Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB otvara internetsko natjecanje u vezi s novom novčanicom od 10 €

16. prosinca 2013.

EMBARGO

Zabrana objave do 10.00 po srednjoeuropskom vremenu u ponedjeljak, 16. prosinca 2013.
  • Danas se otvara natjecanje kroz koje stanovnici Europske unije mogu i prije predstavljanja nove novčanice od 10 € u siječnju 2014. upoznati zaštitna obilježja te novčanice.
  • Dvadeset natjecatelja s najvećim brojem bodova osvojit će VIP novčanice od 5 € iz serije Europa, koje je osobno potpisao predsjednik Europske središnje banke.
  • Druga skupina po broju bodova od 80 sudionika dobit će prigodne novčanice od 10 € iz prve serije.

Nova novčanica od 10 € bit će predstavljena 13. siječnja 2014. i puštena u optjecaj u nastavku godine. Kako bi skrenula pozornost na zaštitna obilježja nove novčanice, Europska središnja banka danas otvara natjecanje za stanovnike Europske unije starije od 18 godina. Natjecatelji moraju otkriti četiri zaštitna obilježja nove novčanice i pogoditi broj euronovčanica koje će 31. prosinca 2013. biti u optjecaju u europodručju. Natjecanje počinje danas u 10 sati i završava se u 23:59 po srednjoeuropskom vremenu 12. siječnja 2014.

Prema riječima direktorice Glavne uprave za odnose s javnošću i jezične usluge ESB-a, Christine Graeff: „Euro je najvidljiviji i međunarodno najpoznatiji simbol ujedinjene Europe. 334 milijuna ljudi svakodnevno koristi euronovčanice. Cilj ove igre je da nas na zabavan način podsjeti da ih pomnije pogledamo."

Igra (uključujući uvjete sudjelovanja) može se pronaći na mrežnoj stranici www.new-euro-banknotes.eu. Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Elodie Lafitte Nowodazkij, tel.: +49 69 1344 7390.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije