European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Tahraantuneet setelit

Oletko saanut käsiisi musteen tahriman setelin?

Älä ota vastaan alla olevien kuvien kaltaisia seteleitä, sillä ne ovat todennäköisesti varastettuja.

Tahraantuneita seteleitä

Setelien mustetahrat ovat peräisin varkaudenestolaitteista. Älykkäät setelinsuojausjärjestelmät (IBNS-järjestelmät) aktivoituvat, kun rikolliset avaavat suojatun setelisäilön, kuten pankkiautomaatin tai arvokuljetusajoneuvon kassakaapin. IBNS-järjestelmä tekee varastetuista seteleistä käyttökelvottomia ja arvottomia, mikä pienentää vähittäismyymälöiden, pankkien ja muiden rahaa työssään käsittelevien riskiä joutua varkauden uhriksi.

Yhteen liimautuneita seteleitä

IBNS-järjestelmä on yksi yleisimmistä keinoista tehdä varastetut setelit käyttökelvottomiksi, mutta seteleitä voidaan suojata varkauksilta muillakin keinoin, kuten liimalla. Liima liittää pankkiautomaatin rahakasetin sisällä olevat setelit yhteen kiinteäksi harkoksi. Jos siitä yrittää irrottaa seteleitä, ne repeytyvät.

Mistä turvamusteen tahriman setelin tunnistaa?

Kun IBNS-järjestelmä aktivoituu, sen levittämä turvamuste imeytyy seteleihin ja jättää niiden pintaan läiskiä, jotka ovat yleensä voimakkaampia setelin päädyissä. Turvamusteiden yleisimmät värit ovat kirkkaan violetti, vihreä, sininen, punainen ja musta. Muste valuu yleensä päädyistä kohti setelin keskiosaa ja jättää selvästi tunnistettavan kuvion. Rikolliset käyttävät turvamusteen tahrimien setelien pesemiseen kemikaaleja, jotka voivat joskus muuttaa tahran väriä. Pesu voi muuttaa myös setelien alkuperäistä väriä ja vahingoittaa tai jopa poistaa turvatekijöitä.

Ovatko kaikki musteen tahrimat setelit varastettuja?

Eivät. Jos setelissä on vain hyvin haaleita tahroja tai vain joitakin pieniä läikkiä eivätkä päädyt ole tahraantuneet, tahrat ovat luultavasti tulleet seteliin vahingossa esimerkiksi mustekynästä.

Tavallisen musteen tahrimia seteleitä

Tällaiset setelit eivät todennäköisesti ole varastettuja, vaan ne voi ottaa turvallisesti vastaan.

Mitä tehdä, jos saat selvästi varkaudenestolaitteen tahriman setelin?

  • Älä ota sitä vastaan, vaan pyydä toinen seteli. Seteliä tarjoava henkilö ei todennäköisesti ole sen oikea omistaja.
  • Älä ota vastaan vaalentuneita tai haalistuneita seteleitä, koska niistä on todennäköisesti koetettu poistaa turvamustetahrat pesemällä tai valkaisemalla.
  • Jos olet saanut haltuusi turvamusteen tahriman setelin, vie se omaan pankkiisi tai maasi keskuspankkiin ja kerro, miten sait setelin haltuusi. Keskuspankki tarkastaa, ovatko mustetahrat tulleet IBNS-järjestelmästä, ja ottaa tarvittaessa yhteyden poliisiin, joka voi käyttää seteliä todistusaineistona rikollisia vastaan.
  • Jos tarkastuksessa käy ilmi, että mustetahrat ovat peräisin IBNS-järjestelmästä, et ehkä saa setelistä hyvitystä. Kansalliset keskuspankit voivat vaihtaa varkaudenestolaitteiden tahrimia euroseteleitä vain niiden alkuperäisen omistajan pyynnöstä, jos setelit ovat tahraantuneet häneen kohdistuneen rikoksen yhteydessä.
  • Jos tarkastus osoittaa, että mustetahrat eivät ole peräisin IBNS-järjestelmästä vaan ne ovat tulleet seteliin vahingossa, saat uuden setelin tai sen arvoa vastaava summa siirretään pankkitilillesi.

Lisätietoa Lisätietoa vahingoittuneiden aitojen euroseteleiden vaihtamisesta on 19.4.2013 annetun Euroopan keskuspankin päätöksen artiklassa 3.

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut