Toinen eurosetelisarja (Europa-sarja)

Toisen sarjan setelit otetaan käyttöön vaiheittain usean vuoden aikana. Uusi 5 euron seteli otettiin käyttöön vuonna 2013, uusi 10 euron seteli vuonna 2014, uusi 20 euron seteli vuonna 2015 ja uusi 50 euron seteli vuonna 2017. Uusien 100 ja 200 euron setelien ulkoasut julkistettiin 17.9.2018, ja niitä aletaan laskea liikkeeseen 28.5.2019. Sen jälkeen kaikki toisen sarjan setelit ovat käytössä.

EKP on päättänyt lopettaa 500 euron setelin tuotannon, mutta ensimmäisen sarjan 500 euron setelit säilyvät edelleen laillisina maksuvälineinä.

Europa-neito

Toisen sarjan eurosetelien uusista turvatekijöistä kahdessa on kreikkalaisesta mytologiasta tutun Europa-neidon kasvokuva. Tämän vuoksi setelisarjaa kutsutaan myös Europa-sarjaksi. Europa-neidolla on selvä yhteys Eurooppaan maanosana, joten hänen kasvonsa sopivat uusiin euroseteleihin erityisen hyvin. Kasvokuva on otettu Louvren kokoelmissa olevasta maljakosta.

Miksi uusi setelisarja?

Eurosetelien turvallisuus on EKP:n ja eurojärjestelmän kansallisten keskuspankkien vastuulla. Siksi ne ovatkin laatineet toisen eurosetelisarjan, jossa on aiempaa kehittyneempiä turvatekijöitä. Näin voidaan myös ylläpitää ihmisten luottamusta euroon maksuvälineenä.

Väärentäminen entistä hankalampaa

Uudet eurosetelit edustavat kehittyneintä setelinvalmistustekniikkaa. Setelien uusien turvatekijöiden ansiosta niitä on entistä hankalampi väärentää.

Eurojärjestelmän tutkimus- ja kehittämisstrategian mukaan eurosetelien on tarjottava riittävä suoja väärentämistä vastaan. Väärentämisen torjunnan kannalta on tärkeää, että pankit, rahaa työssään käsittelevät ja tavalliset ihmiset pystyvät erottamaan aidot setelit väärennöksistä.

Entistä kestävämpiä seteleitä

Uudet eurosetelit ovat lujatekoisempia kuin ensimmäisen sarjan setelit. Niitä ei siis tarvitse korvata uusilla yhtä tiheään kuin aiemmin, mikä säästää sekä luontoa että kustannuksia. Varsinkin 5 ja 10 euron setelien on oltava kestäviä, koska ne vaihtavat omistajaa muita seteleitä useammin.

Ensimmäisen ja toisen sarjan seteleitä käytössä rinnakkain

Ensimmäisen sarjan seteleitä on kierrossa uusien setelien rinnalla vielä jonkin aikaa, kunnes varastot on käytetty loppuun. Ensimmäisen sarjan setelit poistuvat kierrosta vähitellen. Ajankohta, jolloin ensimmäisen sarjan eurosetelit lakkaavat olemasta laillisia maksuvälineitä, ilmoitetaan hyvissä ajoin. Ensimmäisen sarjan eurosetelit eivät silloinkaan menetä arvoaan, vaan eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit vaihtavat niitä uusiin seteleihin rajoittamattoman ajan.

Valmistautuminen uusien setelien käyttöönottoon

EKP on antanut uusia euroseteleitä hyvissä ajoin laitevalmistajien käyttöön testausta varten. Kumppanuusohjelman tiivis yhteistyö sidosryhmien kanssa tukee sujuvaa käyttöönottoa.

Setelinkäsittelylaitteiden valmistajat ja omistajat vastaavat kuitenkin viime kädessä itse laitteidensa päivittämisestä ennen uusien setelien käyttöönottoa.