SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Eurosedlerne i Europa-serien

Sedlerne i Europa-serien er blevet indført gradvist over flere år. De første fire sedler i serien, dvs. 5-, 10-, 20- og 50-eurosedlen, blev sat i omløb i henholdsvis i 2013, 2014, 2015 og 2017. 100- og 200-eurosedlen blev som de sidste sedler i Europa-serien sat i omløb 28. maj 2019.

ECB har besluttet at indstille produktionen af 500-eurosedlen. 500-eurosedlerne i den første serie forbliver dog lovligt betalingsmiddel (læs pressemeddelelsen).

Europa

Den anden euroseddelserie kaldes Europa-serien, fordi to af sedlernes sikkerhedselementer viser et portræt af Europa. Denne figur fra den græske mytologi blev brugt til de nye eurosedler, fordi den har en umiddelbar forbindelse til verdensdelen Europa og samtidig giver sedlerne et menneskeligt anstrøg. Billedet af Europa er taget fra en vase, der udstilles i Louvre i Paris.

Euroens nye ansigt – Europa

Hvorfor har vi brug for nye eurosedler?

ECB og de nationale centralbanker i Eurosystemet er ansvarlige for eurosedlernes integritet. Derfor har de udarbejdet en ny euroseddelserie med forbedrede sikkerhedselementer, som betyder, at sedlerne forbliver sikre. De vil samtidig bidrage til at bevare borgernes tillid til valutaen.

Et skridt foran falskmøntnerne

Ved udarbejdelsen af de nye eurosedler anvendtes den nyeste teknologi til seddelproduktion. De nye sikkerhedselementer gør det sværere at forfalske eurosedlerne.

Det fremgår af Eurosystemets forsknings- og udviklingsstrategi, at eurosedlerne skal kunne "forsvare sig selv", dvs. at de skal gøre livet svært for falskmøntnerne. Bankerne, de kontanthåndterende virksomheder og borgerne skal være i stand til at genkende falske eurosedler, fordi de dermed er med til at støtte Eurosystemet i dets indsats for at bekæmpe forfalskning.

Robuste og med længere holdbarhed

De nye eurosedler er også mere slidstærke end sedlerne i den første serie. Det betyder, at de ikke behøver at blive udskiftet så ofte, hvilket bidrager til at reducere både omkostninger og miljøpåvirkning. Det er især vigtigt for 5- og 10-eurosedlernes vedkommende, for de udsættes for større slitage end de øvrige sedler.

Parallelt omløb af sedler i den første serie og sedler i Europa-serien

Sedlerne i den første euroseddelserie udstedes sideløbende med sedlerne i Europa-serien, indtil de resterende lagre er brugt op. Derefter vil de blive udfaset lidt efter lidt. Datoen, hvor den første euroseddelserie ikke længere er lovligt betalingsmiddel, vil blive offentliggjort i god tid. Sedlerne i den første seddelserie vil dog altid bevare deres værdi. Der er ikke fastsat nogen begrænsning på, hvor længe de kan veksles i de nationale centralbanker i Eurosystemet.

Forberedelser til indførelsen af nye eurosedler

ECB stiller nye sedler til rådighed for de relevante sektorer, i god tid inden de indføres. ECB har også et tæt samarbejde med alle interessenter i Eurosystemets partnerskabsprogram med henblik på at understøtte en problemfri overgang.

Det er dog ejerne og fabrikanterne af udstyr til håndtering af pengesedler, som i sidste ende er ansvarlige for at tilpasse det til de nye eurosedler.

Alle sider i dette afsnit