Menu

Festékfoltos bankjegy

Találkozott már olyan bankjeggyel, amin festékfoltok voltak?

Ha valaki az alábbiakhoz hasonló bankjegyet akar átadni, ne fogadja el, mert a bankjegy valószínűleg lopott.

A bankjegyeken látható festékfoltok lopásgátló eszközből, más néven intelligens bankjegy-érvénytelenítő rendszerből (IBNS) származnak, amely akkor aktiválódik, amikor bűnözők egy védett készpénz-tároló eszközt, például egy automata pénzkiadó berendezést vagy egy pénzszállító jármű széfjét nyitják ki. Az ilyen rendszerek használhatatlanná és értéktelenné teszik a lopott bankjegyeket, csökkentve a veszélyt, hogy a kereskedők, bankok és más készpénzkezelők bűncselekmény áldozataivá váljanak.


Összeragasztott bankjegyek

Bár a festés a lopott bankjegy használhatatlanná tételének egyik legelterjedtebb módja, léteznek más eszközök is a készpénz védelmére, például a ragasztó. A ragasztó hatására az automata pénzkiadó berendezés kazettájában található összes bankjegy tömör tömbbé áll össze. Ha megpróbálunk lefejteni a tömbről az egyes bankjegyeket, darabokra szakadnak.

Honnan ismerhetjük fel a festékfoltos lopott bankjegyet?

Az intelligens bankjegy-érvénytelenítő rendszerek (IBNS) által megfestett bankjegy esetén a biztonsági festék átitatja a bankjegyet, és nyomot hagy rajta, amely általában a bankjegy szélein feltűnőbb. A biztonsági festékeknél a leggyakrabban használt színek az élénk ibolyakék, a zöld, a kék, a vörös és a fekete. A festék jellegzetes rajzolatot hagyva általában a szélektől a bankjegy közepe felé terjed. Előfordulhat, hogy a bűnözők olyan vegyszert használnak a festék eltávolítására, ami megváltoztatja a festék színét. Ettől a bankjegy eredeti színe is megváltozhat, egyes biztonsági elemek pedig károsodhatnak, sőt el is tűnhetnek.

Ez azt jelenti, hogy minden festékfoltos bankjegy lopott?

Nem. Ha a bankjegyen nagyon halvány foltok vagy néhány kisebb nyom látható, és a bankjegy szélei épek, akkor a foltok valószínűleg véletlenül kerültek rá, például egy tollból rácseppent tinta miatt. Az ilyen bankjegy esetén valószínűtlen, hogy lopott, vagyis nyugodtan elfogadhatjuk:

Nem IBNS eszközök által megjelölt bankjegyek

Mi a teendő, ha egyértelmű, hogy valaki lopásgátló eszköz által megfestett bankjegyet akar adni?

  • Ne fogadja el, kérjen másikat. Nem lehet ugyanis benne biztos, hogy a bankjegyet adó személy a pénz jogos tulajdonosa-e.
  • Ne fogadjon el kifehérített vagy elszíneződött bankjegyet, mivel valószínűsíthető, hogy bűnözők próbálták meg kimosni vagy kifehéríteni, hogy eltüntessék az IBNS eszköz okozta festéknyomot.
  • Ha mégis elfogadott festékfoltos bankjegyet, vigye be a számlakezelő bankjába vagy a nemzeti központi bankba, és mondja el, hogyan került a birtokába. A nemzeti központi bankban megvizsgálják, hogy a festéknyomokat lopásgátló berendezés okozta-e. A vizsgálatba a rendőrséget is bevonhatják, a rendőrség pedig bizonyítékként használhatja a bankjegyet a bűncselekményt elkövető bűnözők elítélése érdekében.
  • Ha a vizsgálat során kiderül, hogy a festékfoltokat lopásgátló okozta, az elfogadó személy kárát nem térítik meg. A nemzeti központi bank a lopásgátló eszköz által megfestett eurobankjegyet kizárólag a bankjegy eredeti tulajdonosának a kérésére cserélheti ki, aki a bankjegy megfestéséhez vezető bűncselekmény áldozata.
  • Amennyiben a vizsgálatok megerősítik, hogy a festékfoltok nem IBNS eszköztől származnak, tehát a bankjegy véletlenül lett foltos, a beadó személy új bankjegyet kap, vagy a megfelelő összeget a bankszámlájára átutalják.

További kérdés esetén olvassa el az Európai Központi Banknak a sérült eurobankjegyek cseréjéről szóló 2013. április 19-i határozata 3. cikkét.