Menu

Arkitektkonkurrence

I 2002 udskrev Den Europæiske Centralbank (ECB) en international arkitekt- og byplanlægningskonkurrence om udformning af ECB's nye hovedsæde. Målet med konkurrencen var at finde de bedste forslag til udformning af ECB's kommende hovedsæde, vælge en arkitekt til den detaljerede planlægningsfase for det nye hovedsæde og, om muligt, gennemføre projektet.

Det nye hovedsæde skulle opføres ved Grossmarkthalle (Frankfurts tidligere engrosmarked) på et areal på 120.000 m2 lige ved floden i den østlige del af Frankfurt am Main. ECB købte grunden af bystyret i Frankfurt i marts 2002 med henblik på at opføre et hovedsæde, som både skulle opfylde funktionelle krav og samtidig gøre brug af den gamle torvehal, som er en vigtig del af grunden, på en innovativ måde. Forslagene til udformning af det nye hovedsæde skulle tage udgangspunkt i et anvendeligt område på ca. 100.000 m2 med plads til 2.500 arbejdspladser, særlige faciliteter, parkeringspladser og tekniske områder.

Konkurrencen bestod af flere faser. I første omgang indløb der forslag fra mere end 300 arkitekter fra 31 lande på fire kontinenter. Efter en forudgående prækvalifikation fik 80 arkitekter og planlæggere tilsendt dokumenter og retningslinjer vedrørende konkurrencen og blev indbudt til anonymt at indsende et udformningsforslag til konkurrencens første fase. De indkomne forslag blev vurderet af en international jury, der udarbejdede en liste med 12 kandidater, som skulle fortsætte til konkurrencens anden fase.

På juryens endelige møde blev der udvalgt tre præmierede forslag:

1. præmie: Coop Himmelb(l)au, Wien, Østrig 2. præmie: ASP Schweger Assoziierte, Berlin, Tyskland 3. præmie: 54f architekten/T. R. Hamzah & Yeang, Darmstadt, Tyskland/Selangor, Malaysia
Coop Himmelb(l)au ASP Schweger Assoziierte 54f architekten

De tre vindere blev af ECB's styrelsesråd indbudt til at deltage i en bearbejdningsfase, hvor de havde mulighed for at finjustere deres forslag. Den 13. januar 2005 konkluderede Styrelsesrådet, at det bearbejdede forslag fra Coop Himmelb(l)au bedst levede op til de funktionelle og tekniske krav, som ECB stillede, og at det havde nogle karakteristika, der afspejler ECB's værdier og omsætter dem til et arkitektonisk udtryk. Samtidig introducerede Styrelsesrådet en optimeringsfase med henblik på at gennemgå de krav, der var blevet stillet af funktionel, pladsmæssig og teknisk art for at minimere omkostningerne og sikre en optimal resurseanvendelse.