Toinen eurosetelisarja (Europa-sarja)

Toisen sarjan eurosetelit otetaan käyttöön vaiheittain usean vuoden aikana. Uusi 5 euron seteli otettiin käyttöön vuonna 2013, uusi 10 euron seteli vuonna 2014, uusi 20 euron seteli vuonna 2015. Uusia 50 euron seteleitä alettiin laskea liikkeeseen 4.4.2017.

Miksi uusi setelisarja?

Eurosetelien turvallisuus on EKP:n ja eurojärjestelmän kansallisten keskuspankkien vastuulla. Tehdäkseen euroseteleistä entistä turvallisempia ne ovat laatineet toisen eurosetelisarjan, jossa on aiempaa kehittyneempiä turvatekijöitä. Näin voidaan myös ylläpitää ihmisten luottamusta euroon maksuvälineenä.

Toisen sarjan euroseteleissä on uutena piirteenä kasvokuva: uusista turvatekijöistä kahdessa on kreikkalaisesta mytologiasta tutun Europa-neidon kasvot. Tämän vuoksi setelisarjaa kutsutaan myös Europa-sarjaksi.

Väärentäminen entistä hankalampaa

Uudet eurosetelit edustavat kehittyneintä setelinvalmistustekniikkaa. Setelit ovat aiempaa turvallisempia, sillä uusien turvatekijöiden ansiosta niitä on entistä hankalampi väärentää.

Eurojärjestelmän tutkimus- ja kehittämisstrategian mukaan eurosetelien on tarjottava riittävä suoja väärentämistä vastaan. Väärentämisen torjunnan kannalta on tärkeää, että luottolaitokset, rahaa ammatissaan käsittelevät sekä tavalliset ihmiset pystyvät erottamaan aidot setelit väärennöksistä.

Entistä kestävämpiä seteleitä

Uudet eurosetelit ovat lujatekoisempia kuin ensimmäisen sarjan setelit, eli ne kestävät käytössä pidempään. Varsinkin 5 euron setelien on tärkeää olla kestäviä, sillä ne ovat erityisen alttiita kulumiselle. Pidemmän elinkaaren myötä setelit myös kuormittavat ympäristöä aiempaa vähemmän.

Kattavaa tutkimus- ja kehittämistyötä

Setelit ovat huipputeknisiä, ja uusien setelien luominen edellyttää monivuotista tutkimus- ja kehittämistyötä.

Seteliarvot

EKP on päättänyt pysyvästi lopettaa 500 euron setelien tuotannon ja jättää 500 euron setelin pois toisesta setelisarjasta. Muutoin uudessa sarjassa on samat seteliarvot kuin vanhassa: 5, 10, 20, 50, 100 ja 200 euroa.

Lehdistötiedote

Uudistettu ulkoasu

Toisen eurosetelisarjan ulkoasu pohjautuu ensimmäiseen sarjaan. Senkin aihepiirinä on ”aikakaudet ja tyylisuunnat”, ja myös hallitsevat värit pysyvät ennallaan. Ulkoasua on kuitenkin hieman muutettu paranneltuja turvatekijöitä varten. Näin uudet eurosetelit on myös helppo erottaa ensimmäisen sarjan seteleistä.

Kestävyys

Ensimmäisinä toisen sarjan seteleinä käyttöön otetut 5 ja 10 euron setelit vaihtavat omistajaa tiheään, sillä niitä annetaan usein vaihtorahana. Siksi seteleissä on suojaava pinnoitus, jonka ansiosta ne kestävät paremmin kulutusta. Niitä ei siis tarvitse korvata uusilla yhtä tiheään kuin aiemmin, mikä säästää sekä luontoa että kustannuksia. Muut setelit eivät ole yhtä kovassa käytössä, joten 20 euron setelissä ja sitä suuremmissa toisen sarjan euroseteleissä pinnoitusta ei tarvita.

Ensimmäisen ja toisen sarjan seteleitä käytössä rinnakkain

Ensimmäisen sarjan seteleitä on kierrossa uusien setelien rinnalla vielä jonkin aikaa, kunnes varastot on käytetty loppuun. Ensimmäisen sarjan setelit poistuvat kierrosta vähitellen.

Ensimmäisen sarjan setelit eivät menetä arvoaan

Ajankohta, jolloin ensimmäisen sarjan eurosetelit lakkaavat olemasta laillisia maksuvälineitä, ilmoitetaan hyvissä ajoin. Ensimmäisen sarjan eurosetelit eivät silloinkaan menetä arvoaan, vaan eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit vaihtavat niitä uusiin seteleihin rajoittamattoman ajan.

Käyttöönottovalmistelut

EKP on antanut uusia euroseteleitä laitevalmistajien käyttöön testausta varten hyvissä ajoin. Kumppanuusohjelman tiivis yhteistyö sidosryhmien kanssa tukee sujuvaa käyttöönottoa.

Viime kädessä setelinkäsittelylaitteiden omistajat kuitenkin vastaavat laitteidensa päivittämisestä ennen uusien setelien käyttöönottoa.