European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Moguća zlouporaba imena i logotipa ESB‑a

Zna li ESB za pokušaje prijevare?

Zna. Građani redovito prijavljuju prijevare u kojima se zlorabi ime i/ili logotip ESB‑a kao i prijevare u kojima se počinitelji predstavljaju kao članovi osoblja ESB‑a.

Ako vam se e-poruka učini sumnjivom, ne pritišćite poveznice u toj e-poruci, ne otvarajte priloge, ne odgovarajte na pozive i ne uključujte se u akcije.

Ako vam se obratio netko tko tvrdi da ima novac koji vam pripada i da radi za ESB, riječ je o prijevari. Nismo poslovna banka i nemamo račune za građane.

Imajte na umu da ESB nikad od vas neće tražiti osobne podatke e‑porukom, telefonski, SMS-om ili trenutačnom porukom. Članovi Izvršnog odbora nikad vam se neće obratiti u vezi s vašim financijama ni bogatstvom.

Koji su tipične vrste prijevare?

  • Je li vam rečeno da ESB naplaćuje naknadu za prekogranični prijenos sredstava?
  • Je li vam rečeno da je ESB poslovna banka koja pruža usluge internetskog bankarstva?
  • Traži li se od vas uplata, pri čemu se počinitelji služe lažnim mrežnim stranicama ESB‑a ili lažnom korisničkom službom ESB‑a?
  • Traži li se od vas uplata zato što ESB blokira prijenos novčanih sredstava?
  • Traži li se od vas uplata zato što ESB prikuplja depozite ili uplate za kupnju ili unovčenje bitcoina ili drugih kriptovaluta ili zato što prikuplja sredstava za žrtve prijevare?
  • Potiče li vas se da uzmete kredit od ESB‑a po vrlo povoljnim uvjetima?

Ako ste se našli u bilo kojoj od tih situacija, riječ je o prijevari!

Kako prepoznati prijevaru u kojoj se počinitelji pozivaju na ESB?

Prijevare obično izgledaju kao da potječu od ESB‑a, ali često sadržavaju pogreške. Slijedi nekoliko savjeta za prepoznavanje prijevare.

  • Provjerite pošiljatelja e‑poruke: e‑poruka poslana iz ESB‑a uvijek će biti poslana s e‑adrese koja završava s @ecb.europa.eu ili @ecb.int. Ne vjerujte proslijeđenim porukama.
  • Provjerite sadržava li tekst neobične formulacije ili slovne pogreške.
  • Provjerite poveznice u e‑poruci: prijeđite mišem preko poveznice, ali nemojte je pritisnuti. Vidjet ćete potpuni tekst poveznice. Ovisno o programu e‑pošte, tekst bi se mogao pokazati na dnu zaslona. Ako u tekstu poveznice nema ecb.europa.eu, vjerojatno je riječ o prijevari.
  • U pravilu treba posumnjati u neočekivane e-poruke kojima se od vas traže hitni koraci (npr. hitan prijenos novca) ili čiji sadržaj je nevjerojatno privlačan.

Kako se možete zaštiti?

Ne uplaćujte novac ako niste sigurni tko će ga primiti i ne otkrivajte informacije kao što su informacije o bankovnom računu, osobnim ispravama ili druge osobne informacije.

ESB se ne može smatrati odgovornim za zlouporabu svojega imena, logotipa ili adrese u prijevarama građana. Savjetujemo vam da prijevaru prijavite lokalnim tijelima nadležnima za kazneni progon ili da se posavjetujete s odgovarajućim nacionalnim nadležnim tijelom.

Želite li znati više o izjavi o ograničenju odgovornosti i autorskim pravima?

Više