European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Ime in logotip ECB sta lahko zlorabljena

Ali ECB ve za kake poskuse goljufij?

Da. Državljani redno prijavljajo poskuse goljufij, v katerih je zlorabljeno ime in/ali logotip ECB, ter poskuse goljufij, v katerih se nekdo izdaja za uslužbenca ECB.

Če se vam e-poštno sporočilo, ki ga prejmete, zdi sumljivo, ne kliknite nobene povezave v njem, ne odpirajte prilog in ne odgovarjajte na vabila ali akcije.

Če vam nekdo sporoči, da hrani denar, ki pripada vam, in da dela za ECB, je to prevara. Nismo poslovna banka, zato nimamo računov za prebivalstvo ali podjetja.

Da ne bo nobenih dvomov: ECB ne bo nikoli zahtevala vaših osebnih podatkov po e-pošti, telefonu, v SMS sporočilu ali takojšnjem sporočilu. Prav tako vas člani Izvršilnega odbora ne bodo nikoli kontaktirali glede vašega osebnega premoženja ali finančnih zadev.

Kateri so tipični primeri goljufij?

  • Vam je bilo rečeno, da ECB zaračunava provizijo za čezmejna nakazila?
  • Vam je bilo rečeno, da je ECB poslovna banka, ki izvaja spletne bančne storitve?
  • Vam je bilo naročeno, da opravite plačilo na lažni spletni strani ECB za spletno bančništvo ali s pomočjo lažnega oddelka ECB za pomoč in podporo strankam?
  • Vam je bilo naročeno, da opravite plačilo, ker ECB blokira nakazilo denarja?
  • Vam je bilo naročeno, da opravite plačilo, ker ECB sprejema pologe ali plačila za nakup/unovčenje bitcoinov ali drugih kriptovalut ali ker izterjuje sredstva za ljudi, ki so bili žrtve goljufije?
  • Vam ponujajo, da pri ECB vzamete posojilo po zelo ugodnih pogojih?

Če drži karkoli od zgornjega, ste tarča poskusa goljufije!

Kako je mogoče prepoznati poskuse goljufij, ki se sklicujejo na ECB?

Poskusi goljufij so pogosto videti, kot da prihajajo od ECB, vendar običajno vsebujejo napake. Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da jih prepoznate.

  • Preverite e-poštni naslov pošiljatelja: e-poštno sporočilo, ki ga pošlje ECB, bo vedno prišlo z e-poštnega naslova, ki se konča na @ecb.europa.eu ali @ecb.int. Nikoli ne zaupajte preposlanim e-poštnim sporočilom.
  • Preverite, ali besedilo vsebuje nenavadne formulacije ali tipkarske napake.
  • Preverite povezave v e-poštnem sporočilu: postavite miškin kazalec na povezavo, vendar povezave ne kliknite. Tako se bo pokazalo celotno besedilo povezave. Nekateri e-poštni programi celotno besedilo povezave prikažejo na dnu zaslona. Če povezava ne vodi na ecb.europa.eu, je e-poštno sporočilo verjetno goljufivo.
  • Na splošno bodite nezaupljivi do vseh nepričakovanih e-poštnih sporočil, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje (npr. nujno nakazilo denarja) ali se zdijo predobra, da bi bila resnična.

Kaj lahko storite, da se zaščitite?

Nikoli ne nakazujte denarja, če niste povsem prepričani, kdo ga bo prejel, in nikoli ne razkrivajte podatkov, kot so vaš bančni račun, vaša enotna matična številka, davčna številka ali drugi osebni podatki.

ECB ne more sprejeti odgovornosti, če se njeno ime, logotipi ali naslov zlorabljajo v shemah, katerih namen je goljufati javnost. Svetujemo vam, da vse primere goljufij prijavite policiji ali se za nasvet obrnete na pristojne nacionalne organe.

Želite izvedeti več o omejitvi odgovornosti in politiki avtorskih pravic?

Več