Menu

Gradnja

U jesen 2007. projekt zgrade dostavljen je nadležnim tijelima Frankfurta na Majni, a ona su 22. listopada te godine odobrila izdavanje djelomične građevinske dozvole. To je značilo da preliminarni građevinski radovi mogu započeti u prvom tromjesečju 2008. Petra Roth, tadašnja gradonačelnica Frankfurta na Majni, odobrila je tadašnjem predsjedniku ESB-a Jean-Claudeu Trichetu izdavanje pune građevinske dozvole 6. svibnja 2008.

Nakon uspješnog završetka postupka nadmetanja, u kojem su građevinski radovi podijeljeni na više paketa i cjelina, glavni građevinski radovi započeli su u proljeće 2010. Kamen temeljac nebodera položen je 19. svibnja 2010. Usporedno s radovima na neboderu počela je temeljita obnova zgrade Grossmarkthalle te izgradnja njezinih novih unutarnjih cjelina. Nešto više od dvije godine poslije, 20. rujna 2012., održana je svečanost povodom dovršetka glavnih konstrukcijskih radova. Uslijedili su radovi povezani s postavljanjem fasadnih ploha na neboder i opremanjem unutrašnjosti svih dijelova zgrade, uključujući postavljanje tehničke infrastrukture.

Cjelokupno projektno rješenje nove zgrade ESB-a obuhvaćalo je i uređenje krajobraza industrijskog predjela koji okružuje zgradu Grossmarkthalle. Zamisao je bila stvoriti raznoliko područje parkova nadahnuto rijekom Majnom.

Nova zgrada ESB-a dovršena je 2014. i iste su se godine zaposlenici uselili u nju.