Hakuehdot
Home Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisu Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:ss
Ehdotukset
Lajitteluperuste

Euron käyttöalue on laaja

24.1.2017 (päivitetty 1.2.2020)

Euroa käyttää yhteisenä rahanaan noin 339 miljoonaa ihmistä. Euroja ei kuitenkaan käytetä pelkästään euroalueella – niillä voi maksaa myös joissakin EU:hun kuulumattomissa maissa ja kaukana manner-Euroopan ulkopuolella. Kartasta selviää, missä.

Euron käyttöalue on laaja
Euroalue
Muut EU-maat

Kanariansaaret (Espanja)

Atlantin valtameressä sijaitsevat Kanariansaaret ovat Espanjaan kuuluva itsehallintoalue. Sitä kautta ne ovat myös osa EU:ta ja euroaluetta, vaikka ne sijaitsevatkin maantieteellisesti Euroopan ulkopuolella.

Ceuta ja Melilla (Espanja)

Afrikan pohjoisrannikolla sijaitsevat Ceutan ja Melillan kaupungit ovat Espanjaan kuuluvia itsehallintoalueita. Vaikka ne sijaitsevat erillään emämaasta Välimeren toisella puolella, ne ovat osa EU:ta ja euroaluetta ja niissä käytetään euroja.

Azorit ja Madeira (Portugali)

Atlantin valtameressä sijaitsevat Azorit ja Madeira ovat Portugaliin kuuluvia itsehallintoalueita. Sitä kautta ne ovat myös osa EU:ta ja euroaluetta.

Mayotte ja Réunion (Ranska)

Mayotten ja Réunionin saaret sijaitsevat Intian valtameressä Madagascarin lähistöllä, Mayotte sen länsipuolella ja Réunion itäpuolella. Ranskan merentakaisina departe­mentteina ne kuuluvat EU:hun, ja niissä käytetään euroja.

Saint-Pierre ja Miquelon (Ranska)

Kanadan itärannikon edustalla sijaitsevat Saint-Pierren ja Miquelonin saaret ovat Ranskan merentakaisia yhteisöjä. Vaikka ne siis ovat osa Ranskaa, ne eivät kuulu EU:hun. Ne ovat allekirjoittaneet EU:n kanssa sopimuksen euron käytöstä.

Ranskan Guayana

Ranskan Guayana sijaitsee Etelä-Amerikan koillisrannikolla. Ranskan merentakaisena departementtina se on osa EU:ta ja kuuluu siis myös euroalueeseen.

Ranskalle kuuluvat Karibianmeren saaret

Karibianmeren saarista Guadeloupe ja Martinique ovat Ranskan merentakaisia departementteja ja siten osa EU:ta. Saint-Martin ja Saint-Barthélemy ovat Ranskan merentakaisia yhteisöjä. Niistä Saint-Martin on osa EU:ta mutta Saint-Barthélemy ei. Se on allekirjoittanut EU:n kanssa sopimuksen euron käytöstä.

Euroopan kääpiövaltiot

Euroopan kääpiövaltiot Andorra, Monaco, San Marino ja Vatikaanivaltio eivät kuulu Euroopan unioniin. EU:n kanssa allekirjoittamansa sopimuksen nojalla ne kuitenkin käyttävät euroa virallisena rahanaan. Ne voivat myös laskea liikkeeseen pienen määrän eurokolikoita, joissa on niiden omat kansalliset kuva-aiheet.

Kosovo ja Montenegro

Balkanin maihin lukeutuvat Kosovo ja Montenegro eivät ole EU:n jäsenvaltioita. Ne ovat kuitenkin vuodesta 2002 käyttäneet euroa yksipuolisen päätöksen nojalla. Maiden valuutta on siis käytännössä euro, vaikka se ei olekaan niiden laillinen rahayksikkö. Ennen vuotta 2002 Kosovossa ja Montenegrossa käytettiin samalla tavalla Saksan markkoja.