Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Днес влиза в обращение новата банкнота от 50 €

4 април 2017 г.
  • Банкнотата с усъвършенствани защитни елементи влиза днес в обращение
  • Новата банкнота с портрет на Европа и смарагдовозелено число е по-добре защитена срещу фалшифициране
  • Проучване показва, че парите в брой все още са предпочитаното средство за повечето плащания в търговски обекти

Новата банкнота от 50 € – четвъртата от серия „Европа“ – влиза в обращение днес, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ).

Тя бележи нова стъпка в още по-добрата защита на евробанкнотите срещу фалшифициране – защитните ѝ елементи включват прозорче с портрет в горната част на холограмата, което при поглеждане на банкнотата срещу светлина става прозрачно. В прозорчето се появява портрет на Европа – героиня от гръцката митология, който се вижда от двете страни на банкнотата. Същият портрет се вижда и във водния знак. Друг защитен елемент е смарагдовозеленото число, върху което се вижда ефект на движещата се нагоре-надолу светлина, когато банкнотата се наклони. На банкнотата има също и релефен печат за хората с увредено зрение.

„Дори в днешната цифрова епоха парите в брой запазват ключово значение в нашата икономика“ – заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги. „Извършено по поръчка на ЕЦБ проучване на използването на пари в брой, което предстои да бъде публикувано, показва, че над три четвърти от всички плащания в търговски обекти в еврозоната се извършват в брой. По стойност на транзакциите – малко повече от половината.“

Пълните резултати от проучването ще бъдат оповестени през лятото на 2017 г.

50 € е най-широко използваната купюра сред евробанкнотите. При над 9 млрд. от тази банкнота в обращение тя има дял от 46% от всички евробанкноти. Банкнотите от 50 € от първата серия ще останат законно платежно средство, ще продължат да се използват успоредно с новите банкноти и постепенно ще бъдат изтегляни от обращение.

Новите банкноти от 100 € и 200 € ще бъдат емитирани в началото на 2019 г.

Медиите могат да се обръщат за информация към Естер Милтени-Торстенсон, +49 69 1344 8034.

Забележки:

Проучването се основава на еднодневни записки, попълнени от 65 281 респонденти от октомври 2015 г. до юли 2016 г. Респондентите бяха помолени да отбележат всички плащания, които са извършили в търговски обекти – супермаркети, магазини за стоки за дълготрайна употреба, барове, ресторанти и пазари. Проучването на ЕЦБ обхвана 17 държави. Националните централни банки в Германия и Нидерландия проведоха национални проучвания със сходна методология.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите