Az eurobankjegyek Európé-sorozata

Az új 50 €-s

Az új 50 eurós bankjegyet 2017. április 4-én bevezették az euroövezet 19 országában. Az Európé-sorozat negyedik címleteként az 5, 10 és 20 eurós bankjegyek mellett van forgalomban.

Ha szeretné jobban megismerni az új 50 eurós bankjegyet és annak biztonsági elemeit, látogasson el A mi pénzünk weboldalra. Az alábbi hivatkozásokra kattintva megtekintheti a legújabb filmeket és a kibocsátás alkalmából tartott rendezvény emlékezetes pillanatait:

Az Európé-sorozat bevezetése

Európé-sorozat

Az új bankjegyeket azért nevezzük Európé-sorozatnak, mert a rajtuk található biztonsági elemek közül kettőt is kontinensünk névadójának, a görög mitológiából ismert Európének az arcképe díszíti.

Címletek

Az EKB úgy határozott, hogy végleg megszünteti az 500 eurós bankjegy gyártását, és kiveszi az Európé-sorozatból. A többi címlet nem változik: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 €.

Sajtóközlemény

A kibocsátás időrendje

A többi címlet kibocsátásának pontos időpontját a későbbiekben határozzuk meg és hozzuk a nyilvánosság, valamint a készpénzkezelők tudomására.

Továbbfejlesztett biztonsági elemek

Az új sorozat új, továbbfejlesztett biztonsági elemeket tartalmaz, amelyek még hatásosabbak a hamisítás ellen.

A továbbfejlesztett dizájn

Az új bankjegyek egyre magasabb színvonalú fejlesztési munka eredményei. Míg az első sorozatról jól ismert, korokat és stílusokat idéző motívumvilág és az uralkodó színek megmaradnak, a továbbfejlesztett biztonsági elemek miatt kisebb módosításokra volt szükség. Ezeknek köszönhetően az új bankjegyek könnyen megkülönböztethetők az első sorozattól. A dizájn megújítására szóló megbízást a független berlini bankjegytervező, Reinhold Gerstetter kapta meg.

A vakokat és gyengénlátókat segítő dizájnelemek

Az első sorozathoz hasonlóan az Európé-sorozat tervezése során is konzultáltunk vakokkal és gyengénlátókkal, és ennek eredményeként külön elemek is belekerültek a végső tervekbe.

Tartósság

Az Európé-sorozatból elsőként két címletet, az 5 és a 10 euróst bocsátottuk ki. Mivel mindkét címlet váltópénz, tehát sok kézen megy át, a bankjegyek tartósságát vékony védőréteg-bevonattal javítottuk. Így ritkábban van szükség a cseréjükre, ami költség- és környezetkímélő megoldás. Az Európé-sorozat többi címletének, így az 50 eurósnak is más a felhasználása, ezért nincs szükségük hasonló védőbevonatra.

Az első sorozat és az Európé-sorozat bankjegyeinek párhuzamos forgalmazása

Az Európé-sorozat bankjegyeivel párhuzamosan az első sorozat bankjegyei a készletek kimerüléséig továbbra is forgalomba kerülnek, majd fokozatosan bevonjuk őket.

Az első sorozat bankjegyei korlátlan ideig megőrzik értéküket

Azt az időpontot, amelytől kezdve az első sorozat bankjegyei már nem számítanak törvényes fizetőeszköznek, jóval korábban bejelentjük, mint ahogy a változás életbe lép. Ugyanakkor ezek a bankjegyek mindig megtartják az értéküket, és az eurorendszer nemzeti központi bankjaiban korlátlan ideig becserélhetők.

Az új bankjegyek bevezetésének előkészítése

Az EKB az új bankjegyeket jóval a bevezetésük előtt az ágazati szereplők rendelkezésére bocsátja, továbbá a zökkenőmentes átállás megkönnyítéséhez fokozottan együttműködik az eurorendszer partnerprogramjának szereplőivel.

A berendezések átállításáért ugyanakkor végső soron a bankjegykezelő berendezések üzemeltetői a felelősek.