Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter
PRESSMEDDELANDE

Den nya 20-eurosedeln presenteras idag i Frankfurt

24 februari 2015

EMBARGO

Får ej publiceras före 15.00 centraleuropeisk tid tisdagen den 24 februari 2015
  • Den nya 20-eurosedelns “porträttfönster”, infällt i hologrammet, är en sedelteknisk innovation.
  • Den nya 20-eurosedeln sätts i omlopp den 25 november 2015, vilket gör att tillverkare och leverantörer av sedelutrustning, kontanthanterare samt andra berörda parter får nio månader att förbreda sig för den nya sedeln.
  • Nu delas euron av 338 miljoner människor i 19 länder, till ett sammanlagt värde av cirka 1 000 miljarder euro.

ECB:s ordförande, Mario Draghi, presenterade idag den nya 20-eurosedeln vid ECB i Frankfurt och meddelade att den kommer att sättas i omlopp den 25 november 2015. Den nya sedeln har en innovativ säkerhetsdetalj i form av ett “porträttfönster” i hologrammet. När sedeln hålls mot ljuset blir fönstret transparent och visar ett porträtt av den mytologiska figuren Europa, som kan ses på båda sidorna av sedeln. Den nya 20-eurosedeln har, precis som de nya 5- och 10-eurosedlarna, en “smaragdgrön siffra” och ett porträttet på Europa i vattenmärket.

Mario Draghi sa: “Porträttfönstret är en verklig sedelteknisk innovation. Resultatet av Eurosystemets arbete säkerställer att eurosedlarna fortsätter att vara väl skyddade mot förfalskningar. Det kommer att ytterligare förstärka det förtroende som 338 miljoner invånare i euroområdet känner för sina sedlar.”

Den nya 20-eurosedeln är den tredje i Europaserien, vilken gradvis ersätter den första serien som infördes 2002. Europaseriens 5-eurosedel gavs ut i maj 2013 och 10-eurosedeln i september 2014. 20-eurosedeln som presenterades idag kommer att följas av en ny 50-, 100-, 200- och 500-eurosedel.

En av de allra mest använda sedlarna är 20-eurosedeln. Den har en bred spridning via uttagsautomater, accepteras av många varu- och biljettautomater och äkthetskontrolleras ofta av handlare direkt i kassorna.

För att hjälpa tillverkare och leverantörer av sedelutrustning med förberedelserna inför införandet av den nya 20-eurosedeln har ECB och de nationella centralbankerna i Eurosystemet lämnat information och ställt de nya sedlarna till förfogande för att testa dem och anpassa utrustningen. Ett partnerskapsprogram, liknande det för den nya 10-eurosedeln 2013, vilket samlade över 300 partner runt om i Europa, kommer att ge ytterligare information för att hjälpa tillverkare och leverantörer av sedelutrustning och utrustning för äkthetskontroll i hela euroområdet att se till att all utrustning är färdig i tid för lanseringen den 25 november 2015.

Kontakt för media: Eva Taylor tfn. +49 69 1344 7162.

KONTAKT

Europeiska centralbanken

Generaldirektorat Kommunikation och språktjänster

Texten får återges om källan anges.

Kontakt för media