European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Međunarodna suradnja središnjih banaka

Međunarodna suradnja s drugim središnjim bankama odraz je uloge ESB‑a kao važne središnje banke u svjetskom gospodarstvu i financijskom sustavu te kao institucije EU‑a. Suradnja se usredotočuje na:

središnje banke zemalja skupine G20 s tržištima u nastajanju

Glavni je cilj te suradnje poticanje na upoznavanje i razumijevanje politika ESB‑a i partnerskih središnjih banaka te razloga i analiza na kojima se te politike temelje. Ona je odraz sve veće uloge zemalja skupine G20 s tržištima u nastajanju u svjetskom gospodarstvu i financijskom sustavu.

ESB razvija suradnju sa zemljama skupine G20 s tržištima u nastajanju na temelju memoranduma o razumijevanju. Memorandumi o razumijevanju kojima se predviđa dijalog o politikama na visokoj razini i godišnji programi rada sklopljeni su sa središnjim bankama Kine (2008.), Turske (2012.), Rusije (2012.), Indije (2015.) i Brazila (2016.).

svjetske i regionalne institucije

Suradnja sa svjetskim i regionalnim institucijama koje su uključene u međunarodnu suradnju pridonosi širenju poruka o politikama ESB‑a i njegovih tehničkih znanja diljem različitih svjetskih regija.

ESB održava strukturirane odnose s ostalim glavnim sudionicima na području suradnje središnjih banaka, kako na svjetskoj razini (MMF) tako i s regionalnim organizacijama kao što su Arapski monetarni fond (AMF), Centar za latinoameričke monetarne studije (CEMLA), Centar za istraživanje i obuku središnjih banaka jugoistočne Azije (SEACEN) i Zaljevsko monetarno vijeće (GMC).

središnje banke država kandidatkinja i mogućih kandidatkinja za članstvo u EU‑u

ESB podupire izgradnju institucija i najbolju praksu u središnjim bankama država s perspektivom pristupanja EU‑u. Pomaže tim institucijama da se pripreme za pristupanje ESSB‑u, koje će uslijediti kada njihove države postanu članice EU‑a.

Međunarodna suradnja središnjih banaka važan je instrument za jačanje institucijske sposobnosti središnjih banaka, posebice onih na Zapadnom Balkanu, radi usklađivanja sa standardima središnjeg bankarstva EU‑a i međunarodnim standardima središnjeg bankarstva.

ESB odgovara i na ad hoc zahtjeve središnjih banaka iz cijelog svijeta za međunarodnu suradnju.

Međunarodna suradnja središnjih banaka obuhvaća razmjenu stručnih znanja, dijeljenje najbolje prakse i izgradnju kapaciteta. Uključuje širok raspon aktivnosti, kao što su radionice i seminari, upućivanja zaposlenika na druga radna mjesta, stručni posjeti i programi usavršavanja.

Cilj je te suradnje ojačati odnose sa središnjim bankama izvan EU‑a i promicati dobru praksu središnjih banaka te time pridonijeti stabilnosti cijena i financijskoj stabilnosti u svijetu. Suradnja također pomaže ESB‑u da svoje politike objasni u međunarodnom kontekstu.

Radna skupina za suradnju središnjih banaka, u kojoj su stručnjaci iz ESB‑a i nacionalnih središnjih banaka, usklađuje aktivnosti međunarodne suradnje unutar ESSB‑a. Podupire je Odbor za međunarodne odnose ESSB‑a.

U prosincu 2017. radna skupina objavila je dokument o najboljoj praksi, u kojem se iznose razlozi za aktivnosti ESSB‑a na području međunarodne suradnje središnjih banaka, načela na kojima se ta suradnja zasniva i primjeri takve suradnje.

  • Međunarodna suradnja središnjih banaka: najbolja praksa ESSB‑a

U veljači 2020. radna skupina objavila je dodatne informacije o svojim pristupima ocjeni aktivnosti međunarodne suradnje, koje su proizišle iz rasprava zaposlenika uključenih u te aktivnosti u cijelom ESSB‑u.

  • Pristupi ocjeni aktivnosti međunarodne suradnje Europskog sustava središnjih banaka (ESSB)

Sve stranice u ovom odjeljku