Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB pozdravlja dijalog s nevladinim organizacijama o transparentnosti

28. ožujka 2017.

EMBARGO

Zabrana objave do 0:00 po srednjoeuropskom vremenu u utorak, 28. ožujka 2017.
  • Nevladina organizacija pohvalila je ESB zbog koraka koje je poduzeo radi povećanja transparentnosti.
  • ESB potvrđuje da održava uravnotežen dijalog sa svim zainteresiranim stranama.
  • ESB je predan jačanju okvira dobrog upravljanja i mehanizama za osiguravanje integriteta.

Europska središnja banka (ESB) danas je, prigodom objave izvješća jedne nevladine organizacije o ESB-u, naglasila svoju predanost otvorenu dijalogu sa širokim spektrom zainteresiranih strana. ESB, koji ističe da je izravno odgovoran Europskom parlamentu (EP), omogućio je projekt organizacije Transparency International EU (TI-EU) tako što je pozvao istraživače te nevladine organizacije na niz sastanaka s rukovodećim osobljem.

„Dobro postupanje i upravljanje ključni su za osiguravanje povjerenja javnosti. Europske institucije dužne su i dalje jačati svoj legitimitet i tako što će povećavati demokratsku odgovornosti i tako što će pokazivati da ostvaruju ciljeve koji su im povjereni,” rekao je predsjednik ESB-a Mario Draghi. „Želio bih dodati da je ESB oduvijek bio otvoren za uravnotežen dijalog sa zainteresiranim stranama, uključujući javnost.”

U izvješću se govori o mjerama koje je ESB poduzeo u posljednje vrijeme kako bi dodatno poboljšao mehanizme osiguravanja transparentnosti, odgovornosti i integriteta, među ostalim s obzirom na zadaće koje ima kao tijelo za nadzor banaka od kraja 2014. Organizacija TI-EU pohvaljuje ESB zbog:

U izvješću se ESB poziva da nastavi s nastojanjima u komunikaciji s javnošću.

Dio preporuka iz izvješća TI-EU-a ne potpada pod ovlasti ESB-a ili nije predviđen Ugovorom. U vezi s nekim drugim pitanjima već su poduzeti koraci, npr. objavljivanje odluka, mišljenja i preporuka te obavješćivanje o sastancima s predstavnicima sektorskih organizacija.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Eszter Miltényi-Torstensson na tel. +49 69 1344 8034.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije