Menu

Építészeti tervpályázat

Az EKB 2002-ben új székházának megépítése céljából nemzetközi városfejlesztési és építészeti tervpályázatot írt ki. A pályázat arra irányult, hogy kiválasszák az EKB majdani székházának legjobb tervkoncepcióit, továbbá azt az építészt, aki a részletes terveket elkészíti, és lehetőség szerint a kivitelezést is elvégzi.

A székházat Frankfurt egykori nagy vásárcsarnokának, a Großmarkthallénak a telkére tervezték, amely 120 000 m2 nagyságú és a keleti városnegyedben, a folyóparton fekszik. A telket az EKB 2002 márciusában vásárolta meg Frankfurt Város Önkormányzatától, hogy olyan székházat építsen, amely a funkcionális követelmények kielégítése mellett innovatív módon hasznosítja a telekhez szervesen tartozó régi vásárcsarnokot is. A székház tervkoncepciójának kialakításánál 100 000 m2-es hasznosítható területet vettek figyelembe, ahol 2500 munkahely, speciális helyiségek, parkolóhelyek és műszaki helyiségek kerülhetnek kialakításra.

A pályázat több szakaszból állt. A meghirdetés után négy kontinens 31 országából több mint 300 pályamunkát küldtek be. Az előválogatás után 80 építész és tervező kapta meg a pályázati dokumentációt és útmutatót, és kapott meghívást a névtelenül zajló első szakaszban való részvételre, amely a tervkoncepció benyújtását foglalta magában. A terveket értékelő nemzetközi bírálóbizottság 12 jelöltet juttatott be a pályázat második szakaszába.

A bizottság utolsó ülésén három nyertes pályázatot választott ki:

Első díj: Coop Himmelb(l)au, Bécs, Ausztria Második díj: ASP Schweger Assoziierte, Berlin, Németország Harmadik díj: 54f architekten/T. R. Hamzah & Yeang, Darmstadt, Németország/Selangor, Malajzia
Coop Himmelblau ASP Schweger Assoziierte 54f architekten

A három győztest az EKB Kormányzótanácsa felkérte a tervmódosító szakaszban való részvételre, amelynek során lehetőségük volt kisebb-nagyobb változtatások eszközlésére. A testület 2005. január 13-i döntése értelmében a COOP Himmelb(l)au módosított tervkoncepciója felelt meg legjobban az EKB által meghatározott funkcionális és műszaki kívánalmaknak. A kiválasztott terv emellett híven tükrözi a bank által képviselt értékeket az építészet nyelvére átültetve. A Kormányzótanács ugyanakkor egy optimalizálási fázist is elindított, amellyel a célja az volt, hogy a költségek csökkentése és az erőforrások optimális felhasználása érdekében lehetővé tegye a funkcionális, térbeli és műszaki követelmények felülvizsgálatát.