European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Festékfoltos bankjegy

Találkozott már olyan bankjeggyel, amelyen festékfolt volt?

Ha valaki az alábbiakhoz hasonló bankjegyet akar átadni, ne fogadja el, mert valószínűleg lopott bankjegyről van szó.

Festékfoltos bankjegy

A bankjegyeken látható festékfoltok lopásgátló eszközből, más néven intelligens bankjegy-érvénytelenítő rendszerből (IBNS) származnak, amely akkor aktiválódik, amikor a bűnözők védett készpénztároló eszközt, például automata pénzkiadó berendezést vagy pénzszállító jármű széfjét nyitják ki. Az ilyen rendszerek használhatatlanná és értéktelenné teszik a lopott bankjegyeket, és így kisebb az esélye, hogy a kereskedők, bankok és más pénzkezelők bűncselekmény áldozataivá váljanak.

Összeragasztott bankjegy

Bár a lopott bankjegyet legtöbbször festéssel teszik használhatatlanná, más eszközzel, például ragasztóval is lehet védeni a pénzt. A ragasztó hatására az automata pénzkiadó berendezés kazettájában található összes bankjegy tömbbé tömörül össze. Ha megpróbáljuk lefejteni a tömbről az egyes bankjegyeket, szétszakadnak.

Honnan ismerhetjük fel a festékfoltos lopott bankjegyet?

Az intelligens bankjegy-érvénytelenítő rendszer (IBNS) által megfestett bankjegy esetén a biztonsági festék beleszívódik a bankjegybe, és a keletkező foltok általában a bankjegy szélein feltűnőbbek. A leggyakoribb biztonsági festékszínek az élénk ibolyakék, a zöld, a kék, a vörös és a fekete. A festék jellegzetes rajzolatot hagyva általában a szélektől a bankjegy közepe felé terjed. A bűnözők néha olyan vegyszerrel próbálják a festéket a bankjegyből kimosni, amely megváltoztatja a színét. Ettől a bankjegy eredeti színe is megváltozhat, egyes biztonsági elemek pedig károsodhatnak, sőt el is tűnhetnek.

Ez azt jelenti, hogy minden festékfoltos bankjegy lopott?

Nem. Ha a bankjegyen nagyon halvány foltok vagy néhány kisebb nyom látható, és a bankjegy szélei épek, akkor valószínűleg véletlenül kenődött össze, például tollból rácseppent tinta miatt.

Nem IBNS-eszköz által beszínezett bankjegyek

Az ilyen bankjegy nem valószínű, hogy lopott, vagyis elfogadhatjuk.

Mi a teendő, ha egyértelmű, hogy valaki lopásgátló eszköz által megfestett bankjegyet akar adni?

  • Ne fogadja el, kérjen másikat. Nem lehet ugyanis benne biztos, hogy a bankjegyet adó személy a pénz jogos tulajdonosa-e.
  • Ne fogadjon el kifehérített vagy elszíneződött bankjegyet, mivel valószínűsíthető, hogy bűnözők próbálták meg kimosni vagy kifehéríteni, hogy eltüntessék az IBNS-eszköz okozta festéknyomot.
  • Ha mégis elfogadott festékfoltos bankjegyet, vigye be a számlavezető bankjába vagy a nemzeti központi bankba, és mondja el, hogyan került a birtokába. A nemzeti központi bankban megvizsgálják, hogy a festéknyomokat lopásgátló berendezés okozta-e. A vizsgálatba a rendőrséget is bevonhatják, aki bizonyítékként használhatja a bankjegyet a bűncselekmény elkövetőinek elítéléséhez.
  • Ha a vizsgálat során kiderül, hogy a foltokat lopásgátló okozta, akkor nem biztos, hogy a benyújtó személy kárát megtérítik. A nemzeti központi bank a lopásgátló eszköz által megfestett eurobankjegyet ugyanis a bankjegy eredeti tulajdonosának a kérésére cserélheti ki, aki a bankjegy megfestéséhez vezető bűncselekmény áldozata.
  • Amennyiben a vizsgálat igazolja, hogy a festékfoltok nem IBNS-eszköztől származnak, tehát a bankjegy véletlenül lett foltos, a beadó személy új bankjegyet kap, vagy a megfelelő összeget a bankszámlájára átutalják.

További kérdés esetén olvassa el az Európai Központi Bank 2013. április 19-i határozatának a megrongálódott eurobankjegyek cseréjéről szóló 3. cikkét.

Ebben a szekcióban található oldalak