Επιλογές αναζήτησης
Home Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις για το ψηφιακό ευρώ

Ερώτηση 1 Θα αντικαθιστούσε το ψηφιακό ευρώ τα μετρητά;

Όχι, το ψηφιακό ευρώ θα συμπλήρωνε τη λειτουργία των μετρητών και δεν θα τα αντικαθιστούσε. Τα μετρητά θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα στη ζώνη του ευρώ. Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργούσε παράλληλα με τα μετρητά ως απάντηση στην ολοένα μεγαλύτερη επιθυμία των καταναλωτών να κάνουν τις πληρωμές τους ψηφιακά, γρήγορα και με ασφάλεια.

Ερώτηση 2 Τι συνέπειες θα είχε η έκδοση ψηφιακού ευρώ για τον τραπεζικό τομέα;

Το ψηφιακό ευρώ δεν θα πρέπει να έχει αρνητικές συνέπειες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Γι’ αυτό, θα λάβουμε υπόψη τις ακόλουθες απαιτήσεις: i) το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως ως μέσο πληρωμής και δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε μέσο χρηματοοικονομικών επενδύσεων και ii) οι εποπτευόμενοι ενδιάμεσοι φορείς θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαχείρισή του.

Ερώτηση 3 Γιατί το ψηφιακό ευρώ θα ήταν καλύτερο από τα σταθερά κρυπτονομίσματα (stablecoins) και τα κρυπτοστοιχεία;

Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν χρήμα κεντρικής τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι θα είχε κάλυψη από την κεντρική τράπεζα και θα ήταν σχεδιασμένο για να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών: δεν θα παρουσίαζε κανέναν κίνδυνο και θα προστάτευε την ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν την εντολή να διατηρούν την αξία του χρήματος, ανεξάρτητα από το αν αυτό διατίθεται σε φυσική ή ψηφιακή μορφή.

Η σταθερότητα και η αξιοπιστία των σταθερών κρυπτονομισμάτων εξαρτώνται σε τελική ανάλυση από την οντότητα που τα εκδίδει και από την αξιοπιστία και την ικανότητα εκπλήρωσης της δέσμευσής της να διατηρεί την αξία τους διαχρονικά. Οι εκδότες από τον ιδιωτικό τομέα ενδέχεται επίσης να χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα για εμπορικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχει δυνατότητα προσδιορισμού της οντότητας που είναι υπεύθυνη για τα κρυπτοστοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν απαιτήσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

Ερώτηση 4 Θα βασίζεται το ψηφιακό ευρώ σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology - DLT), όπως είναι η τεχνολογία blockchain;

Το Ευρωσύστημα δοκιμάζει διαφορετικές προσεγγίσεις και τεχνολογίες για τους σκοπούς της έκδοσης ψηφιακού ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται λύσεις τόσο σε κεντρική όσο και σε αποκεντρωμένη βάση, όπως η τεχνολογία DLT. Ωστόσο, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Ερώτηση 5 Θα αποτελούσε το ψηφιακό ευρώ ένα εναλλακτικό νόμισμα εντός του Ευρωσυστήματος;

Όχι, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε απλώς έναν ακόμη τρόπο για τη διενέργεια πληρωμών με το ευρώ, το ενιαίο μας νόμισμα, στην Ευρώπη. Θα ήταν μετατρέψιμο σε τραπεζογραμμάτια σε βάση ένα προς ένα. Το ψηφιακό ευρώ θα αποκρινόταν στην αυξανόμενη προτίμηση των πολιτών και των επιχειρήσεων για ψηφιακές πληρωμές.

Ερώτηση 6 Γιατί οι καταναλωτές θα ήθελαν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό ευρώ;

Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα ψηφιακό μέσο πληρωμής εξίσου ασφαλές, εύχρηστο και φθηνό όσο είναι τα μετρητά σήμερα. Οι πολίτες θα το χρησιμοποιούσαν χωρίς χρέωση για τις βασικές πληρωμές τους σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Σε έναν κόσμο όπου οι πολίτες κάνουν ολοένα περισσότερες πληρωμές ηλεκτρονικά και η αγορά ψηφιακών πληρωμών συνεχίζει να αναπτύσσεται, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε για όλους – νοικοκυριά, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις – μια επιπλέον επιλογή για τη διενέργεια πληρωμών με χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Για τους δικαιούχους πληρωμών, όπως οι έμποροι και οι μικρές επιχειρήσεις, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε ένα πρόσθετο μέσο λήψης πληρωμών από τους πελάτες τους.

Το ψηφιακό ευρώ θα προσέφερε και πιο σύνθετες λειτουργίες, όπως χαρακτηριστικά αυτοματοποιημένων πληρωμών ή χρήση κάποιου είδους ψηφιακής ταυτότητας.

Ερώτηση 7 Τι θα γίνει αν μια κεντρική τράπεζα εκτός της ζώνης του ευρώ εκδώσει ψηφιακό νόμισμα πριν από το Ευρωσύστημα;

Όλες οι σημαντικές κεντρικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας. Δεν πρόκειται όμως για αγώνα δρόμου ούτε για διαγωνισμό. Υπάρχει η κοινή αντίληψη στο επίπεδο της G20 ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία όσον αφορά τη διεθνή χρήση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας.

Επιπλέον, αυτό που προέχει είναι η διεξοδικότητα και η ασφάλεια και όχι η ταχύτητα: χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα λειτουργεί για όλους και θα είναι σταθερό από την πρώτη μέρα. Το ψηφιακό ευρώ προϋποθέτει συγκεκριμένη υποδομή από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών και των συμμετεχόντων εποπτευόμενων ενδιάμεσων φορέων.

Το Ευρωσύστημα συνεργάζεται με άλλες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να κατανοήσει τις επιδράσεις που θα ασκήσει η έκδοση ψηφιακού νομίσματος στις αντίστοιχες οικονομίες. Η ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών είναι επωφελής για όλους.

Εξετάζουμε το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού ευρώ για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών μας και σκοπεύουμε να στηριχθούμε σε ευρωπαϊκές λύσεις πληρωμών, προκειμένου να διατηρήσουμε την αυτονομία και την κυριαρχία μας.

Ερώτηση 8 Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ;

Προτού αποφασίσουμε αν θα εκδώσουμε ψηφιακό ευρώ, πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με την πιθανή σχεδίασή του και να δοκιμάσουμε την ικανότητά του να ικανοποιεί τις ανάγκες των τελικών χρηστών. Θα πρέπει να αναληφθούν διάφορες ενέργειες προτού καταστεί δυνατή η εισαγωγή ψηφιακού ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει τους επόμενους μήνες εάν θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα σχετικά με την πιθανή εισαγωγή ψηφιακού ευρώ. Αυτή θα περιλαμβάνει διάφορες επιλογές σχεδίασης και απαιτήσεις των χρηστών. Θα εξετάσουμε επίσης τις συνθήκες υπό τις οποίες οι χρηματοπιστωτικοί ενδιάμεσοι φορείς θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες προσκηνίου (front-end) βάσει ψηφιακού ευρώ. Αναμένουμε ότι αυτή η ανάλυση θα διαρκέσει περίπου δύο έτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνέχεια θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην επόμενη φάση, κατά την οποία επίκεντρο των εργασιών μας θα είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένων υπηρεσιών καθώς και η διενέργεια δοκιμών (πιθανώς και σε πραγματικές συνθήκες) του ψηφιακού ευρώ

Αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα ως προτεραιότητα, πρέπει όμως να αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε όλα να γίνουν σωστά. Η επίδραση του ψηφιακού ευρώ πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Θα εισαγάγουμε ψηφιακό ευρώ μόνο εάν είμαστε βέβαιοι ότι θα αυξήσει την αποδοτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ότι μπορούμε να αποφύγουμε άσκοπους κινδύνους.

Ερώτηση 9 Γιατί προτείνετε ανώτατο όριο για καταθέσεις της «πρώτης βαθμίδας»; Πόσο χαμηλό θα πρέπει να είναι το επιτόκιο για καταθέσεις της «δεύτερης βαθμίδας»;

Εξετάζουμε τους πιθανούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκύψουν από την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ.

Αν εισαχθεί, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελεί πρόσθετη επιλογή πληρωμής και όχι μορφή χρηματοοικονομικής επένδυσης. Το Ευρωσύστημα αξιολογεί επιλογές σχεδίασης που θα αποτρέπουν τη διακράτηση μεγάλων ποσών ψηφιακού ευρώ ως επένδυσης μηδενικού κινδύνου ή τη μετατόπιση κεφαλαίων από τις τραπεζικές καταθέσεις στο ψηφιακό ευρώ. Παράλληλα με τη δυνατότητα καθορισμού άμεσων ορίων διακράτησης, μια άλλη επιλογή είναι ο τοκισμός με κλιμακούμενο επιτόκιο.

Αν οι διακρατήσεις ψηφιακού ευρώ τοκίζονταν, ο τόκος για ποσά που διακρατούν ιδιώτες για χρήση σε βασικές πληρωμές λιανικής (πρώτη βαθμίδα) θα ήταν μηδενικός ή θετικός και επομένως δεν θα ήταν ποτέ χειρότερος σε σχέση με ό,τι ισχύει για τα τραπεζογραμμάτια. Ο τόκος για τις διακρατήσεις της δεύτερης βαθμίδας θα έπρεπε να διαμορφώνεται σε ορισμένο επίπεδο χαμηλότερα από ό,τι ισχύει για τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρεπόταν το ενδεχόμενο το ψηφιακό ευρώ να μετατραπεί σε μορφή επένδυσης, αφού το χρήμα κεντρικής τράπεζας είναι το περιουσιακό στοιχείο που συνδυάζει καλύτερα την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση σχετικά με τον τοκισμό με κλιμακούμενο επιτόκιο ή πιθανό όριο διακράτησης και ενδέχεται να εξετάσουμε και άλλες επιλογές καθώς συνεχίζουμε την ανάλυσή μας.

Ερώτηση 10 Τι δεδομένα αναμένετε ότι θα επεξεργαστείτε για πληρωμές σε ψηφιακό ευρώ; Θα μπορείτε να καταγράφετε τις συνήθειες των καταναλωτών όσον αφορά τις πληρωμές τους και να τις κοινοποιείτε σε κρατικούς φορείς και άλλους δημόσιους οργανισμούς;

Το Ευρωσύστημα δεν ενδιαφέρεται να συλλέγει δεδομένα πληρωμών από τους χρήστες, να καταγράφει συνήθειες όσον αφορά τις πληρωμές ή να κοινοποιεί σχετικά δεδομένα σε κρατικούς φορείς και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Το ψηφιακό ευρώ θα έδινε στους πολίτες τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές χωρίς να κοινοποιούν τα δεδομένα τους σε τρίτους, πέραν όσων απαιτούνται για την πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων.

Προκειμένου οι πληρωμές να παραμένουν ιδιωτικό ζήτημα, θα πρέπει να προστατεύονται διάφορα είδη δεδομένων: η ταυτότητα του χρήστη, δεδομένα σχετικά με τις εκάστοτε πληρωμές (π.χ. το ποσό) και μεταδεδομένα σχετικά με τη συναλλαγή (π.χ. διεύθυνση IP της συσκευής που χρησιμοποιείται για τη συναλλαγή).

Οι χρήστες θα χρειαζόταν πιθανώς να ταυτοποιηθούν την πρώτη φορά που θα αποκτούσαν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψηφιακού ευρώ, αλλά θα μπορούσαν να διατηρούνται διαφορετικοί βαθμοί προστασίας της ιδιωτικής ζωής όσον αφορά τις πληρωμές τους.

Ο υψηλός βαθμός προστασίας της ιδιωτικής ζωής θα μπορούσε να υποστηρίζεται και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, οι ταυτότητες των χρηστών θα μπορούσαν να τηρούνται χωριστά από τα δεδομένα πληρωμών, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο μονάδες χρηματοοικονομικής πληροφόρησης θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες εντός καλά καθορισμένου νομικού πλαισίου που επιτρέπει την ταυτοποίηση του πληρωτή και του δικαιούχου της πληρωμής σε περίπτωση υπόνοιας εγκληματικής δραστηριότητας.