Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB üdvözli az átláthatóságról szóló párbeszédet a civil szervezetekkel

2017. március 28.

EMBARGO

Nem továbbítható 2017. március 28., kedd, közép-európai idő szerint 0.00 óráig
  • Egy nem kormányzati szervezet elismerését fejezte ki az EKB-nak az átláthatóság javítására tett lépéseiért
  • Az EKB megerősítette, hogy kiegyensúlyozott párbeszédet folytat minden érdekelttel
  • Az EKB elkötelezett a magas színvonalú szervezetirányítási rendszer és a feddhetetlenséget szolgáló mechanizmusok erősítése iránt

Az Európai Központi Bank (EKB) – annak kapcsán, hogy egy nem kormányzati szervezet beszámolót tett közzé a jegybankról – a mai napon megerősítette, hogy nyílt párbeszédre törekszik az érdekeltek széles körével. Hangsúlyozva, hogy az Európai Parlament (EP) felé tartozik közvetlen elszámolási kötelezettséggel, oly módon segítette a Transparency International EU (TI-EU) egyik programját, hogy meghívta a szervezet kutatóit a bank vezető szakértőivel tartott értekezletsorozatra.

„Az etikus magatartás és a helyes szervezetirányítás a közbizalom elnyerésének záloga. Az európai intézményeknek kötelességük, hogy fokozzák legitimitásukat. Ezt egyrészt a demokratikus számonkérhetőség megerősítésével, másrészt annak kifejezésével érhetik el, hogy teljesítik a megbízatásukban meghatározott célokat – jelentette ki Mario Draghi, az EKB elnöke. Hozzátenném még, hogy az EKB mindig is nyitott volt arra, hogy az érdekeltekkel, így a lakossággal is kiegyensúlyozott párbeszédet folytasson.”

A beszámoló elismeréssel adózik a nemrégiben hozott jegybanki intézkedések iránt, amelyek tovább erősítik az EKB átláthatóságát, számonkérhetőségét és a feddhetetlenséget célzó mechanizmusait, tekintetbe véve a 2014 vége óta vállalt bankfelügyeleti feladatokat is. A TI-EU pozitívan ítéli meg, hogy a központi bank:

  • jelentősen továbbfejlesztett etikai keretrendszert léptetett életbe;
  • magas szintű Etikai Bizottságotvalamint az etikus magatartásért és helyes szervezetirányításért felelős külön szervezeti egységet hozott létre;
  • publikálja a monetáris politikai tanácskozásokról szóló beszámolókat;
  • nyilvánosságra hozza az Igazgatóság és a Felügyeleti Testület tagjainak naptárát;
  • közzéteszi az Igazgatóság külső kommunikációjára vonatkozó megerősített vezérelveket;
  • a nagyközönség számára könnyebben hozzáférhetővé teszi az EKB mérlegével és monetáris politikai műveleteivel kapcsolatos információkat.

A beszámolóban emellett biztatják az EKB-t, hogy továbbra is törekedjen a nyilvánossággal való kommunikációra.

A TI-EU jelentésében szereplő egyes ajánlások nem tartoznak az EKB megbízatása alá, vagy nincsenek a Szerződésben előírva. Néhány egyéb témában már meghoztuk a kívánt intézkedéseket, úgymint a határozatok, vélemények és ajánlások közzététele, valamint a különféle ágazatok képviselőivel folytatott megbeszélésekről való tájékoztatás.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Miltényi-Torstensson Eszterhez fordulni a +49 69 1344 8034-es telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok