Euronovčanice iz serije Europa

Nova novčanica od 50 €

Nova novčanica od 50 € puštena je u optjecaj 4. travnja 2017. u 19 država europodručja.

Riječ je o četvrtoj novčanici iz serije Europa, koja je sad u optjecaju zajedno s novim novčanicama od 5 €, 10 € i 20 €.

Želite li saznati više o novoj novčanici od 50 € i njezinim zaštitnim obilježjima, pogledajte mrežne stranice Naš novac. Osim toga, možete pogledati naše najnovije kratke filmove te najvažnije trenutke događaja kojim je ESB obilježio izdavanja nove novčanice:

Uvođenje serije Europa

Serija Europa

Nova serija novčanica nazvana je serija Europa zato što dva zaštitna obilježja sadržavaju portret Europe, lika iz grčke mitologije po kojem je naš kontinent nazvan.

Apoeni

ESB je odlučio trajno obustaviti proizvodnju novčanice od 500 € i izostaviti je iz serije Europa. Ostali apoeni ostaju nepromijenjeni: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € i 200 €.

Priopćenje za javnost

Raspored izdavanja

Točno vrijeme izdavanja preostalih apoena odredit će se i priopćiti javnosti i osobama koje profesionalno rukuju gotovinom u kasnijoj fazi.

Najsuvremenija zaštitna obilježja

U novčanice iz nove serije ugrađena su nova i poboljšana zaštitna obilježja koja su bolja zaštita od krivotvorenja.

Razvoj dizajna

Nove novčanice nastale su osuvremenjivanjem prve serije. Zadržale su dizajn s temom »razdoblja i stilovi« i dominantne boje prve serije novčanica, ali postoje i manje razlike zbog poboljšanih zaštitnih obilježja. Zahvaljujući tomu lako ih je razlikovati od novčanica iz prve serije. Za osvježenje dizajna novčanica odabran je neovisni dizajner novčanica iz Berlina Reinhold Gerstetter.

Dizajn prilagođen slijepima i slabovidnima

U fazi dizajniranja novčanica iz serije Europa zatraženo je mišljenje slijepih i slabovidnih osoba, kao što je učinjeno i u vezi s prvom serijom, što je rezultiralo uključivanjem određenih posebnih obilježja u konačni dizajn novčanica.

Trajnost

Novčanice od 5 € i 10 € prvi su apoeni serije Europa koji su pušteni u optjecaj. Budući da se ti apoeni često upotrebljavaju pri isplaćivanju ostatka iznosa i zbog toga učestalo prelaze iz ruke u ruku, imaju tanak zaštitni premaz kako bi bili trajniji. To znači da će te novčanice trebati rjeđe zamjenjivati, čime će se smanjiti troškovi i negativan učinak na okoliš. Drugim novčanicama iz serije Europa, uključujući novu novčanicu od 50 €, zbog drugačije upotrebe ne treba zaštitni premaz.

Novčanice iz prve serije i novčanice iz serije Europa istodobno u optjecaju

Prva serija euronovčanica izdavat će se usporedno sa serijom Europa dok se ne iskoriste preostale zalihe. Nakon toga će postupno izaći iz optjecaja.

Novčanice iz prve serije zauvijek će zadržati vrijednost

Datum s kojim će euronovčanice iz prve serije prestati biti zakonsko sredstvo plaćanja bit će pravodobno objavljen. Međutim, novčanice iz prve serije zauvijek će zadržati vrijednost: razdoblje tijekom kojeg će se moći zamijeniti u središnjim bankama Eurosustava neće biti ograničeno.

Priprema za nove novčanice

ESB djelatnicima iz struke omogućuje upoznavanje s novom novčanicom znatno prije njezina izdavanja i blisko surađuje sa svim važnim dionicima u sklopu Partnerskog programa Eurosustava kako bi olakšao uvođenje nove novčanice.

Međutim, na vlasnicima uređaja za novčanice je da posuvremene svoje uređaje kako bi mogli obraditi nove novčanice.