Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Ψηφιακό ευρώ: οι απόψεις των πολιτών

Το ψηφιακό ευρώ μπορεί να είναι επιτυχημένο μόνο αν ικανοποιεί τις ανάγκες των Ευρωπαίων.

Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ

Από τις 12 Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήσαμε δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσουμε απόψεις σχετικά με τα οφέλη και τις προκλήσεις που παρουσιάζει η έκδοση ψηφιακού ευρώ καθώς και με την πιθανή σχεδίασή του.

Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 πραγματοποιήσαμε επίσης έρευνες μέσω ομάδων εστίασης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να συγκεντρώσουμε απόψεις από διαφορετικές κατηγορίες πολιτών σχετικά με τις συνήθειές τους όσον αφορά τις πληρωμές.

Έχουμε δεσμευτεί να συμπεριλάβουμε τους πολίτες στην ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ και αυτά τα αποτελέσματα θα ενσωματωθούν στην τρέχουσα φάση διερεύνησης για το ψηφιακό ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023.

Κεντρική σελίδα για το ψηφιακό ευρώ

Διαβάστε τις πιο πρόσφατες εκθέσεις μας

Μελέτη σχετικά με τους νέους ψηφιακούς τρόπους πληρωμής

Οι πολίτες ζητούν βολικές, γρήγορες και εύχρηστες λύσεις πληρωμών, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια και την προστασία των δεδομένων τους. Σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα ευρήματα των ερευνών που πραγματοποιήσαμε σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ με σκοπό να κατανοήσουμε τις συνήθειες και τη συμπεριφορά των πολιτών όσον αφορά τις ψηφιακές πληρωμές.

Μελέτη σχετικά με τους νέους ψηφιακούς τρόπους πληρωμής

Έκθεση σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση για το ψηφιακό ευρώ

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της έκθεσης σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση για το ψηφιακό ευρώ. Οι απαντήσεις συνεισφέρουν σημαντικά στις τρέχουσες αξιολογήσεις και τις προσεχείς αποφάσεις του Ευρωσυστήματος για το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού ευρώ.

Διαβάστε την έκθεση

Απόψεις των συμμετεχόντων στη δημόσια διαβούλευση - 2021

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η ασφάλεια και η ικανότητα διενέργειας πληρωμών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ έχουν μεγάλη σημασία

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων θεωρείται το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ψηφιακού ευρώ τόσο από τους πολίτες όσο και από τους επαγγελματίες. Το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει επίσης να είναι ασφαλές, φθηνό και εύχρηστο σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες
Η ενσωμάτωση στις υφιστάμενες λύσεις πληρωμών είναι σημαντική

Οι εξουσιοδοτημένοι ενδιάμεσοι φορείς θα πρέπει να συμβάλλουν στην παροχή υπηρεσιών σε ψηφιακό ευρώ. Θα είναι οι πλέον κατάλληλοι για την παροχή καινοτόμων και αποδοτικών υπηρεσιών, τις οποίες θα ενσωματώνουν στα υφιστάμενα συστήματα τραπεζικών συναλλαγών και πληρωμών.

Περισσότερες πληροφορίες
Οι κάρτες, τα πορτοφόλια και τα έξυπνα κινητά θα μπορούσαν να προσφέρουν χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα των μετρητών

Όλες οι λύσεις υλικού και λογισμικού που διατίθενται σήμερα θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για τη χρήση ψηφιακού ευρώ και τη διενέργεια πληρωμών παρόμοιων με τις συναλλαγές σε μετρητά, εφόσον συνεχίζουν να το κάνουν κατά τρόπο ασφαλή και προστατευμένο.

Περισσότερες πληροφορίες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάθετε περισσότερα για σχετικά θέματα

Έκθεση σχετικά με τις προτιμήσεις όσον αφορά τις πληρωμές

Δελτίο Τύπου

Βρείτε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σας

Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις για το ψηφιακό ευρώ