Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Digitalni euro: slušamo predstavnike javnosti

Digitalni euro može biti uspješan samo ako zadovoljava potrebe Europljana.

član Izvršnog odbora Fabio Panetta

U razdoblju od 12. listopada 2020. do 12. siječnja 2021. proveli smo savjetovanje s javnošću kako bismo prikupili mišljenja o prednostima i poteškoćama povezanima s izdavanjem digitalnog eura te o njegovu mogućem obliku.

Osim toga u razdoblju od listopada do prosinca 2021. organizirali smo fokus‑skupine u svim državama europodručja kako bismo prikupili informacije o platnim navikama različitih ciljnih skupina.

Predano uključujemo javnost u razvoj digitalnog eura a stečene informacije upotrijebit ćemo u fazi istraživanja u projektu digitalnog eura, koja je u tijeku i koja bi trebala završiti u listopadu 2023.

Središnja stranica o digitalnom euru

Naša najnovija izvješća

Istraživanje o novim metodama digitalnog plaćanja

Građani žele rješenja za praktična, brza i jednostavna plaćanja, u kojima su uzeta u obzir pitanja sigurnosti i zaštite njihovih podataka. To su, među ostalim, zaključile fokus‑skupine koje smo organizirali u svim državama europodručja kako bismo se upoznali s navikama građana i njihovim mišljenjima o digitalnim plaćanjima.

Izvješće o fokus‑skupinama

Izvješće o savjetovanju s javnošću

Proučite izvješće o savjetovanju s javnošću o digitalnom euru. Eurosustav će upotrijebiti odgovore u ocjenjivanju i skorom odlučivanju povezanima s mogućim uvođenjem digitalnog eura.

Cijelo izvješće

Mišljenja sudionika savjetovanja s javnošću 2021.

Važni su privatnost, sigurnost i mogućnost plaćanja u cijelom europodručju

Građani i stručnjaci slažu se da je privatnost najvažnija značajka digitalnog eura. Trebao bi biti siguran i jeftin. Osim toga trebalo bi ga biti lako upotrebljavati u cijelom europodručju.

Više
Važna je integracija s postojećim rješenjima za plaćanja

Ovlašteni posrednici trebali bi sudjelovati u pružanju usluga povezanih s digitalnim eurom. Od njih se mogu očekivati inovativne i učinkovite usluge integrirane u postojeće bankovne i platne sustave.

Više
Kartice, novčanici i pametni telefoni mogli bi omogućiti značajke slične gotovini

Sva postojeća hardverska i softverska rješenja mogla bi se prilagoditi upotrebi digitalnog eura i plaćanjima nalik gotovinskim transakcijama ako se time ne ugrozi sigurnost plaćanja.

Više
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Izvješće o platnim navikama

Priopćenje za javnost

Pronađite odgovore na sva pitanja

Česta pitanja o digitalnom euru