European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

De naam en het logo van de ECB kunnen worden misbruikt

Is de ECB op de hoogte van frauduleuze activiteiten?

Ja. Burgers maken geregeld melding van pogingen tot fraude waarbij de naam en/of het logo van de ECB worden misbruikt, of waarbij oplichters zich voordoen als medewerkers van de ECB.

Als u een vreemd gevoel hebt bij een e-mail die u ontvangt, klik dan niet op eventuele links in het bericht, open de bijlagen erbij niet en ga niet in op uitnodigingen of vragen.

Als iemand contact met u opneemt, zegt dat hij/zij geld van u heeft en voor de ECB werkt, dan hebt u met een oplichter te maken. We zijn geen commerciële bank, dus we houden geen rekeningen aan voor het publiek.

Voor alle duidelijkheid: de ECB vraagt nooit om persoonsgegevens via e-mail, telefoon, sms of chatberichten. Ook directieleden nemen nooit contact met u op in verband met uw persoonlijk vermogen of financiële aangelegenheden.

Wat zijn typische fraudegevallen?

  • Krijgt u te horen dat de ECB vergoedingen int voor grensoverschrijdende overboekingen?
  • Vertelt men u dat de ECB een commerciële bank is die online bankdiensten verstrekt?
  • Wordt u gevraagd een betaling te doen via een vervalste website van de ECB voor online bankieren of een nep klantendienst van de ECB?
  • Krijgt u een verzoek om een betaling te doen omdat de ECB geldoverboekingen blokkeert?
  • Vraagt men u een betaling te doen omdat de ECB deposito's of betalingen verzamelt voor de aankoop of het omzetten in cash van bitcoins of andere crypto’s, of omdat de ECB gelden terugvordert voor slachtoffers van fraude?
  • Wordt u aangemoedigd om tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden een lening bij de ECB aan te gaan?

Als u zich in één van die situaties herkent, bent u het doelwit van fraude.

Hoe kan ik een situatie herkennen waarbij de ECB voor het plegen van fraude wordt gebruikt?

Frauduleuze berichten die door de ECB lijken te zijn verzonden, bevatten doorgaans fouten. Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen om fraude te herkennen.

  • Controleer de afzender van de e-mail: een door de ECB verzonden mail is altijd afkomstig van een e-mailadres dat eindigt op @ecb.europa.eu of @ecb.int. Vertrouw nooit een doorgestuurd bericht.
  • Controleer de tekst op ongebruikelijke formuleringen of typefouten.
  • Controleer de links in de e-mail: beweeg uw muis over de link zonder erop te klikken. Zo krijgt u de volledig tekst van de link te zien. In sommige e-mailprogramma’s verschijnt de tekst onderaan het scherm. Als de link niet verwijst naar ecb.europa.eu, gaat het waarschijnlijk om fraude.
  • Wees in het algemeen op uw hoede voor onverwachte berichten waarin u verzocht wordt onmiddellijk iets te doen (bijv. met spoed geld overboeken), of die te mooi lijken om waar te zijn.

Hoe kunt u zichzelf beschermen?

Maak nooit geld over, tenzij u zeker weet wie de ontvanger is en geef nooit gegevens door zoals uw bankrekeningnummer, identiteits- of andere persoonsgegevens.

De ECB kan niet verantwoordelijk worden gehouden indien haar naam, logo’s en/of adres worden misbruikt voor frauduleuze doeleinden. We raden u aan fraudegevallen onmiddellijk te melden bij de plaatselijke wetshandhavingsautoriteiten, of informatie in te winnen bij de bevoegde nationale instanties.

Wilt u meer weten over de disclaimer en het copyright?

Meer informatie