Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

ЕЦБ обявява онлайн състезание, свързано с новата банкнота от 10 €

16 декември 2013 г.

EMBARGO

Забранено за публикуване преди 10 ч. централноевропейско време в понеделник, 16 декември 2013 г.
  • Преди представянето на новата банкнота от 10 € през януари 2014 г. гражданите на Европейския съюз могат да открият защитните ѝ елементи в обявеното днес състезание.
  • 20-те участници с най-висок резултат ще спечелят VIP банкноти от 5 € от серия „Европа“, лично подписани от председателя на Европейската централна банка.
  • Следващите 80 в класацията ще получат възпоменателни банкноти от 10 € от първата серия.

Новата банкнота от 10 € ще бъде представена на 13 януари 2014 г. и влиза в обращение по-късно през годината. За да привлече вниманието към защитните елементи на банкнотата, днес Европейската централна банка обявява онлайн състезание за граждани на Европейския съюз над 18 години. Участниците трябва да разкрият четири от тези елементи и също така да познаят броя на евробанкнотите в обращение в еврозоната на 31 декември 2013 г. Състезанието започва днес в 10 ч. и приключва в 23.59 ч. централноевропейско време на 12 януари 2014 г.

Кристин Греф, Генерален директор на „Комуникации и езикови услуги“ в ЕЦБ, заяви: „Еврото е най-открояващият се и международно известен символ на обединена Европа. В ежедневието си евробанкноти използват 334 милиона души. Играта е забавен начин да си напомним да ги разгледаме внимателно“.

Играта (включително сроковете и условията) е налице на http://www.novite-evrobanknoti.eu/. За въпроси журналистите могат да се свържат с Елоди Лафит Новодацки на тел.: +49 69 1344 7390.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите