European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

A mai napon Frankfurtban a nyilvánosság elé tárták az új 20 €-s bankjegyet

2015. február 24.

EMBARGO

Nem továbbítható 2015. február 24., kedd, közép-európai idő szerint 15.00 óráig
  • Bankjegy-technológiai újítás az új 20 €-s bankjegy hologramjába ágyazott „arcképes ablak”.
  • Az új 20 €-st 2015. november 25-én bocsátják a készpénzforgalomba, így a bankjegyfeldolgozó berendezések gyártóinak, a pénzkezelőknek és az egyéb érintetteknek kilenc hónapjuk lesz felkészülni az új bankjegyre.
  • Az eurobankjegyeket tizenkilenc ország 338 millió lakosa használja, a forgalomban lévő bankjegyállomány névértéke pedig összesen 1000 milliárd €-t tesz ki.

Mario Draghi, az EKB elnöke a mai napon a bank frankfurti székházában bemutatta a nyilvánosságnak az új 20 eurós bankjegyet, és bejelentette, hogy az új címlet 2015. november 25-én kerül forgalomba. Az új bankjegyen innovatív biztonsági elem, a hologramba ágyazott „arcképes ablak” található. A bankjegyet a világosság felé tartva az ablak átlátszóvá válik, és megjelenik benne Európé mitológiai alak képmása, amely a bankjegy mindkét oldalán látható. Az új 5 és 10 euróshoz hasonlóan a 20 euróson is megtalálható a „smaragdzöld szám”, a vízjelén pedig Európé arcképe.

Mario Draghi így nyilatkozott az új bankjegyről: „Az arcképes ablak igazi bankjegy-technológiai innováció. Az eurorendszer erőfeszítéseinek eredményeként az eurobankjegyek továbbra is nehezen hamisíthatók. Mindez pedig erősíteni fogja az euroövezet 338 millió lakosának a bankjegyekbe vetett bizalmát.”

Az új 20 eurós harmadik címlete az Európé-sorozatnak, amely fokozatosan veszi át az első ízben 2002-ben bevezetett eurobankjegyek helyét. Az Európé-sorozat 5 eurós bankjegye 2013 májusában, a 10 eurós pedig 2014 szeptemberében jelent meg a készpénzforgalomban. A ma bemutatott 20 eurós után hamarosan az 50, a 100, a 200 és az 500 eurós címlet kerül sorra.

Az összes címlet közül a 20 eurós az egyik leggyakrabban használt bankjegy, hiszen az ATM automatákon keresztül széles körben terjesztik, elárusító automatákban és jegyautomatákban is lehet fizetni vele, és a kiskereskedők is gyakran megvizsgálják valódiságát a pénztárnál, kisméretű készülékek segítségével.

Az Európai Központi Bank és az eurorendszer nemzeti központi bankjai megfelelően tájékoztatták a bankjegygépek gyártóit és a többi érintettet, továbbá előzetes tesztelésre új bankjegypéldányokat bocsátottak rendelkezésükre, hogy megkönnyítsék felkészülésüket a bevezetésre. A partnerprogram csakúgy, mint a 10 eurós 2013-as bevezetésekor, több mint 300 érdeklődőt vonzott Európa minden pontjáról. A program keretében a bankjegygépek gyártói további tájékoztatást kapnak, hogy a bankjegykezelő gépeik és a valódiságvizsgáló berendezéseik készen álljanak az új 20 eurós 2015. november 25-i bevezetésre.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Eva Taylorhoz fordulni a +49 69 1344 7162-es telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok