Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της σειράς «Ευρώπη»

Τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» τέθηκαν σε κυκλοφορία σταδιακά στη διάρκεια αρκετών ετών. Τα πρώτα τέσσερα τραπεζογραμμάτια της σειράς, τα τραπεζογραμμάτια των 5, 10, 20 και 50 ευρώ, τέθηκαν σε κυκλοφορία το 2013, το 2014, το 2015 και το 2017 αντιστοίχως. Τα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία στις 28 Μαΐου 2019, ολοκληρώνοντας τη σειρά «Ευρώπη».

Η ΕΚΤ αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ, αν και το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ της πρώτης σειράς εξακολουθεί να έχει ισχύ νόμιμου χρήματος (βλ. σχετικό δελτίο Τύπου).

Η Ευρώπη

Η δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων ονομάζεται σειρά «Ευρώπη» επειδή δύο από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας περιέχουν μια προσωπογραφία της Ευρώπης. Αυτή η μορφή της ελληνικής μυθολογίας περιλήφθηκε στα νέα τραπεζογραμμάτια ευρώ με κριτήριο τον σαφή συσχετισμό της με την ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ προσθέτει και ένα ανθρώπινο στοιχείο στα τραπεζογραμμάτια. Η εικόνα της Ευρώπης προέρχεται από αγγείο που βρίσκεται στο Λούβρο στο Παρίσι.

Το νέο πρόσωπο του ευρώ – «Ευρώπη»

Γιατί χρειάζονται νέα τραπεζογραμμάτια;

Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) του Ευρωσυστήματος μεριμνούν για την ακεραιότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ. Γι’ αυτό ανέπτυξαν μια δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ με εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας χάρη στα οποία τα τραπεζογραμμάτια μένουν ασφαλή και ταυτόχρονα διατηρείται ακλόνητη η εμπιστοσύνη του κοινού προς το νόμισμα.

Αποτροπή της παραχάραξης

Στα νέα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχει αξιοποιηθεί η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα της παραγωγής τραπεζογραμματίων. Τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας παρέχουν καλύτερη προστασία έναντι της παραχάραξης.

Σύμφωνα με τη στρατηγική έρευνας και ανάπτυξης του Ευρωσυστήματος, τα τραπεζογραμμάτια ευρώ πρέπει να διαθέτουν μηχανισμούς «αυτοπροστασίας», δηλαδή να θέτουν εμπόδια στους παραχαράκτες. Οι τράπεζες, οι φορείς που κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά και το κοινό πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν τα πλαστά τραπεζογραμμάτια. Έτσι, στηρίζουν τη στρατηγική του Ευρωσυστήματος για την καταπολέμηση της παραχάραξης.

Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και διάρκεια ζωής

Τα νέα τραπεζογραμμάτια ευρώ είναι πιο ανθεκτικά από τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς. Με άλλα λόγια, δεν θα χρειάζεται να αντικαθίστανται τόσο συχνά, πράγμα που θα συμβάλει στη μείωση του κόστους αλλά και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό είναι σημαντικό, ιδίως στην περίπτωση των 5 και των 10 ευρώ, καθώς αυτά τα τραπεζογραμμάτια αλλάζουν χέρια πολύ συχνότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Παράλληλη κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων της πρώτης σειράς και της σειράς «Ευρώπη»

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να εκδίδονται παράλληλα με τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» έως ότου εξαντληθούν τα υφιστάμενα αποθέματα. Στη συνέχεια θα αποσυρθούν σταδιακά από την κυκλοφορία. Η ημερομηνία κατά την οποία τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της πρώτης σειράς θα πάψουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Ωστόσο, τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα διατηρήσουν την αξία τους και θα μπορούν να ανταλλάσσονται στις ΕθνΚΤ του Ευρωσυστήματος επ' αόριστον.

Προετοιμασία για την εισαγωγή των νέων τραπεζογραμματίων

Η ΕΚΤ διοχετεύει στους σχετικούς τομείς τα νέα τραπεζογραμμάτια αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την εισαγωγή τους και συνεργάζεται στενά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας του Ευρωσυστήματος προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες και οι κατασκευαστές εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων έχουν την τελική ευθύνη για την προσαρμογή των μηχανημάτων τους ώστε να δέχονται τα νέα τραπεζογραμμάτια.

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα