European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Digitalni euro i važnost centralnobankarskog novca

5. listopada 2022.

Postoje dvije vrste novca

Euro je valuta europodručja. Više od 346 milijuna Europljana služi se euronovčanicama i eurokovanicama za gotovinska plaćanja i plaća eurima kada kupuje na internetu. Osim glavne zadaće održavanja stabilnosti cijena, zadaće su nam i izdavanje euronovčanica i održavanje neometanog funkcioniranja platnih sustava.

No gotovinska plaćanja razlikuju se od elektroničkih: u prvima se rabi centralnobankarski novac, u drugima privatni novac.

Svi se redovito služimo objema vrstama novca. No važno je razumjeti razliku kako bi se razumjela potreba za digitalnim eurom. 

Posvetimo načas pozornost toj temi...

Što je centralnobankarski novac?

Novac koji stvaramo u ESB‑u zove se centralnobankarski novac. Gotovina u vašem novčaniku centralnobankarski je novac. Štoviše, novčanice i kovanice trenutačno su jedina vrsta centralnobankarskog novca koja je dostupna javnosti.

Centralnobankarski novac naziva se još i javnim novcem zato što ga izdaje javna institucija, središnja banka, što znači da ima uporište u javnom sektoru.

Što je privatni novac?

Poslovne banke također stvaraju novac. To čine kada vam odobre kredit pa se novac pojavi na vašem bankovnom računu. Ta vrsta novca naziva se privatnim novcem. Takav je novac i onaj koji vidite kao saldo u bankovnim izvještajima i ušteđevina na vašim bankovnim računima. Kada plaćate debitnim ili kreditnim karticama ili pomoću internetske platne usluge, novac koji se prenosi privatni je novac jer se služite novcem koji je stvorila vaša banka.

Kako funkcioniraju različite vrste novca?

Kada na bankomatu podižete novčanice, privatni novac na svojem bankovnom računu pretvarate u centralnobankarski novac. Javni pak novac, na primjer novčanicu od 20 € koju ste dobili za rođendan, pretvarate u privatni novac kada ga položite na bankovni račun.

Javni novac djeluje kao sidro monetarnog sustava. Zbog njega građani vjeruju u vrijednost privatnog novca koji izdaju banke. Kreditnom karticom možete plaćati zato što primatelj plaćanja zna da plaćeni iznos može pretvoriti u jednaki iznos centralnobankarskog novca.

Digitalni euro: dobitna kombinacija 

Želimo spojiti prednosti centralnobankarskog novca i suvremene platne navike korisnika. To znači da bi javni novac, koji je dosad bio dostupan samo kao gotovina, postao dostupan i u elektroničkom obliku. Bio bi to centralnobankarski digitalni novac: digitalni euro.

Slično kao kad trošite novac na bankovnom računu, za plaćanje digitalnim eurima mogli biste se služiti karticom ili telefonskom aplikacijom. No bio bi to centralnobankarski novac za koji bi jamčio ESB. 

Prednosti digitalnog eura

Uvođenjem digitalnog eura mogli bismo poduprijeti digitalizaciju te istodobno ispuniti potrebe i želje javnosti. Digitalizacija bi mogla potaknuti gospodarski rast.

Osim toga, digitalnim eurom povećali bismo otpornost svoje valute u odnosu na neregulirane tehnološke pojave u bankarskom i financijskom sektoru koje bi mogle narušiti financijsku stabilnost, kao što su kriptoimovina i alternativna rješenja za plaćanje koja nisu povezana s glavnim kartičnim shemama. 

Bitcoin, Ethereum, Tether i ostale »kriptovalute« nisu novac

Posljednjih godina pojavilo se mnogo vrsta kriptoimovine u cijelom svijetu. Nazivaju ih i »kriptovalutama«. Taj naziv može navesti na pogrešan zaključak jer se kriptoimovina, za razliku od novca, ne može rabiti za pohranu vrijednosti ni kao sredstvo plaćanja i obračunska jedinica.

Osim toga, za tu imovinu ne jamči i njome ne upravlja nijedna središnja institucija. Drugim riječima, nitko vam ne jamči da ćete je moći zamijeniti za novac kada vam to bude potrebno.

Ni stabilne kovanice, koje bi trebale biti manje volatilna digitalna imovina zasnovana na sličnim tehnologijama, nisu toliko stabilne koliko se tvrdi. Vrijednost stabilne kovanice zasniva se isključivo na obećanju privatnog poduzeća. Transakcije stabilnim kovanicama spore su i skupe. Osim toga, nejasno je kako ih korisnici mogu rabiti, no sigurno njima ne mogu plaćati svakodnevne račune.   

Potreba za digitalnim eurom

Mnogi su skloni sve manjoj uporabi gotovine u korist novih digitalnih plaćanja. Želimo zaštititi ulogu javnog novca kao monetarnog sidra i održati povjerenje u našu valutu.

Izdavanjem digitalnog eura ojačao bi se monetarni i platni sustav. Svima bi se omogućila uporaba javnog novca za sigurna plaćanja u cijelom europodručju.    

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Stvaranje novca i uloga ESB‑a u tome

Novac su euronovčanice i eurokovanice, ali i saldo na bankovnom računu. Što je zapravo novac? Kako nastaje i koju ulogu u tome ima ESB?

Novac: što je novac i koje su njegove funkcije?

Više o bitcoinu i drugoj kriptoimovini 

Bitcoin se naziva kriptoimovinom. Ali što je on zapravo i kakve su implikacije za prave valute?

Što je bitcoin?