Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Евросистемата представя банкнотата от 5 € от серия „Европа“

10 януари 2013 г.

Днес Марио Драги, Председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), представи банкнотата от 5 € от серия „Европа“. Представянето бе акцентът на откриването на изложбата „Новото лице на еврото“, която се показва в Археологическия музей във Франкфурт на Майн от 11 януари до 10 март 2013 г.

Новата банкнота от 5 € отразява напредъка в банкнотната технология след въвеждането на първата серия преди повече от десет години. Тя включва няколко нови усъвършенствани защитни елемента. На водния знак и холограмата се вижда портрет на Европа – персонаж от древногръцката митология, на чието име е наречена тази серия евробанкноти. Смарагдовозеленото число, което привлича вниманието, променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин. На него се вижда ефектът на движещата се нагоре‑надолу светлина. Късите релефни линии в левия и десния край на банкнотата улесняват разпознаването ѝ, особено от хора с увредено зрение.

Предвижда се тези защитни елементи да бъдат включени във всички нови банкноти. Те се проверяват лесно, като се използва методът „пипни, разгледай и наклони“.

Както и при първата серия, дизайнът на новата серия се основава на темата „епохи и стилове“ и основните цветове са същите. Емитирането на първата купюра – от 5 € – ще започне на 2 май 2013 г. Другите купюри – от 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € и 500 € – ще бъдат въвеждани във възходящ ред през следващите няколко години.

Първоначално първата серия ще бъде в обращение наред с новите банкноти, но постепенно ще бъде изтегляна от обращение, като в крайна сметка ще престане да бъде законно платежно средство. Датата, когато това ще се случи, ще бъде оповестена далеч предварително. Банкнотите от първата серия обаче ще запазят стойността си за неограничено време и ще могат да се обменят в националните централни банки от еврозоната по всяко време.

Допълнителна информация може да се намери в комплект материали за пресата и на: www.novotolicenaevroto.eu. Този уебсайт включва и Euro Cash Academy – образователен модул под формата на игра за новата банкнота от 5 € и други евробанкноти. Също така, през април 2013 г. ще бъдат разпространени брошури за новата банкнота от 5 € в банки, магазини и други обекти в цялата еврозона. Всички тези инициативи ще дадат възможност на обществеността и на работещите с пари в брой навреме да получат информация за новите евробанкноти, както и ще осигурят плавното въвеждане на серия „Европа“.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите