Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

Eurosistemul dezvăluie bancnota de 5 EUR din seria „Europa”

10 ianuarie 2013

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a dezvăluit astăzi noua bancnotă de 5 EUR din seria „Europa”. Această dezvăluire a reprezentat punctul culminant al deschiderii expoziţiei „Noua faţă a euro”, care are loc la Muzeul de arheologie din Frankfurt pe Main în perioada 11 ianuarie-10 martie 2013.

Noua bancnotă de 5 EUR a beneficiat de progresele înregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor de la introducerea primei serii cu peste zece ani în urmă. Aceasta include unele elemente de siguranţă noi şi optimizate. Filigranul şi holograma prezintă portretul Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele acestei serii de bancnote. Un „număr verde‑smarald” care atrage privirea îşi schimbă culoarea din verde‑smarald în albastru‑închis şi creează un efect luminos care se deplasează în sus şi în jos. Liniile de mici dimensiuni imprimate în relief de-a lungul marginii drepte şi al celei stângi a bancnotei facilitează identificarea acesteia, în special de către persoanele cu deficienţe de vedere.

Se preconizează includerea acestor elemente de siguranţă în toate bancnotele noi. Elementele de siguranţă sunt uşor de verificat utilizând metoda „atinge, priveşte, înclină”.

Noua serie prezintă în continuare concepţia grafică bazată pe tema „epoci şi stiluri” a primei serii şi aceleaşi culori dominante. Bancnota de 5 EUR va fi prima bancnotă emisă, începând cu data de 2 mai 2013. Celelalte cupiuri, respectiv 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR şi 500 EUR, vor fi introduse pe parcursul anilor următori, în ordine crescătoare.

Iniţial, bancnotele din prima serie vor circula în paralel cu cele noi, însă vor fi retrase treptat şi, în cele din urmă, vor înceta să mai reprezinte mijloace legale de plată la o dată care va fi anunţată cu mult timp în avans. Cu toate acestea, bancnotele din prima serie îşi vor păstra valoarea pe termen nelimitat şi vor putea fi preschimbate oricând la băncile centrale naţionale din zona euro.

Informaţii suplimentare sunt disponibile într-un dosar de presă şi la adresa www.nouafataaeuro.eu. Acest website include şi „Euro Cash Academy”, un modul de învăţare sub formă de joc privind noua bancnotă de 5 EUR şi alte bancnote euro. În plus, pliante referitoare la noua bancnotă de 5 EUR vor fi distribuite băncilor, magazinelor şi altor societăţi comerciale din întreaga zonă euro în luna aprilie 2013. Toate aceste măsuri urmăresc să asigure că publicul şi agenţii profesionişti care operează cu numerar sunt informaţi la timp cu privire la noile bancnote şi că lansarea seriei „Europa” se desfăşoară fără sincope.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media