Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az eurobankjegyek Európé-sorozata

Az Európé-sorozat címleteit fokozatosan, több év alatt vezettük be. A sorozat első négy címlete – 5 €, 10 €, 20 € és 50 € – rendre 2013‑ban, 2014‑ben, 2015‑ben és 2017‑ben került forgalomba, a 100 és a 200 eurós bankjegyek pedig 2019. május 28-án kerültek kibocsátásra, teljessé téve az Európé-sorozatot.

Az EKB az 500 €-s bankjegy kibocsátásának beszüntetése mellett döntött, azonban az első sorozat 500 eurósa törvényes fizetőeszköz marad (lásd a kapcsolódó sajtóközleményt).

Európé

A második bankjegysorozat azért Európéről kapta a nevét, mert a címletein található biztonsági elemek közül kettőn is szerepel Európé arcképe. A görög mitológiai alak választásának oka, hogy nyilvánvalóan kapcsolódik az európai kontinenshez, és emberi vonást kölcsönöz a bankjegyeknek. Európé arcképe a párizsi Louvre-ban kiállított egyik vázáról származik.

Az euro új arca – Európé

Miért van szükségünk új bankjegyekre?

Az eurobankjegyek megbízhatóságáért az EKB és az eurorendszer nemzeti központi bankjai felelnek. Ennek jegyében kidolgozták a második eurobankjegy-sorozatot, amely olyan továbbfejlesztett biztonsági elemeket tartalmaz, amelyek fokozzák a bankjegybiztonságot és a lakosság fizetőeszközbe vetett bizalmát.

Lépéselőnyben a pénzhamisítókkal szemben

A bankjegy-technológia vívmányait kihasználó új eurobankjegyek új biztonsági elemei még hatásosabbak a hamisítókkal szemben.

Az eurorendszer kutatási-fejlesztési stratégiája szerint az eurobankjegyeknek „magukat kell megvédeniük”, megnehezítve a pénzhamisítók dolgát. Fontos, hogy a bankok, a készpénzkezelők és a nagyközönség fel tudja ismerni a hamis bankjegyet, ezzel is támogatva az eurorendszer pénzhamisítás elleni stratégiáját.

Ellenálló, tartósabb

Az új eurobankjegyek még az első sorozatnál is tartósabbak, így ritkábban kell őket cserélni, ami mind a pénztárcánkat, mind a környezetet kíméli. Ez fontos, különösen az 5 és a 10 eurós bankjegyek esetében, mivel ezek gyakrabban cserélnek gazdát, mint a többi címlet.

Az első sorozat és az Európé-sorozat bankjegyeinek párhuzamos forgalmazása

Az Európé-sorozat bankjegyeivel párhuzamosan az első sorozat kibocsátása is tovább folyik, amíg a készletek tartanak, majd fokozatosan kivezetjük őket a forgalomból. Az érvényességük elvesztésének időpontját idejében közzétesszük, amely után nem számítanak törvényes fizetőeszköznek. Ugyanakkor az értékük örökre megmarad, az eurorendszer nemzeti központi bankjaiban korlátlan ideig becserélhetők.

Felkészülés az új bankjegyek bevezetésére

Az EKB az új bankjegyeket jóval a bevezetésük előtt az érintett ágazati szereplők rendelkezésére bocsátja, és a zökkenőmentes átállás megkönnyítése végett szorosan együttműködik az eurorendszer partnerségi programjának szereplőivel.

A berendezések hozzáállítása az új bankjegyekhez ugyanakkor végső soron a bankjegykezelő berendezések üzemeltetőinek és gyártóinak a feladata.

Ebben a szekcióban található oldalak