Menu

Architectuurwedstrijd

De Europese Centrale Bank (ECB) schreef in 2002 een internationale stedenbouwkundige en architectuurwedstrijd uit voor haar nieuwe kantoorgebouw. Het doel van de wedstrijd was het beste ontwerp voor de toekomstige huisvesting van de ECB te vinden en een architect te selecteren die de gedetailleerde plannen voor de nieuwe gebouwen kon realiseren en, indien mogelijk, het project kon uitvoeren.

Het nieuwe kantoorgebouw van de ECB moest worden gebouwd op het terrein van Frankfurt am Main's voormalige groothandelsmarkt (Großmarkthalle), een terrein met een oppervlak van 120.0002 in het oostelijk deel van de stad aan de rivier de Main. De ECB kocht het terrein in maart 2002 van de stad Frankfurt met het doel daarop een kantoorgebouw neer te zetten dat niet alleen aan haar functionele eisen voldeed, maar tevens de oude markthal, die een integraal onderdeel van het terrein vormde, op innovatieve wijze zou gebruiken. De ontwerpen moesten uitgaan van een gebruiksoppervlakte van ongeveer 100.000 m2, die plaats zou bieden aan 2.500 werkplekken, speciale ruimtes, parkeerplaatsen en technische ruimtes.

De wedstrijd bestond uit verschillende fasen. Er kwamen aanmeldingen binnen van meer dan 300 architecten uit 31 landen en vier continenten. Na een voorselectie kregen 80 architecten en planners de wedstrijddocumenten en -instructies opgestuurd, met de vraag om anoniem een ontwerp in te dienen voor de eerste fase van de wedstrijd. De ingediende ontwerpen werden beoordeeld door een internationale jury, die een lijst met 12 kandidaten opstelde voor de tweede fase van de wedstrijd.

Tijdens haar laatste vergadering koos de jury de drie winnende ontwerpen:

1e prijs:Coop Himmelb(l)au, Wenen (Oostenrijk) 2e prijs:ASP Schweger Assoziierte, Berlijn (Duitsland) 3e prijs: 54f architekten/T. R. Hamzah & Yeang, Darmstadt (Duitsland)/Selangor (Maleisië)
Coop Himmelblau ASP Schweger Assoziierte 54f architekten

De drie prijswinnaars werden door de Raad van Bestuur uitgenodigd aan een revisieronde deel te nemen. In die ronde kregen ze de gelegenheid hun ontwerpen verder te verbeteren. Op 13 januari 2005 besloot de Raad van Bestuur dat het herziene ontwerp van Coop Himmelb(l)au het beste voldeed aan de functionele en technische eisen van de ECB, en kenmerken had die de waarden van de ECB weerspiegelden en in architectonische vorm weergaven. Tegelijkertijd startte de Raad van Bestuur een optimaliseringsfase om de functionele, ruimtelijke en technische vereisten te herzien met als doel de kosten zo laag mogelijk te houden en het optimale gebruik van middelen te garanderen.