Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Nova novčanica od 50 € od danas u optjecaju

4. travnja 2017.
  • Danas se pušta u optjecaj novčanica s poboljšanim zaštitnim obilježjima.
  • Novu novčanicu s Europinim portretom i smaragdnom brojkom teže je krivotvoriti.
  • Istraživanje pokazuje da se na prodajnim mjestima još uvijek najčešće upotrebljava gotovina.

Europska središnja banka (ESB) najavljuje da će se danas u optjecaj pustiti nova novčanica od 50 €, četvrta novčanica iz serije Europa.

Kako bi bilo još teže krivotvoriti euronovčanice, među njezinim zaštitnim obilježjima je prozor s portretom u gornjem dijelu holograma, koji postaje proziran kada pogledate kroz novčanicu prema izvoru svjetlosti. Na prozoru će se pokazati portret Europe, lika iz grčke mitologije, koji je vidljiv na objema stranama novčanice. Taj je portret vidljiv i u vodenom znaku, a na novčanici se nalazi i smaragdna brojka na kojoj se vidi svjetlosni efekt, odnosno svjetlost koja se miče gore-dolje kada nakrećete novčanicu. Na novčanici su i ispupčeni dijelovi za slijepe i slabovidne.

„Naše gospodarstvo i u ovom digitalnom dobu ne može bez gotovine”, rekao je predsjednik ESB-a Mario Draghi. „Istraživanje o upotrebi gotovine, koje je provedeno za potrebe ESB-a i koje će ubrzo biti objavljeno, pokazuje da se u više od tri četvrtine plaćanja na prodajnim mjestima u europodručju upotrebljava gotovina. Gotovinska plaćanja po svojoj ukupnoj vrijednosti čine malo više od polovice plaćanja.”

Svi rezultati istraživanja bit će dostupni u ljeto 2017.

Novčanica od 50 € najčešće je upotrebljavan apoen euronovčanica: u optjecaju ih je više od 9 milijardi i čine 46 % svih euronovčanica. Novčanice od 50 € iz prve serije i dalje će biti zakonsko sredstvo plaćanja i biti u optjecaju istodobno s novim novčanicama te će se postupno povlačiti iz optjecaja.

Nove novčanice od 100 € i 200 € izdat će se početkom 2019.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Eszter Miltényi-Torstensson na tel. +49 69 1344 8034.

Napomene:

Istraživanje se temelji na dnevnoj evidenciji o plaćanjima 65 281 ispitanika u razdoblju od listopada 2015. do srpnja 2016. Od ispitanika se tražilo da zabilježe sva plaćanja na prodajnim mjestima, na primjer u supermarketima, trgovinama trajnom robom, barovima, restoranima i na tržnicama. Istraživanjem ESB-a obuhvaćeno je 17 država. Njemačka i nizozemska središnja banka provele su nacionalna istraživanja sličnom metodologijom.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije