European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Visszaélhetnek az EKB nevével és emblémájával

Tudomása van-e az EKB-nak csalásokról?

Igen, a polgárok rendszeresen bejelentenek olyan csalásokat, ahol az EKB nevével, illetve emblémájával való visszaélésről és olyan esetekről számolnak be, amikor valaki az EKB alkalmazottjának adja ki magát.

Ha valami furcsának tűnik egy kapott e-mailben, ne kattintson a benne található hivatkozásra, és ne nyissa meg a mellékletet, valamint ne válaszoljon semmilyen meghívásra vagy kampányra!

Ha valaki azzal keresi meg, hogy Önnek szánt pénz van a birtokában, és hogy az EKB-ban dolgozik, ezt megtévesztési céllal teszi. Nem vagyunk ugyanis kereskedelmi bank, nem vezetünk számlát a nagyközönség tagjai számára.

Egyértelműen kijelenthető, hogy az EKB soha nem kér senkitől személyes adatokat e-mailben, telefonon, szöveges üzenetben vagy azonnali üzenetben. Az Igazgatóság tagjai sem veszik fel soha a kapcsolatot magánvagyonnal vagy pénzügyekkel kapcsolatban.

Melyek a tipikus csalások?

  • Valakitől hallja, hogy az EKB nemzetközi átutalási díjat szed?
  • Azt mondják, hogy az EKB online banki szolgáltatásokat nyújtó kereskedelmi bank?
  • Valaki arra kéri, hogy hamis EKB-s internetbankhonlap vagy hamis EKB-s ügyfélszolgálat közvetítésével fizessen?
  • Arra kérik, hogy fizessen, mivel az EKB blokkolja a pénzátutalásokat?
  • Pénzt kérnek, mivel az EKB betétet vagy pénzt gyűjt bitcoin vagy egyéb kriptovaluta megvásárlására, illetve beváltására, vagy mert csalás áldozatainak az elveszett pénzét igyekszik visszaszerezni?
  • Arra biztatják, hogy igen vonzó feltételekkel hitelt vegyen fel az EKB-tól?

Ha a fenti szituációk bármelyikével találkozik: csalók céltáblájára került.

Hogyan ismerhető fel az EKB-t érintő csalás?

A csalásnál sokszor hihetőnek tűnik, hogy az EKB-tól ered, de jellemzően van benne valami hiba. Íme néhány tipp, amely segít felismerni a csalást:

  • Ellenőrizze az e-mail feladóját: az EKB-tól származó e-mail-cím mindig vagy @ecb.europa.eu vagy @ecb.int végződést kap. Sose bízzon meg továbbított e-mailben.
  • Ellenőrizze a szöveget, hogy szokatlan-e a megfogalmazás, vagy tartalmaz-e gépelési hibát.
  • Ellenőrizze az e-mailben található hivatkozásokat: vigye a kurzort a hivatkozás fölé anélkül, hogy rákattintana. Ekkor megjelenik a hivatkozás teljes szövege, néhány levelezőprogramnál a képernyő alján. Ha nem ecb.europa.eu-ra hivatkozik, akkor valószínűleg csalóktól származik az e-mail.
  • Általában gyanús az olyan nem várt e-mail, amely azonnali válaszlépésre (pl. sürgős átutalásra) szólít fel, vagy amely túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen.

Hogyan lehet védekezni a csalás ellen?

Soha ne utaljon át pénzt, hacsak nem biztos benne, hogy ki kapja, és soha ne adja ki a bankszámlaszámát, a személyi igazolványa számát vagy más személyes adatát.

Az EKB nem vonható felelősségre, ha nevével, logójával vagy címével visszaélnek olyan cselekmények kapcsán, amelyek célja a nyilvánosság megtévesztése. Javasoljuk, hogy jelentse be a csalást a helyi bűnüldöző szerveknek, vagy kérjen tanácsot az illetékes nemzeti hatóságtól.

Szeretne többet megtudni a felelősségi és a szerzői jogi nyilatkozatról?

További információk