Bancnote pătate cu cerneală
Ți s-a întâmplat vreodată să primești o bancnotă acoperită de cerneală?
Dacă ți se înmânează o bancnotă precum cele de mai jos, nu o accepta, deoarece este probabil să fi fost furată.
Bancnote pătate cu cerneală


Cerneala de pe aceste bancnote provine de la dispozitive antifurt, cunoscute și sub denumirea de „sisteme inteligente de neutralizare a bancnotelor” (intelligent banknote neutralisation systems – IBNS), care sunt activate atunci când infractorii deschid un container securizat de numerar, precum un bancomat sau un seif dintr-un vehicul de transport numerar. Odată cu declanșarea acestor sisteme, bancnotele furate devin inutilizabile și își pierd valoarea, reducându-se astfel riscul pentru comercianții cu amănuntul, bănci și alți agenți profesioniști care operează cu numerar de a deveni victimele infracționalității.
Bancnote lipite

Aceasta reprezintă una dintre metodele folosite cel mai frecvent pentru a împiedica utilizarea bancnotelor furate, dar mai există și alte instrumente de protejare a numerarului, precum lipiciul, care contopește toate bancnotele din caseta unui bancomat într-un corp solid. Dacă se încearcă extragerea bancnotelor individuale, acestea se rup în bucăți.
Cum se poate recunoaște o bancnotă furată pătată cu cerneală?
Atunci când o bancnotă este pătată de un sistem inteligent de neutralizare a bancnotelor, cerneala de securitate este absorbită în bancnotă, lăsând urme care sunt, de regulă, mai pronunțate pe marginile bancnotei. Culorile celor mai des utilizate cerneluri de securitate sunt nuanțe vii de violet, verde, albastru, roșu sau negru. De obicei, cerneala se întinde dinspre margini către centru, lăsând urme caracteristice. Uneori, produsele chimice utilizate de infractori pentru a spăla bancnotele atunci când încearcă să înlăture cerneala pot modifica culoarea. Prin urmare, culorile originale ale bancnotelor ar putea fi, de asemenea, alterate și este posibil ca unele dintre elementele de siguranță să fie deteriorate sau chiar să dispară.
Aceasta înseamnă că toate bancnotele pătate cu cerneală sunt furate?
Nu. Dacă bancnota prezintă pete foarte ușoare sau câteva urme mici, iar marginile sunt intacte, atunci urmele au, cel mai probabil, o origine accidentală, fiind produse, de exemplu, de un stilou din care a picurat cerneală.
Bancnote cu pete de cerneală care nu au fost cauzate de un sistem inteligent de neutralizare a bancnotelor



Este puțin probabil ca bancnotele de mai jos să fi fost furate, ceea ce înseamnă că pot fi acceptate.
Cum procedez dacă mi se înmânează o bancnotă pătată în mod evident cu cerneală provenită de la un dispozitiv antifurt?
- Nu o accepta și solicită o altă bancnotă. Nu poți avea certitudinea că persoana care îți oferă bancnota este proprietarul de drept al acesteia.
- Refuză bancnotele înălbite sau decolorate, întrucât infractorii au încercat, cel mai probabil, să înlăture urmele lăsate de un sistem inteligent de neutralizare a bancnotelor prin spălarea sau înălbirea bancnotelor.
- Dacă ai acceptat o bancnotă pătată cu cerneală, ar trebui să o duci la banca ta sau la o bancă centrală națională, menționând cum ai intrat în posesia ei. Banca centrală națională va verifica dacă petele de cerneală provin de la un sistem inteligent de neutralizare a bancnotelor, existând posibilitatea ca aceasta să sesizeze organele de poliție, care pot utiliza bancnotele ca probă pentru a condamna infractorii responsabili.
- Dacă investigațiile relevă că petele de cerneală provin de la un sistem inteligent de neutralizare a bancnotelor, s-ar putea să nu ai dreptul la rambursarea contravalorii acesteia. Băncile centrale naționale pot preschimba bancnotele euro pătate de dispozitive antifurt numai la solicitarea proprietarului inițial al bancnotelor, care a fost victima activității infracționale în urma căreia s-a produs pătarea bancnotelor.
- În cazul în care investigațiile confirmă faptul că petele de cerneală nu provin de la un sistem inteligent de neutralizare a bancnotelor și că bancnota a fost pătată accidental, vei primi o bancnotă nouă sau un transfer de fonduri în contul de la banca ta.
Ai întrebări suplimentare? Consultă articolul 3 din Decizia Băncii Centrale Europene din 19 aprilie 2013 privind preschimbarea bancnotelor euro deteriorate.