Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Eurosistem je javnosti predstavil bankovec za 5 € iz serije Evropa

10. januar 2013

Mario Draghi, predsednik Evropske centralne banke (ECB), je danes razkril bankovec za 5 € iz serije Evropa. Razkritje je bil osrednji dogodek na otvoritvi razstave »Novi obraz eura«, ki je od 11. januarja do 10. marca 2013 na ogled v Arheološkem muzeju v Frankfurtu na Majni.

Novi bankovec za 5 € upošteva nova dognanja, ki jih je tehnologija bankovcev dosegla od uvedbe prve serije pred več kot desetimi leti. Vključuje nekatere nove in izboljšane zaščitne elemente. V vodnem znaku in na hologramu je portret Evrope – osebe iz grške mitologije, po kateri je nova serija bankovcev dobila ime. Vpadljiva »smaragdno zelena številka« spreminja barvo iz smaragdno zelene v temno modro, na njej pa se pojavi tudi svetlobni val, ki potuje navzgor in navzdol. Vrsta kratkih reliefnih črtic ob levem in desnem robu bankovca zlasti slabovidnim ljudem olajša prepoznavanje bankovca.

Ti zaščitni elementi bodo uporabljeni pri vseh novih bankovcih. Enostavno jih je mogoče preveriti z metodo »otip-pogled-nagib«.

Nova serija ima enako oblikovno podobo »obdobja in slogi« ter enake prevladujoče barve kot prva serija. Najprej bo izdan bankovec za 5 €, ki bo v obtok prišel 2. maja 2013. Ostali apoeni, tj. 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € in 500 €, bodo po naraščajočem vrstnem redu uvedeni v naslednjih nekaj letih.

Prva serija bo v začetku v obtoku vzporedno z bankovci nove serije, vendar bo postopoma umaknjena in bo sčasoma prenehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo. Datum, ko se bo to zgodilo, bo objavljen daleč vnaprej. Kljub temu bodo bankovci prve serije vedno obdržali svojo vrednost in jih bo mogoče v nacionalnih centralnih bankah euroobmočja kadarkoli zamenjati za nove bankovce.

Nadaljnje informacije so na voljo v gradivih za novinarje in na spletnem mestu www.noviobrazeura.eu, kjer je tudi povezava na »akademijo za eurogotovino«. To je izobraževalni modul, ki na igriv način predstavlja novih 5 € in druge eurobankovce. Poleg tega bodo aprila 2013 banke, trgovine in druge poslovalnice povsod v euroobmočju prejele letake o novem petaku. Z vsemi temi ukrepi bodo imeli posamezniki in profesionalni uporabniki gotovine možnost, da se pravočasno seznanijo z novimi bankovci, zato naj bi uvedba serije Evropa potekala brez težav.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije