Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Eurobankovci serije Evropa

Novi bankovci iz serije Evropa so se uvajali postopoma v več letih. Prvi štirje bankovci nove serije – tj. za 5 €, 10 €, 20 € in 50 € – so v obtok prišli leta 2013, leta 2014, leta 2015 oziroma leta 2017. Novi bankovci za 100 € in 200 € pa so v obtok prišli 28. maja 2019. S tem je serija Evropa zaključena.

ECB je sklenila, da ne bo več tiskala bankovca za 500 €, vendar petstotaki iz prve serije ostajajo zakonito plačilno sredstvo (sporočilo za javnost).

Evropa

Nova serija bankovcev se imenuje serija Evropa, saj dva zaščitna elementa vključujeta portret Evrope. Ta lik iz grške mitologije je bil za nove eurobankovce izbran zato, ker zbudi jasno povezavo z evropsko celino, hkrati pa bankovcem daje človeško noto. Portret je povzet po poslikavi na vazi, ki se nahaja v pariškem Louvru.

Novi obraz eura – Evropa

Zakaj novi bankovci?

ECB in nacionalne centralne banke Eurosistema so dolžne skrbeti za varnost in zanesljivost eurobankovcev. Zato so razvile drugo serijo eurobankovcev z izboljšanimi zaščitnimi elementi, s katerimi so novi bankovci še varnejši in tako ohranjajo zaupanje javnosti v valuto.

Vedno korak pred ponarejevalci

Novi eurobankovci upoštevajo nova dognanja na področju tehnologije bankovcev. Novi zaščitni elementi nudijo boljšo zaščito pred ponarejanjem.

Eurosistem je v svoji strategiji raziskav in razvoja zapisal, da se morajo eurobankovci »braniti sami«, kar pomeni, da je treba ponarejevalcem čim bolj otežiti delo. Banke, profesionalni uporabniki gotovine in javnost morajo biti sposobni prepoznati ponarejene bankovce. S tem podpirajo prizadevanja Eurosistema v boju proti ponarejanju.

Trpežni in trajnejši

Novi eurobankovci so bolj trpežni kot bankovci prve serije, zato teh bankovcev ne bo treba nadomeščati tako pogosto, s čimer se bodo znižali stroški in zmanjšal vpliv na okolje. To je pomembno, zlasti za bankovce za 5 € in 10 €, saj ti prehajajo iz rok v roke pogosteje kot drugi bankovci.

Vzporedni obtok bankovcev prve serije in serije Evropa

Centralne banke bodo vzporedno izdajale bankovce prve serije in serije Evropa, dokler ne bodo porabile preostale zaloge. Bankovci iz prve serije bodo nato postopno umaknjeni iz obtoka. Datum, ko bo prva serija eurobankovcev prenehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo, bo objavljen daleč vnaprej. Vseeno bodo ti bankovci tudi zatem obdržali svojo vrednost, saj jih bo mogoče neomejeno dolgo zamenjati v nacionalnih centralnih bankah Eurosistema.

Priprave na uvedbo novih bankovcev

ECB posreduje nove bankovce upravičenim sektorjem veliko pred njihovo uvedbo ter v okviru Eurosistemovega partnerskega programa tesno sodeluje z vsemi deležniki in tako podpira nemoten prehod.

Vseeno so lastniki in proizvajalci opreme za bankovce sami odgovorni za to, da svoje naprave prilagodijo novim bankovcem.

Vse strani v tem razdelku