European Central Bank - eurosystem
Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Възможни са злоупотреби с името и логото на ЕЦБ

ЕЦБ има ли информация за измами?

Да. Гражданите редовно съобщават за схеми за измама, в които се злоупотребява с името и/или логото на ЕЦБ, както и схеми, в които външни лица се представят за наши служители.

Ако получите имейл, който по някаква причина Ви се струва съмнителен, не следвайте връзките в него, не отваряйте приложенията и не отговаряйте на покани или кампании.

Ако някой се е свързал с Вас да Ви съобщи, че държи Ваши пари и работи за ЕЦБ, това е измама. Ние не сме търговска банка, така че при нас няма сметки за редови граждани.

Запомнете: ЕЦБ никога няма да поиска личните Ви данни по имейл, телефон, есемес или лично съобщение. Членовете на Изпълнителния съвет също никога не биха се свързали с Вас във връзка с лично имущество или по финансови въпроси.

Кои са типичните случаи на измама?

  • Някой Ви казва, че ЕЦБ събира такси за трансгранични преводи.
  • Някой Ви казва, че ЕЦБ е търговска банка, която предлага онлайн банкиране.
  • Някой иска от Вас да извършите плащане с помощта на фалшив уебсайт за онлайн банкиране на ЕЦБ или фалшив отдел за обслужване на клиенти на ЕЦБ.
  • Някой иска от Вас да извършите плащане, защото ЕЦБ блокира парични преводи.
  • Някой иска от Вас да извършите плащане, защото ЕЦБ събира депозити или плащания за закупуване/осребряване на биткойн или други криптовалути или защото възстановява средства на жертви на измама.
  • Някой Ви насърчава да изтеглите заем от ЕЦБ при много атрактивни условия.

Ако сте попадали в някоя от тези ситуации, значи сте били обект на измама!

Как да разпознаем измамите, при които се използва идентичността на ЕЦБ?

Схемите за измама често изглеждат сякаш идват от ЕЦБ, но обикновено в тях са допуснати грешки. Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат да разберете дали се касае за измама.

  • Вижте кой е подателят на имейла: изпратените от ЕЦБ имейли винаги са от адрес, който завършва на @ecb.europa.eu или @ecb.int. Не се доверявайте на препратени имейли.
  • Вижте дали текстът съдържа странни формулировки или печатни грешки.
  • Проверете връзките в имейла – придвижете и задръжте мишката върху връзката (линка), без да щракате върху нея. Така ще се покаже пълният ѝ текст. Някои имейл клиенти го показват в долната част на екрана. Ако връзката не препраща към домейна ecb.europa.eu, имейлът вероятно е фалшив.
  • Като общ принцип бъдете нащрек при неочаквани имейли, които Ви призовават към незабавни действия (например спешен превод на пари) или съдържат прекалено примамливи предложения.

Как можете да се предпазите?

Никога не превеждайте пари, освен ако не сте сигурни кой ще ги получи, и никога не разкривайте данни като банковата си сметка, ЕГН или друга лична информация.

От ЕЦБ не може да се търси отговорност за злоупотреби с името, логата или адреса ѝ в схеми, замислени с цел измама на граждани. Съветваме Ви да съобщавате такива случаи на местните органи на реда или да потърсите съвет от съответните национални компетентни органи.

Искате ли да се запознаете по-подробно с политиката за отказ от отговорност и авторски права?

Повече информация