aceasta va fi pusă în circulație la data de 25 noiembrie 2015. Noua bancnotă include un element de siguranță inovator, respectiv o „fereastră-portret” poziționată în hologramă. Atunci când bancnota este privită spre o sursă de lumină, fereastra devine transparentă, redând un portret al personajului mitologic Europa, care este vizibil pe ambele fețe ale bancnotei. Similar noilor bancnote de 5 EUR și 10 EUR, noua bancnotă de 20 EUR include, de asemenea, un „număr verde-smarald” și un portret al Europei în filigran.

Președintele Draghi a declarat: „Fereastra-portret reprezintă o adevărată inovație la nivelul tehnologiei de producere a bancnotelor și este rezultatul eforturilor depuse de Eurosistem pentru a asigura în continuare rezistența la contrafacere a bancnotelor euro, ceea ce va consolida încrederea pe care cei 338 de milioane de cetățeni din întreaga zonă euro o au în bancnotele lor”.

Noua bancnotă de 20 EUR este cea de-a treia din seria „Europa” care înlocuiește treptat seria inițială de bancnote euro, introdusă în anul 2002. Bancnota de 5 EUR din seria „Europa” a fost emisă în luna mai 2013, iar cea de 10 EUR, în septembrie 2014. Bancnota de 20 EUR dezvăluită astăzi va fi urmată, în timp, de noile versiuni ale bancnotelor de 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR și 500 EUR.

Bancnota de 20 EUR este una dintre cele mai utilizate cupiuri ale bancnotelor euro. Aceasta este distribuită pe scară largă prin intermediul bancomatelor și este acceptată de multe distribuitoare automate și aparate de emitere a biletelor, iar autenticitatea sa este verificată frecvent de comercianții cu amănuntul cu ajutorul unor dispozitive de mici dimensiuni.

Pentru a ajuta fabricanții de echipamente în domeniul bancnotelor și alte părți să se pregătească în vederea introducerii noilor bancnote de 20 EUR înainte de lansarea acestora, BCE și băncile centrale naționale din Eurosistem au furnizat informații și au pus la dispoziție în prealabil noile bancnote în scopul testării și al adaptării. Un program de parteneriat – similar celui introdus pentru noua bancnotă de 10 EUR în anul 2013, cu peste 300 de participanți din întreaga Europă – va oferi informații suplimentare pentru a-i ajuta pe fabricanți să asigure că aparatele de procesare a bancnotelor și dispozitivele de stabilire a autenticității din toată zona euro sunt pregătite pentru lansarea din data de 25 noiembrie 2015.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Eva Taylor, tel:. +49 69 1344 7162.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media