Menu

Natječaj za arhitektonsko rješenje

Europska središnja banka (ESB) raspisala je 2002. međunarodni natječaj za urbanističko i arhitektonsko rješenje za svoju novu zgradu. Svrha natječaja bila je pronaći najbolja projektna rješenja za budući dom ESB‑a te izabrati arhitekta koji će obaviti izvedbeno projektiranje i po mogućnosti provesti sam projekt.

Plan je bio izgraditi novu zgradu na lokaciji nekadašnje frankfurtske veletržnice Grossmarkthalle, na površini od 120 000 m2 pored rijeke u istočnom dijelu Frankfurta na Majni. ESB je u ožujku 2002. kupio zemljište od Grada Frankfurta kako bi na njemu sagradio zgradu koja će ispunjavati njegove funkcionalne zahtjeve i na inovativan način iskoristiti staru zgradu tržnice. Projektna rješenja za novu zgradu trebala su se temeljiti na korisnoj površini od približno 100 000 m2, na kojoj bi se nalazio radni prostor za 2500 osoba, prostori posebne namjene, parkirališta i tehnički prostori.

Natječaj se sastojao od nekoliko faza. Prvo su pristigle prijave više od 300 arhitekata iz 31 države s četiriju kontinenata. Nakon faze predodabira 80 arhitekata i projektanata dobilo je natječajnu dokumentaciju i smjernice te je pozvano da anonimno dostavi projektno rješenje za prvu fazu natječaja. Međunarodni ocjenjivački sud ocijenio je prijavljene radove i odabrao 12 kandidata za drugu fazu natječaja.

Na završnom sastanku ocjenjivački je sud izabrao tri pobjednička projektna rješenja:

1. nagrada: Coop Himmelb(l)au, Beč, Austrija 2. nagrada: ASP Schweger Assoziierte, Berlin, Njemačka 3. nagrada: 54f architekten / T. R. Hamzah & Yeang, Darmstadt, Njemačka / Selangor, Malezija
Coop Himmelblau ASP Schweger Assoziierte 54f architekten

Upravno vijeće ESB‑a pozvalo je sva tri nagrađena natjecatelja da sudjeluju u fazi ponovnog razmatranja, u kojoj su mogli doraditi i prilagoditi svoja rješenja. Upravno je vijeće 13. siječnja 2005. zaključilo da prilagođeno projektno rješenje arhitektonskog ureda Coop Himmelb(l)au najbolje ispunjava funkcionalne i tehničke zahtjeve ESB‑a, posjeduje značajke koje odražavaju vrijednosti ESB‑a i izražava ih arhitektonskim jezikom. Istodobno je Upravno vijeće ESB‑a odlučilo pokrenuti fazu optimizacije kako bi ponovno razmotrilo svoje funkcionalne, prostorne i tehničke zahtjeve želeći što više smanjiti troškove i zajamčiti optimalnu upotrebu resursa.