European Central Bank - eurosystem
Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις για το ψηφιακό ευρώ

Ερώτηση 1. Θα αντικαθιστούσε το ψηφιακό ευρώ τα μετρητά;

Όχι, το ψηφιακό ευρώ θα συμπλήρωνε τη λειτουργία των μετρητών και δεν θα τα αντικαθιστούσε. Τα μετρητά θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα στη ζώνη του ευρώ. Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργούσε παράλληλα με τα μετρητά ως απάντηση στην ολοένα μεγαλύτερη επιθυμία των καταναλωτών να κάνουν τις πληρωμές τους ψηφιακά, γρήγορα και με ασφάλεια.

Ερώτηση 2. Τι συνέπειες θα είχε η έκδοση ψηφιακού ευρώ για τον τραπεζικό τομέα;

Το ψηφιακό ευρώ δεν θα πρέπει να έχει αρνητικές συνέπειες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Γι’ αυτό, θα λάβουμε υπόψη τις ακόλουθες απαιτήσεις: i) το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως ως μέσο πληρωμής και δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε μέσο χρηματοοικονομικών επενδύσεων και ii) οι εποπτευόμενοι ενδιάμεσοι φορείς θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαχείρισή του.

Ερώτηση 3. Γιατί το ψηφιακό ευρώ θα ήταν καλύτερο από τα σταθερά κρυπτονομίσματα (stablecoins) και τα κρυπτοστοιχεία ενεργητικού;

Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν χρήμα κεντρικής τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι θα είχε κάλυψη από την κεντρική τράπεζα και θα ήταν σχεδιασμένο για να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών: δεν θα παρουσίαζε κανέναν κίνδυνο και θα προστάτευε την ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν την εντολή να διατηρούν την αξία του χρήματος, ανεξάρτητα από το αν αυτό διατίθεται σε φυσική ή ψηφιακή μορφή.

Η σταθερότητα και η αξιοπιστία των σταθερών κρυπτονομισμάτων εξαρτώνται σε τελική ανάλυση από την οντότητα που τα εκδίδει και από την αξιοπιστία και την ικανότητα εκπλήρωσης της δέσμευσής της να διατηρεί την αξία τους διαχρονικά. Οι εκδότες από τον ιδιωτικό τομέα ενδέχεται επίσης να χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα για εμπορικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχει δυνατότητα προσδιορισμού της οντότητας που είναι υπεύθυνη για τα κρυπτοστοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν απαιτήσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

Ερώτηση 4. Θα βασίζεται το ψηφιακό ευρώ σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology - DLT), όπως είναι η τεχνολογία blockchain;

Το Ευρωσύστημα δοκιμάζει διαφορετικές προσεγγίσεις και τεχνολογίες για τους σκοπούς της έκδοσης ψηφιακού ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται λύσεις τόσο σε κεντρική όσο και σε αποκεντρωμένη βάση, όπως η τεχνολογία DLT. Ωστόσο, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Ερώτηση 5. Θα αποτελούσε το ψηφιακό ευρώ ένα εναλλακτικό νόμισμα εντός του Ευρωσυστήματος;

Όχι, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε απλώς έναν ακόμη τρόπο για τη διενέργεια πληρωμών με το ευρώ, το ενιαίο μας νόμισμα, στην Ευρώπη. Θα ήταν μετατρέψιμο σε τραπεζογραμμάτια σε βάση ένα προς ένα. Το ψηφιακό ευρώ θα αποκρινόταν στην αυξανόμενη προτίμηση των πολιτών και των επιχειρήσεων για ψηφιακές πληρωμές.

Ερώτηση 6. Γιατί οι καταναλωτές θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό ευρώ;

Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα ψηφιακό μέσο πληρωμής εξίσου ασφαλές, εύχρηστο και φθηνό όσο είναι τα μετρητά σήμερα. Οι πολίτες θα το χρησιμοποιούσαν χωρίς χρέωση για τις βασικές πληρωμές τους σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Σε έναν κόσμο όπου οι πολίτες κάνουν ολοένα και περισσότερες πληρωμές ηλεκτρονικά και η αγορά ψηφιακών πληρωμών συνεχίζει να αναπτύσσεται, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε για όλους – νοικοκυριά, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις – μια επιπλέον επιλογή για τη διενέργεια πληρωμών με χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Για τους δικαιούχους πληρωμών, όπως οι έμποροι και οι μικρές επιχειρήσεις, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε ένα πρόσθετο μέσο λήψης πληρωμών από τους πελάτες τους.

Το ψηφιακό ευρώ θα προσέφερε και πιο σύνθετες λειτουργίες, όπως χαρακτηριστικά αυτοματοποιημένων πληρωμών ή χρήση κάποιου είδους ψηφιακής ταυτότητας.

Ερώτηση 7. Τι θα γίνει αν μια κεντρική τράπεζα εκτός ζώνης ευρώ εκδώσει ψηφιακό νόμισμα πριν από το Ευρωσύστημα;

Όλες οι σημαντικές κεντρικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας. Δεν πρόκειται όμως για αγώνα δρόμου ούτε για διαγωνισμό. Υπάρχει η κοινή αντίληψη στο επίπεδο της G20 ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία όσον αφορά τη διεθνή χρήση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας.

Επιπλέον, αυτό που προέχει είναι η διεξοδικότητα και η ασφάλεια και όχι η ταχύτητα: χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα λειτουργεί για όλους και θα είναι σταθερό από την πρώτη μέρα. Το ψηφιακό ευρώ προϋποθέτει συγκεκριμένη υποδομή από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών και των συμμετεχόντων εποπτευόμενων ενδιάμεσων φορέων.

Το Ευρωσύστημα συνεργάζεται με άλλες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να κατανοήσει τις επιδράσεις που θα ασκήσει η έκδοση ψηφιακού νομίσματος στις αντίστοιχες οικονομίες. Η ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών είναι επωφελής για όλους.

Εξετάζουμε το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού ευρώ για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών μας και σκοπεύουμε να στηριχθούμε σε ευρωπαϊκές λύσεις πληρωμών, προκειμένου να διατηρήσουμε την αυτονομία και την κυριαρχία μας.

Ερώτηση 8. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ;

Προτού αποφασίσουμε αν θα εκδώσουμε ψηφιακό ευρώ, πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με την πιθανή σχεδίασή του και να δοκιμάσουμε την ικανότητά του να ικανοποιεί τις ανάγκες των τελικών χρηστών. Θα πρέπει να αναληφθούν διάφορες ενέργειες προτού καταστεί δυνατή η εισαγωγή ψηφιακού ευρώ.

Μετά τις δοκιμές που πραγματοποίησαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, τον Ιούλιο του 2021 ξεκινήσαμε τη φάση έρευνας στο πλαίσιο του έργου για το ψηφιακό ευρώ. Σκοπός της φάσης αυτής είναι να προσδιοριστεί η βέλτιστη σχεδίαση του ψηφιακού ευρώ και να διασφαλιστεί ότι θα αποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών του. Επίσης, στη διάρκεια της φάσης έρευνας θα αναλύσουμε το πώς οι χρηματοπιστωτικοί ενδιάμεσοι φορείς θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες προσκηνίου (front-end) βάσει ψηφιακού ευρώ.

Θα ολοκληρώσουμε τις σχετικές εργασίες μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην επόμενη φάση, κατά την οποία θα αναπτυχθούν ολοκληρωμένες υπηρεσίες και θα διενεργηθούν δοκιμές (πιθανώς και σε πραγματικό χρόνο) του ψηφιακού ευρώ. Η διάρκεια αυτής της φάσης υπολογίζεται στα τρία έτη περίπου.

Αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα ως προτεραιότητα, πρέπει όμως να αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε όλα να γίνουν σωστά. Η επίδραση του ψηφιακού ευρώ πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Ερώτηση 9. Γιατί προτείνετε ανώτατο όριο για τις καταθέσεις της «πρώτης βαθμίδας»; Πόσο χαμηλό θα πρέπει να είναι το επιτόκιο για καταθέσεις της «δεύτερης βαθμίδας»;

Εξετάζουμε τους πιθανούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκύψουν από την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ.

Αν εισαχθεί, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελεί πρόσθετη επιλογή πληρωμής και όχι μορφή χρηματοοικονομικής επένδυσης. Το Ευρωσύστημα αξιολογεί επιλογές σχεδίασης που θα αποτρέπουν τη διακράτηση μεγάλων ποσών ψηφιακού ευρώ ως επένδυσης μηδενικού κινδύνου ή τη μετατόπιση κεφαλαίων από τις τραπεζικές καταθέσεις στο ψηφιακό ευρώ. Παράλληλα με τη δυνατότητα καθορισμού άμεσων ορίων διακράτησης, μια άλλη επιλογή είναι ο τοκισμός με κλιμακούμενο επιτόκιο.

Αν οι διακρατήσεις ψηφιακού ευρώ τοκίζονταν, ο τόκος για ποσά που διακρατούν ιδιώτες για χρήση σε βασικές πληρωμές λιανικής (πρώτη βαθμίδα) θα ήταν μηδενικός ή θετικός και επομένως δεν θα είναι ποτέ χειρότερος σε σχέση με ό,τι ισχύει για τα τραπεζογραμμάτια. Ο τόκος για τις διακρατήσεις της δεύτερης βαθμίδας θα πρέπει να διαμορφώνεται σε ορισμένο επίπεδο χαμηλότερα από ό,τι ισχύει για τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρεπόταν το ενδεχόμενο το ψηφιακό ευρώ να μετατραπεί σε μορφή επένδυσης, αφού το χρήμα κεντρικής τράπεζας είναι το περιουσιακό στοιχείο που συνδυάζει καλύτερα την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση σχετικά με τον τοκισμό με κλιμακούμενο επιτόκιο ή πιθανό όριο διακράτησης και ενδέχεται να εξετάσουμε και άλλες επιλογές καθώς συνεχίζουμε την ανάλυσή μας.

Ερώτηση 10. Τι δεδομένα αναμένετε ότι θα επεξεργαστείτε για πληρωμές σε ψηφιακό ευρώ; Θα μπορείτε να καταγράφετε τις συνήθειες των καταναλωτών όσον αφορά τις πληρωμές τους και να τις κοινοποιήσετε σε κρατικούς φορείς και άλλους δημόσιους οργανισμούς;

Το Ευρωσύστημα δεν ενδιαφέρεται να συλλέγει δεδομένα πληρωμών από τους χρήστες, να καταγράφει συνήθειες όσον αφορά τις πληρωμές ή να κοινοποιεί σχετικά δεδομένα σε κρατικούς φορείς και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Το ψηφιακό ευρώ θα έδινε στους πολίτες τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές χωρίς να κοινοποιούν τα δεδομένα τους σε τρίτους, πέραν όσων απαιτούνται για την πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων.

Προκειμένου οι πληρωμές να παραμένουν ιδιωτικό ζήτημα, θα πρέπει να προστατεύονται διάφορα είδη δεδομένων: η ταυτότητα του χρήστη, δεδομένα σχετικά με τις εκάστοτε πληρωμές (π.χ. το ποσό) και μεταδεδομένα σχετικά με τη συναλλαγή (π.χ. διεύθυνση IP της συσκευής που χρησιμοποιείται για τη συναλλαγή).

Οι χρήστες θα χρειαζόταν πιθανώς να ταυτοποιηθούν την πρώτη φορά που θα αποκτούσαν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψηφιακού ευρώ, αλλά θα μπορούσαν να διατηρούνται διαφορετικοί βαθμοί προστασίας της ιδιωτικής ζωής όσον αφορά τις πληρωμές τους.

Ο υψηλός βαθμός προστασίας της ιδιωτικής ζωής θα μπορούσε να υποστηρίζεται και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, οι ταυτότητες των χρηστών θα μπορούσαν να τηρούνται χωριστά από τα δεδομένα πληρωμών, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο μονάδες χρηματοοικονομικής πληροφόρησης θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες εντός καλά καθορισμένου νομικού πλαισίου που επιτρέπει την ταυτοποίηση του πληρωτή και του δικαιούχου της πληρωμής σε περίπτωση υπόνοιας εγκληματικής δραστηριότητας.

Ερώτηση 11. Έχετε αναθέσει σε εξωτερικές εταιρείες να αναπτύξουν πρωτότυπα για δυνητικές επιφάνειες χρήστη. Ποιον σκοπό εξυπηρετεί αυτό;

Η ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου είναι μια δραστηριότητα μάθησης σε πειραματικό περιβάλλον – μια «άσκηση εργαστηρίου». Ελέγχουμε τον βαθμό στον οποίο οι λειτουργίες παρασκηνίου (back-end) του Ευρωσυστήματος (η υποδομή διακανονισμού που λειτουργεί στο παρασκήνιο για την καταγραφή των μεταβιβάσεων και των θέσεων σε ψηφιακό ευρώ) μπορούν να ενσωματωθούν ομαλά με τις υπάρχουσες λύσεις προσκηνίου (front-end) που είναι διαθέσιμες στο κοινό όσον αφορά τις πληρωμές. Επικεντρωνόμαστε σε πέντε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης: ηλεκτρονικές πληρωμές μεταξύ ομοτίμων που γίνονται σε απευθείας ηλεκτρονική σύνδεση (peer-to-peer online payments)· πληρωμές μεταξύ ομοτίμων που δεν γίνονται σε απευθείας ηλεκτρονική σύνδεση (peer-to-peer offline payments)· πληρωμές στα σημεία πώλησης (π.χ. πληρωμές σε καταστήματα, οι οποίες εκκινούνται από τον πληρωτή)· πληρωμές στα σημεία πώλησης οι οποίες εκκινούνται από τον δικαιούχο· πληρωμές στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Καμία πραγματική πληρωμή δεν θα διεκπεραιωθεί στο πλαίσιο της άσκησης ανάπτυξης πρωτοτύπων (δεν έχει εκδοθεί ψηφιακό ευρώ, άρα απλώς διενεργούμε προσομοιώσεις). Το πρωτότυπο που θα προκύψει από αυτά τα πειράματα δεν προορίζεται να αποτελέσει τον πυρήνα ενός πιθανού συστήματος.

Ερώτηση 12. Με ποιον τρόπο η ΕΚΤ επέλεξε τις εταιρείες που συμμετέχουν στην ανάπτυξη πρωτοτύπων;

Η ΕΚΤ προχώρησε σε δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στην άσκηση ανάπτυξης πρωτοτύπων. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν συνολικά 54 εταιρείες, από τις οποίες επιλέχθηκαν πέντε. Η αξιολόγηση της καταλληλότητας για τις πέντε προαναφερθείσες περιπτώσεις χρήσης έγινε με βάση τέσσερις απαραίτητες δυνατότητες και 28 ειδικές δυνατότητες (οι οποίες είχαν οριστεί εκ των προτέρων και δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ). Η διαδικασία επιλογής αποσκοπούσε στον προσδιορισμό ενός δείγματος εταιρειών που κάλυπταν όλες τις κατηγορίες παραγόντων της αγοράς (ενδιάμεσοι φορείς, φορείς επεξεργασίας πληρωμών και έμποροι λιανικής). Οι εταιρείες συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής με δικά τους έξοδα. Το επίπεδο του ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στην ανάπτυξη πρωτοτύπων δείχνει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θεωρούν το ψηφιακό ευρώ ως σημαντική εξέλιξη, στην οποία μάλιστα επιθυμούν να συμβάλουν (π.χ. για να βελτιώσουν τη φήμη τους), ακόμη και χωρίς οικονομικό όφελος.

Ερώτηση 13. Θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανάπτυξης πρωτοτύπων;

Η ανάγκη για διαφάνεια προκειμένου να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού προβλεπόταν στην αρχική πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Η ΕΚΤ αποφάσισε να υπερβεί το πλαίσιο που διαμορφώνουν οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις συμβάσεις χωρίς πληρωμή και εφάρμοσε μεγαλύτερη διαφάνεια από ό,τι απαιτείται. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν ότι όλες οι πληροφορίες προορίζονται για κοινή χρήση. Κατά τη φάση της ανάπτυξης στο δ΄ τρίμηνο του 2022, η ΕΚΤ θα παρέχει τεχνικές αποσαφηνίσεις, όπου χρειάζεται, στους παρόχους πρωτοτύπων προσκηνίου (front-end) και θα ευθυγραμμίζει τις προσδοκίες ενσωμάτωσης με τους εν λόγω παρόχους (π.χ. πώς μπορεί να γίνει η διασύνδεση των συνιστωσών προσκηνίου και παρασκηνίου για την άσκηση ανάπτυξης πρωτοτύπων). Το α΄ τρίμηνο του 2023 θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της άσκησης ανάπτυξης πρωτοτύπων, μαζί με τεχνικές πληροφορίες που υποστηρίζουν τα αποτελέσματα.

Ερώτηση 14. Με ποιον τρόπο η ΕΚΤ θα διασφαλίσει την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα;

Η άσκηση ανάπτυξης πρωτοτύπων θα βασιστεί πλήρως σε προσομοιωμένες συναλλαγές. Κανένα μεμονωμένο ή συγκεντρωτικό δεδομένο σχετικά με πραγματικές πληρωμές δεν θα χρησιμοποιηθεί ή κοινοποιηθεί στους παρόχους πρωτοτύπων προσκηνίου (front-end) και στους συμμετέχοντες στα πειράματα και τις δοκιμές. Οποιαδήποτε δεδομένα χρειάζονται για την άσκηση εργαστηρίου θα παράγονται αποκλειστικά για τη διενέργεια των πειραμάτων. Η ΕΚΤ σκοπεύει να τηρεί ανά πάσα στιγμή τα υψηλότερα πρότυπα σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.