European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

S črnilom popackani bankovci

Ste že kdaj naleteli na bankovec, ki je popackan s črnilom?

Če vam kdo da bankovec, kakršen je na sliki spodaj, ga ne vzemite, ker je po vsej verjetnosti ukraden.

S črnilom popackani bankovci

Črnilo na teh bankovcih je iz protiropnih naprav oziroma t. i. inteligentnih sistemov za nevtralizacijo bankovcev, ki se aktivirajo, kadar kriminalci odprejo varnostni vsebnik za gotovino, na primer bankomat ali sef v vozilu za prevoz gotovine. Zaradi takšnih sistemov postanejo bankovci neuporabni in brez vrednosti, s čimer se zmanjšuje tveganje, da bi trgovci na drobno, banke in drugi profesionalni uporabniki gotovine postali žrtve kriminalcev.

Zlepljeni bankovci

To je eden najbolj običajnih načinov preprečevanja uporabe ukradenih bankovcev, vendar je mogoče gotovino zaščititi tudi drugače, na primer z lepilom. Lepilo vse bankovce v kaseti v bankomatu trdno zlepi skupaj. Če bi poskušali odlepiti posamezne bankovce, bi se ti raztrgali.

Kako je mogoče prepoznati s črnilom popackan ukraden bankovec?

Potem ko je bil bankovec popackan s sistemom za nevtralizacijo bankovcev, se varnostno črnilo vpije v bankovec in pusti sledi, ki so običajno izrazitejše ob robovih bankovcev. Varnostno črnilo, ki se uporablja najpogosteje, je svetlo vijolične, zelene, modre, rdeče ali črne barve. Črnilo se običajno širi od roba proti sredini bankovca ter za sabo pušča značilen vzorec. Včasih se lahko zaradi kemikalij, ki jih kriminalci uporabljajo za to, da bi oprali bankovce in odstranili črnilo, spremeni barva. Spremeni se lahko tudi originalna barva bankovcev, nekateri zaščitni elementi pa se lahko poškodujejo ali celo izginejo.

Ali to pomeni, da so vsi s črnilom popackani bankovci ukradeni?

Ne. Če so na bankovcu svetlejši madeži ali več majhnih pack, robovi pa so nedotaknjeni, potem so packe najverjetneje nastale slučajno, na primer zaradi kemičnega svinčnika, ki pušča.

Madeži, ki jih ni povzročil sistem za nevtralizacijo bankovcev

Takšni bankovci najverjetneje niso bili ukradeni in jih lahko vzamete.

Kaj naj storim, če mi kdo da s črnilom popackan bankovec, ki ga je poškodovala protiropna naprava?

  • Bankovca ne vzemite in zahtevajte drugega, saj ne morete vedeti, ali je oseba, ki vam bankovec daje, njegov zakoniti lastnik.
  • Zavrnite razbarvane ali obarvane bankovce, saj so kriminalci s pranjem ali razbarvanjem najverjetneje poskušali odstraniti madeže, ki jih je povzročil sistem za nevtralizacijo bankovcev.
  • Če ste s črnilom popackan bankovec vzeli, ga odnesite v svojo banko ali nacionalno centralno banko in pojasnite, kako ste ga dobili. Centralna banka bo preverila, ali so madeži nastali s sistemom za nevtralizacijo bankovcev, ter lahko pokliče tudi policijo, ki bo bankovec uporabila kot dokaz v obsodbi odgovornih kriminalcev.
  • Če preiskava razkrije, da je madeže povzročil sistem za nevtralizacijo bankovcev, ne boste upravičeni do povračila. Centralna banka lahko eurobankovce, popackane s protiropno napravo, zamenja samo na zahtevo prvotnega lastnika, ki je bil žrtev kriminalne dejavnosti, ki je privedla do omadeževanja bankovcev.
  • Če preiskava potrdi, da madeži niso nastali zaradi sistema za nevtralizacijo bankovcev, ampak so se bankovci slučajno umazali, boste prejeli nov bankovec oziroma vam bo na vaš bančni račun nakazan odgovarjajoč znesek.

Imate še kakšno vprašanje? Več informacij je v členu 3 Sklepa Evropske centralne banke z dne 19. aprila 2013 o zamenjavi poškodovanih eurobankovcev.

Vse strani v tem razdelku