European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Toinen eurosetelisarja (Europa-sarja)

Toisen sarjan setelit on otettu käyttöön vaiheittain usean vuoden aikana. Uusi 5 euron seteli otettiin käyttöön vuonna 2013, uusi 10 euron seteli vuonna 2014, uusi 20 euron seteli vuonna 2015 ja uusi 50 euron seteli vuonna 2017. Uudet 100 ja 200 euron setelit otettiin käyttöön 28.5.2019, ja nyt koko toinen eurosetelisarja on valmis.

EKP on lopettanut 500 euron setelin tuotannon, mutta ensimmäisen sarjan 500 euron setelit säilyvät edelleen laillisina maksuvälineinä. Lisätietoja on aiheesta kertovassa lehdistötiedotteessa.

Europa-neito

Toisen sarjan eurosetelien turvatekijöistä kahdessa on kreikkalaisesta mytologiasta tutun Europa-neidon kasvokuva. Tämän vuoksi setelisarjaa kutsutaan myös Europa-sarjaksi. Europa-neidolla on selvä yhteys Eurooppaan maanosana, joten hänen kasvonsa sopivat uusiin euroseteleihin erityisen hyvin. Kasvokuva on otettu Louvren kokoelmissa olevasta maljakosta.

Euron uudet kasvot (Europa-sarja)

Miksi uusi setelisarja?

Eurosetelien turvallisuus on EKP:n ja eurojärjestelmän kansallisten keskuspankkien vastuulla. Siksi ne ovatkin laatineet toisen eurosetelisarjan, jossa on aiempaa kehittyneempiä turvatekijöitä. Näin voidaan myös ylläpitää ihmisten luottamusta euroon maksuvälineenä.

Väärentäminen entistä hankalampaa

Uudet eurosetelit edustavat kehittyneintä setelinvalmistustekniikkaa. Setelien uusien turvatekijöiden ansiosta niitä on entistä hankalampi väärentää.

Eurojärjestelmän tutkimus- ja kehittämisstrategian mukaan eurosetelien on tarjottava riittävä suoja väärentämistä vastaan. Väärentämisen torjunnan kannalta on tärkeää, että pankit, rahaa työssään käsittelevät ja tavalliset ihmiset pystyvät erottamaan aidot setelit väärennöksistä.

Entistä kestävämpiä seteleitä

Uudet eurosetelit ovat lujatekoisempia kuin ensimmäisen sarjan setelit. Niitä ei siis tarvitse korvata uusilla yhtä tiheään kuin aiemmin, mikä säästää sekä luontoa että kustannuksia. Varsinkin 5 ja 10 euron setelien on oltava kestäviä, koska ne vaihtavat omistajaa muita seteleitä useammin.

Ensimmäisen ja toisen sarjan seteleitä käytössä rinnakkain

Ensimmäisen sarjan seteleitä on kierrossa uusien setelien rinnalla vielä jonkin aikaa, kunnes varastot on käytetty loppuun. Ensimmäisen sarjan setelit poistuvat kierrosta vähitellen. Ajankohta, jolloin ensimmäisen sarjan eurosetelit lakkaavat olemasta laillisia maksuvälineitä, ilmoitetaan hyvissä ajoin. Ensimmäisen sarjan eurosetelit eivät silloinkaan menetä arvoaan, vaan eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit vaihtavat niitä uusiin seteleihin rajoittamattoman ajan.

Valmistautuminen uusien setelien käyttöönottoon

EKP antoi uusia euroseteleitä hyvissä ajoin laitevalmistajien käyttöön testausta varten. Kumppanuusohjelman tiivis yhteistyö sidosryhmien kanssa tuki sujuvaa käyttöönottoa.

Setelinkäsittelylaitteiden valmistajat ja omistajat vastaavat kuitenkin viime kädessä itse laitteidensa päivittämisestä ennen uusien setelien käyttöönottoa.

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut