Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Euron utanför Europa

24 januari 2017 (uppdaterad den 8 mars 2024)

Euron är en av världens mest använda valutor. Runt 350 miljoner människor i euroområdet använder sig av eurosedlar och euromynt i sin vardag.

Men visste du att euron är lokal valuta på flera platser utanför EU och Europa? 

Här berättar vi var!

Kanarieöarna (Spanien)

Kanarieöarna är en ögrupp i Atlanten och är en självständig spansk region. De tillhör EU:s yttersta randområden och är en del av euroområdet även om de inte geografiskt sett tillhör Europa.

Ceuta och Melilla (Spanien)

Ceuta och Melilla är två självständiga spanska städer som ligger på Afrikas norra kust. Medelhavet skiljer dem från spanska fastlandet. Eftersom de är en del av Spanien tillhör de EU. Därför betalar invånarna i städerna med euro.

Azorerna och Madeira (Portugal)

Azorerna och Madeira är två ögrupper i Atlanten och är självständiga portugisiska regioner. Precis som Kanarieöarna tillhör de EU:s yttersta randområden och är en del av euroområdet.

Mayotte och Réunion (Frankrike)

Mayotte och Réunion är två öar som ligger i Indiska oceanen, väster respektive öster om Madagaskar. Båda två är franska utomeuropeiska departement och tillhör EU:s yttersta randområden. De som bor där betalar med euro.

Saint Pierre och Miquelon (Frankrike)

Saint Pierre och Miquelon är en ögrupp utanför Kanadas östkust och är ett franskt utomeuropeiskt förvaltningsområde. Det betyder att de är en del av Frankrike, men inte en del av EU. Öarna har ett avtal med EU om att få använda euron.

Franska Guyana

Franska Guyana är ett franskt utomeuropeiskt departement som ligger på Sydamerikas norra atlantkust. Då det är en del av Frankrike räknas det som ett av EU:s yttersta randområden och tillhör därför euroområdet.

Franska öar i Västindien

Öarna Guadeloupe och Martinique är franska utomeuropeiska departement i Västindien och därmed med i EU. Saint Martin är sedan 2007 ett utomeuropeiskt förvaltningsområde, men är fortfarande med i EU. Det utomeuropeiska förvaltningsområdet Saint-Barthélemy, som inte är del av EU, har ett monetärt avtal med EU om att få använda euron.

Mikrostater i Europa

De europeiska mikrostaterna Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanstaten är inte med i EU, men de har monetära avtal med EU. Det betyder att befolkningen som bor här använder euron som officiell valuta. De fyra staterna får dessutom ge ut en begränsad, egenutformad upplaga av mynt.

Kosovo och Montenegro

Kosovo och Montenegro på västra Balkan är inte med i EU. De har ingen egen nationell valuta och har använt euron sedan 2002. Före det använde de tyska mark.