Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Digitale euro: luisteren naar het publiek

Een digitale euro kan alleen maar een succes worden als deze tegemoetkomt aan de behoeften van de Europeanen

Fabio Panetta, directielid

Van 12 oktober 2020 tot 12 januari 2021 hebben we een openbare raadpleging gehouden om inzicht te krijgen in de standpunten over de voordelen en uitdagingen van de uitgifte van een digitale euro en over het mogelijke ontwerp ervan.

Van oktober tot en met december 2021 hebben we divers samengestelde focusgroepen in alle landen van het eurogebied gevraagd naar hun betaalgewoonten.

We willen het publiek betrekken bij de ontwikkeling van een digitale euro en de uitkomsten worden meegenomen in het lopende onderzoek naar een digitale euro. De onderzoeksfase wordt naar verwachting in oktober 2023 afgesloten.

Startpagina digitale euro

Onze laatste verslagen

Studie naar nieuwe digitale betaalmethoden

Mensen willen betaaloplossingen die gemakkelijk, snel en gebruiksvriendelijk zijn en waarbij rekening wordt gehouden met de veiligheid en beveiliging van hun gegevens. Dit zijn enkele uitkomsten van de focusgroep die we in alle landen van het eurogebied hebben geraadpleegd, bedoeld om inzicht te krijgen in de betaalgewoonten van burgers en hun houding ten opzichte van digitaal betalen.

Verslag focusgroep

Verslag openbare raadpleging

Bekijk het gehele verslag van de openbare raadpleging over de digitale euro. De reacties vormen waardevolle input voor de lopende evaluaties van het Eurosysteem en de op handen zijnde beslissingen over een eventuele digitale euro.

Lees het verslag

Standpunten van deelnemers aan de openbare raadpleging - 2021

Zowel privacy en veiligheid als overal in het eurogebied kunnen betalen zijn belangrijk

Privacy wordt als het belangrijkste kenmerk van een digitale euro gezien, zowel door burgers als professionals. Een digitale euro moet ook veilig, goedkoop en gemakkelijk te gebruiken te zijn in het hele eurogebied.

Meer info
Integratie met bestaande betaaloplossingen is belangrijk

Erkende intermediairs moeten een rol spelen bij de verlening van diensten rondom de digitale euro. Zij zouden het meest geschikt zijn om innovatieve en efficiënte diensten te verlenen, en die te integreren in bestaande bank- en betalingssystemen.

Meer info
Aan cards, digitale portemonnees en smartphones kunnen met contant geld vergelijkbare functies worden toegevoegd

Alle momenteel beschikbare hardware- en softwareoplossingen kunnen worden aangepast om een digitale euro te gebruiken en op contante transacties gelijkende betalingen te doen. Veiligheid en betrouwbaarheid moeten daarbij voorop blijven staan.

Meer info
ZIE OOK

Meer informatie over verwante onderwerpen

Verslag over betaalvoorkeuren

Persbericht