European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Obojene novčanice

Je li vam već u ruke došla obojena novčanica?

Ako vam netko da novčanicu koja izgleda kao donje novčanice, nemojte je prihvatiti jer je vjerojatno ukradena.

Obojene novčanice

Novčanice su obojili uređaji protiv krađe, koji se još nazivaju inteligentnim sustavima za neutralizaciju novčanica (engl. Intelligent Banknote Neutralisation Systems, IBNS) i koji se aktiviraju kada kriminalci otvore zaštićeni spremnik s novcem, primjerice bankomat ili sef u vozilu za prijevoz gotovog novca. Zahvaljujući tim sustavima ukradene su novčanice neupotrebljive i nevrijedne, pa se smanjuje rizik da će trgovci na malo, banke ili osobe koje profesionalno rukuju gotovinom postati žrtvama kriminalaca.

Zalijepljene novčanice

To je jedna od najčešće upotrebljavanih metoda sprječavanja upotrebe ukradenih novčanica, ali novčanice se mogu zaštititi i na druge načine, primjerice ljepilom. Ljepilom se sve novčanice u kaseti bankomata lijepe jedna za drugu, tako da ne možete odvojiti jednu novčanicu a da je ne potrgate.

Kako prepoznati ukradene obojene novčanice?

Novčanica obojena IBNS‑om upija boju, koja je obično jača na rubovima novčanice. Najčešće upotrebljavane zaštitne boje su svijetloljubičasta, zelena, plava, crvena ili crna. Boja se obično širi od rubova prema sredini novčanice, zbog čega je vidljivo specifično obojenje. Kemikalije kojima se kriminalci služe u pranju obojenih novčanica mogu promijeniti njihovu boju. Osim toga, mogu promijeniti izvornu boju novčanice te oštetiti ili čak izbrisati zaštitna obilježja.

Znači li to da su sve obojene novčanice ukradene?

Ne znači. Novčanice koje na sebi imaju vrlo svijetle mrlje ili tek nekoliko malih obojenih površina i čiji rubovi nisu oštećeni najvjerojatnije su slučajno obojene, na primjer curenjem tinte.

Novčanice s obojenjima koja nije prouzročio IBNS

Nije vjerojatno da su takve novčanice ukradene i one se mogu prihvatiti.

Što učiniti ako vam netko da obojenu novčanicu koja je očito obojena uređajem protiv krađe?

  • Nemojte je prihvatiti i tražite drugu. Ne možete biti sigurni da je osoba koja vam nudi novčanicu njezin zakoniti vlasnik.
  • Odbijte izbijeljene ili isprane novčanice jer su kriminalci najvjerojatnije pokušali izbjeljivanjem ili pranjem ukloniti obojenje prouzročeno IBNS‑om.
  • Ako ste prihvatili obojenu novčanicu, trebali biste je odnijeti u svoju banku ili nacionalnu središnju banku i reći kako ste je dobili. Nacionalna središnja banka će provjeriti je li obojenje prouzročeno IBNS‑om. Moguće je da će uključiti i policiju, kojoj novčanica može poslužiti kao dokaz protiv odgovornih kriminalaca.
  • Ako se istragom utvrdi da je obojenje prouzročeno IBNS‑om, moguće je da nećete imati pravo na zamjenu. Nacionalne središnje banke mijenjaju euronovčanice obojene IBNS‑om samo na zahtjev izvornog vlasnika novčanice koji je žrtva kaznene aktivnosti koja je prouzročila obojenje.
  • Ako se istragom utvrdi da obojenje nije prouzročeno IBNS‑om i da je novčanica slučajno oštećena, dobit ćete novu novčanicu ili uplatu na račun.

Imate li još pitanja? Pročitajte članak 3. Odluke Europske središnje banke od 19. travnja 2013. o zamjeni oštećenih euronovčanica.

Sve stranice u ovom odjeljku