Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Digitális euro: hallgatunk az emberek véleményére

A digitális euro csak akkor lehet sikeres, ha kielégíti az európaiak igényeit

Fabio Panetta, az EKB Igazgatóságának tagja

2020. október 12. és 2021. január 12. között közvélemény-kutatást tartottunk a digitális euro kibocsátásával kapcsolatos előnyökről és nehézségekről, valamint a fizetőeszköz lehetséges kialakításáról.

2021 októberétől decemberig minden euroövezeti országban fókuszcsoportokat is szerveztünk, hogy megismerjük a különféle célközönségek fizetési szokásait.

Feltett szándékunk, hogy bevonjuk a nyilvánosságot a digitális euro kifejlesztésébe, és a folyamat eredményeit figyelembe vesszük a digitális euro most zajló, várhatóan 2023 októberében lezáruló vizsgálati szakaszában.

Digitális euro csomópont

Olvassa el a legutóbbi jelentéseinket!

Tanulmány az új digitális fizetési módokról

Az emberek kényelmes, gyors és könnyen használható fizetési megoldásokat szeretnének, amelyek gondoskodnak adataik védelméről és biztonságáról. Többek között ezt állapították meg az euroövezet valamennyi országában felállított fókuszcsoportok, amelyek célja a polgárok digitális fizetési szokásainak és hozzáállásának feltérképezése volt.

Fókuszcsoport jelentés

Jelentés a nyilvános konzultációról

Itt áttanulmányozható a digitális euróról szóló nyilvános konzultációról készült jelentés. A válaszok fontos adalékot nyújtanak az eurorendszernek a digitális euro bevezetésének lehetőségéről folyamatban levő értékeléséhez és a majdani döntésekhez.

Itt elolvasható a jelentés

A nyilvános konzultáció válaszadóinak véleményei - 2021

Az adatvédelem, a biztonság és az egész euroövezeti fizetésre való alkalmasság mind fontos szempont

A lakosság és a szakmabeliek egyaránt az adatvédelmet tekintik a digitális euro legfontosabb jellemzőjének, de a biztonság, az olcsóság és az euroövezeten belüli könnyű használhatóság is elvárás.

Bővebben
Fontos a meglevő fizetési megoldásokkal való integrálhatóság

Az engedélyezett közvetítőknek is ott kell lenniük a digitális euróval kapcsolatos szolgáltatók között, ugyanis ők a legalkalmasabbak az innovatív és hatékony szolgáltatások nyújtására, a meglevő banki és fizetési rendszerekbe való beépítésére.

Bővebben
A kártyák, a digitális pénztárcák és az okostelefonok készpénzjellegű tulajdonságokkal rendelkezhetnek

Az összes most rendelkezésre álló hardver- és szoftvermegoldás hozzáigazítható a digitális euro használatához és a készpénzes tranzakciókhoz hasonló fizetéshez azzal a feltétellel, hogy továbbra is biztonságosak maradnak.

Bővebben
LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

Jelentés a fizetési preferenciákról

Sajtóközlemény

Itt megkapja kérdéseire a válaszokat

GYIK a digitális euróról