Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

A mai naptól forgalomban az új 50 eurós bankjegy

2017. április 4.
  • A mai napon forgalomba kerül a továbbfejlesztett biztonsági elemekkel ellátott bankjegy
  • Az Európé arcképével és smaragdzöld számmal ellátott új bankjegy jobban ellenáll a hamisításnak
  • Egy felmérés szerint a kereskedelmi elfogadóhelyeken a legtöbb fizetésnél még mindig a készpénzt részesítik előnyben

Az Európai Központi Bank (EKB) bejelentette, hogy az új 50 eurós, az Európé-sorozat negyedik bankjegye, a mai napon forgalomba kerül.

A hamisításnak még ellenállóbb, új eurobankjegy biztonsági elemeinek egyike a hologram felső része közelében elhelyezett arcképes ablak, amely fény felé tartva átlátszóvá válik. Az ablakban a görög mitológiából ismert Európé arcképe jelenik meg, amely a bankjegy mindkét oldalán látható, és a vízjel is tartalmazza. Ugyancsak új biztonsági elem a smaragdzöld szám, amelyen a bankjegy mozgatásakor fel-le mozgó fényhatás figyelhető meg. A látássérültek számára dombornyomat is található a bankjegyen.

„A készpénz a mai digitális korban is nélkülözhetetlen a gazdaságban – mondta Mario Draghi, az EKB elnöke. – Az EKB megbízásából a készpénzhasználatról készített, rövidesen megjelenő felmérés szerint az euroövezeti kiskereskedelmi elfogadóhelyeken a fizetésforgalom több mint háromnegyede készpénzben zajlik, ami a tranzakciós értéket tekintve valamivel több mint a felének felel meg.”

A felmérés teljes eredményét 2017 nyarán tesszük közzé.

Az 50 €-s bankjegy a legszélesebb körben használt címlet. 9 milliárd darabot meghaladó forgalmával az eurobankjegy-állomány 46%-át teszi ki. Az első sorozat 50 eurós címlete az új bankjeggyel párhuzamosan továbbra is törvényes fizetőeszköz lesz, ám fokozatosan ki lesz vonva a forgalomból.

Az új 100 és 200 eurós bankjegyet 2019 elején bocsátjuk ki.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Miltényi-Torstensson Eszterhez fordulni a +49 69 1344 8034-es telefonszámon.

Megjegyzések:

A felmérés keretében 2015 októbere és 2016 júliusa között 65 281 válaszadó vezetett naplót a kiskereskedelmi elfogadóhelyeken, úgymint szupermarketben, tartós fogyasztási cikkeket értékesítő üzletben, bárban, étteremben és piacon végzett minden egyes fizetésről. Az EKB felmérése 17 országra terjedt ki. A német és a holland nemzeti központi bankok hasonló módszertannal országos vizsgálatot folytattak.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok