European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

EKP:n nimeä ja logoa voidaan käyttää väärin

Onko EKP:n tietoon tullut tällaisia huijauksia?

On. Kansalaiset ilmoittavat jatkuvasti huijauksista, joissa EKP:n nimeä ja/tai logoa käytetään väärin tai jotka on tehty EKP:n henkilöstön jäsenten nimissä.

Jos saat epäilyttävältä vaikuttavan sähköpostiviestin, älä avaa siinä olevia linkkejä tai liitetiedostoja, älä vastaa sen sisältämiin kutsuihin äläkä osallistu kampanjoihin.

Jos joku ottaa sinuun yhteyttä EKP:n työntekijänä ja kertoo, että EKP:llä on hallussaan sinulle kuuluvaa rahaa, kyseessä on huijaus. EKP ei ole liikepankki eivätkä yksityishenkilöt voi pitää EKP:ssä tilejä.

Toisin sanoen EKP ei koskaan tiedustele henkilötietoja sähköpostitse, puhelimitse eikä teksti- tai pikaviestillä. Myöskään EKP:n johtokunnan jäsenet eivät koskaan ottaisi sinuun yhteyttä henkilökohtaiseen varallisuuteesi tai raha-asioihisi liittyen.

Yleisimmät petokset

  • Väittääkö joku, että EKP perii maksuja maasta toiseen välitettävistä tilisiirroista?
  • Väittääkö joku, että EKP on verkkopankkipalveluja tarjoava liikepankki?
  • Onko sinua pyydetty suorittamaan maksu EKP:n verkkopankkipalvelussa tai EKP:n asiakaspalveluyksikön tuella?
  • Onko sinua pyydetty suorittamaan maksu, koska EKP on muka estänyt tilisiirron?
  • Onko sinua pyydetty suorittamaan maksu, koska EKP muka kerää talletuksia tai perii maksuja bitcoinien tai muiden kryptovaluuttojen ostoista tai lunastuksista tai koska EKP muka perii varoja palautettaviksi petoksen uhreiksi joutuneille ihmisille?
  • Kehotetaanko sinua ottamaan EKP:ltä lainaa erittäin houkuttelevin lainaehdoin?

Kaikki nämä ovat huijausyrityksiä!

Miten tunnistan EKP:hen liittyvän huijausyrityksen?

Huijausyrityksessä viesti näyttää tulevan EKP:ltä mutta siinä on yleensä virheitä. Vinkkejä huijausviestien tunnistamiseen:

  • Tarkista lähettäjän sähköpostiosoite: EKP:n sähköpostiviestit lähetetään aina osoitteesta, jonka lopussa on @ecb.europa.eu tai @ecb.int. Älä koskaan luota sähköpostiviestiin, jonka joku toinen sinulle välittää.
  • Tarkista, onko viestissä outoja sanoja tai kirjoitusvirheitä.
  • Tarkista viestiin sisältyvät linkit: liikuta hiirtä linkin päällä mutta älä napsauta linkkiä. Näin saat näkyviin linkin koko tekstin. Joissakin sähköpostiohjelmissa linkki näkyy näytön alalaidassa. Jos linkki ei vie sivustolle ”ecb.europa.eu”, viesti on todennäköisesti huijaus.
  • Suhtaudu yleensäkin epäilevästi yllättäviin sähköpostiviesteihin, joissa sinua pyydetään ryhtymään pikaisiin toimiin (esim. siirtämään kiireesti rahaa) tai jotka kuulostavat liian hyvältä ollakseen totta.

Miten huijauksilta voi suojautua?

Älä koskaan siirrä rahaa, ellet ole varma sen vastaanottajasta, äläkä koskaan paljasta pankkitilisi numeroa, henkilötunnustasi tai muitakaan henkilökohtaisia tietojasi.

EKP:tä ei voi asettaa vastuuseen sen nimen, logojen tai osoitteen väärinkäytöstä hankkeissa, joiden tarkoituksena on huijata yksityishenkilöitä. Petostapauksista on hyvä ilmoittaa paikalliselle poliisiviranomaiselle. Voit myös kääntyä asiasta vastaavan kansallisen viranomaisen puoleen.

Haluatko tietää lisää EKP:n vastuuvapaudesta ja tekijänoikeudesta?

Lisätietoa