Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Digitalni euro: prisluhnili smo javnosti

Digitalni euro je lahko uspešen samo, če izpolnjuje potrebe Evropejcev.

Član Izvršilnega odbora ECB Fabio Panetta

Od 12. oktobra 2020 do 12. januarja 2021 smo organizirali javno posvetovanje, da bi zbrali mnenja o prednostih in izzivih uvedbe digitalnega eura ter o njegovi zasnovi.

Od oktobra do decembra 2021 je v vseh državah v euroobmočju potekalo tudi delo v obliki fokusnih skupin, da bi zbrali mnenja različnih ciljnih skupin o njihovih plačilnih navadah.

Želimo si, da pri razvoju digitalnega eura sodeluje tudi javnost, zato bomo rezultate posvetovanj upoštevali v sedanji fazi proučevanja digitalnega eura, ki se bo predvidoma zaključila oktobra 2023.

Spletna stran o digitalnem euru

Najnovejša poročila

Študija o novih digitalnih plačilnih metodah

Ljudje hočejo praktične, hitre in enostavne oblike plačevanja, ki upoštevajo varnost in zaščito podatkov. To so nekatere od ugotovitev fokusnih skupin, ki smo jih organizirali v vseh državah v euroobmočju, da bi bolje razumeli navade ljudi in njihov odnos do digitalnih plačil.

Poročilo o fokusnih skupinah

Poročilo o javnem posvetovanju

V poročilu so podrobno analizirani odgovori v javnem posvetovanju o digitalnem euru. Odzivi predstavljajo dragocen vir informacij za tekoče delo Eurosistema na tem področju in za prihodnje odločitve o možnosti uvedbe digitalnega eura.

Poročilo

Stališča udeležencev javnega posvetovanja – 2021

Pomembne značilnosti so zasebnost, varnost in zmožnost plačevanja v celotnem euroobmočju.

Zasebnost je najpomembnejša značilnost tako po mnenju laičnih kot tudi strokovnih udeležencev posvetovanja. Digitalni euro bi moral biti tudi varen, poceni in preprost za uporabo povsod v euroobmočju.

Več
Povezljivost z obstoječimi plačilnimi rešitvami je pomembna.

Pri izvajanju storitev za digitalni euro bi morali sodelovati pooblaščeni posredniki. Ti bi najlažje razvijali inovativne in učinkovite storitve ter jih vključevali v obstoječe bančne in plačilne sisteme.

Več
Kartice, denarnice in pametni telefoni bi omogočali značilnosti, podobne gotovini.

Vse obstoječe strojne in programske rešitve bi bilo mogoče prilagoditi za uporabo digitalnega eura in za izvajanje plačil podobno kot z gotovino, pod pogojem, da bi lahko še naprej zagotavljale varnost in zanesljivost plačil.

Več
GLEJTE TUDI

Več o tej temi

Poročilo o plačilnih navadah

Sporočilo za javnost

Odgovori na vaša vprašanja

Pogosta vprašanja o digitalnem euru