European Central Bank - eurosystem
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

ECB's navn og logo kan misbruges

Er ECB bekendt med eventuelle typer af svindel?

Ja. Borgerne indberetter regelmæssigt tilfælde af svindel, hvor ECB's navn og/eller logo misbruges, eller hvor svindlerne udgiver sig for at være ECB- medarbejdere.

Hvis du modtager en e-mail, hvor du har på fornemmelsen, at noget ikke stemmer, må du ikke klikke på links i e-mailen, åbne vedhæftede filer eller svare på invitationer eller vise interesse for kampagner.

Hvis du bliver kontaktet af én, som siger, at han/hun har penge, der tilhører dig, og at de arbejder for ECB, er det et svindelnummer. ECB er ikke en forretningsbank, så offentligheden kan ikke oprette en konto hos os.

Lad os slå fast: ECB ville aldrig bede dig om dine personoplysninger pr. e-mail, telefon, sms eller chat. Medlemmer af Direktionen ville heller aldrig kontakte dig vedrørende din personlige formue eller dine økonomiske forhold.

Hvad er de typiske former for svindel?

  • Får du at vide, at ECB opkræver gebyrer for grænseoverskridende overførsler?
  • Får du at vide, at ECB er en forretningsbank, som tilbyder netbankydelser?
  • Bliver du bedt om at foretage en betaling ved hjælp af en falsk ECB-netbank eller en falsk ECB-kundeserviceafdeling?
  • Bliver du bedt om at foretage en betaling, fordi ECB blokerer for pengeoverførsler?
  • Bliver du bedt om at foretage en betaling, fordi ECB tager imod indskud eller foretager betalinger for at købe/indløse bitcoin eller andre kryptovalutaer, eller fordi ECB forsøger at inddrive midler til ofre for svindel?
  • Bliver du opfordret til at optage et lån i ECB på meget gunstige vilkår?

Hvis du står i en af disse situationer, er du blevet udsat for et svindelnummer!

Hvordan kan jeg genkende svindel, der involverer ECB?

Svindelbeskeder ser ofte ud, som om de kommer fra ECB, men de indeholder typisk fejl. Her er nogle tips, der kan hjælpe dig med at genkende sådanne beskeder.

  • Kontrollér afsenderen af e-mailen: En e-mail sendt af ECB kommer altid fra en e-mailadresse, der ender med @ecb.europa.eu eller @ecb.int. Stol aldrig på en videresendt e-mail.
  • Kontrollér, om der i teksten er usædvanlige formuleringer eller skrivefejl.
  • Kontrollér linkene i e-mailen ved at holde cursoren hen over dem, men uden at klikke på dem. Dette vil vise linkets fulde tekst. Nogle e-mailprogrammer viser teksten nederst på din skærm. Henviser teksten ikke til ecb.europa.eu, er der sandsynligvis tale om en e-mail med et svigagtigt indhold.
  • Vær generelt mistroisk over for uventede e-mails, der beder dig om straks at foretage en handling (fx hurtigst muligt at overføre penge), eller hvor indholdet synes at være for godt til at være sandt.

Hvad kan du gøre for at beskytte dig selv?

Overfør aldrig penge, medmindre du er sikker på, hvem der skal modtage dem, og videregiv aldrig oplysninger som fx din bankkonto, ID-nummer eller andre personlige oplysninger.

ECB kan ikke holdes ansvarlig, hvis centralbankens navn, logoer eller adresse misbruges med det formål at bedrage offentligheden. Vi råder dig til at indberette tilfælde af svig til dine lokale retshåndhævende myndigheder eller søge rådgivning hos de relevante kompetente nationale myndigheder.

Vil du vide mere om vores ansvarsfraskrivelse og ophavsretspolitik?

Få mere at vide