European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Denumirea și logoul BCE pot fi utilizate în mod abuziv

BCE are cunoștință de existența unor sisteme de fraudă?

Da. Cetățenii raportează periodic existența unor sisteme de fraudă în cadrul cărora denumirea și/sau logoul BCE sunt utilizate în mod abuziv, precum și a unor sisteme în care identitatea unor membri ai personalului BCE este uzurpată.

Dacă un e-mail pe care îl primești ți pare suspect, nu face clic pe niciun link conținut în acel e-mail, nu deschide niciunul dintre fișierele atașate și nu da curs niciunei invitații sau campanii.

Dacă te-a contactat cineva afirmând că deține bani care îți aparțin și că lucrează pentru BCE, este o escrocherie. Nu suntem o bancă comercială, prin urmare nu deținem conturi destinate populației.

Pentru claritate: BCE nu îți va solicita niciodată date cu caracter personal prin e-mail, telefon, mesaje-text sau mesaje instant. De asemenea, membrii Comitetului executiv nu te vor contacta niciodată cu privire la avutul personal sau la chestiuni financiare.

Care sunt cazurile tipice de fraudă?

  • Ți se spune că BCE percepe comisioane pentru viramentele transfrontaliere?
  • Ți se spune că BCE este o bancă comercială care furnizează servicii bancare online?
  • Ți se cere să efectuezi o plată prin intermediul unui website bancar online fals al BCE sau al unui departament fals de servicii de asistență pentru clienți al BCE?
  • Ți se cere să efectuezi o plată pentru că BCE blochează transferurile de bani?
  • Ți se cere să efectuezi o plată pentru că BCE colectează depozite sau plăți pentru achiziționarea/încasarea de Bitcoin sau alte criptomonede sau pentru că recuperează fonduri în numele victimelor unor fraude?
  • Ești încurajat(ă) să contractezi un împrumut de la BCE în condiții foarte atractive?

Dacă ți se aplică oricare dintre aceste situații, ești ținta unui sistem de fraudă!

Cum pot recunoaște un sistem de fraudă care implică BCE?

Adesea, sistemele de fraudă par să provină de la BCE, dar, de regulă, conțin erori. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să recunoști un sistem de fraudă.

  • Verifică expeditorul e-mailului: un e-mail de la BCE va fi trimis întotdeauna de la o adresă care se termină cu @ecb.europa.eu sau @ecb.int. Nu acorda niciodată credit unui e-mail redirecționat.
  • Verifică dacă textul nu conține formulări neobișnuite sau erori de tastare.
  • Verifică linkurile din e-mail: treci cursorul mouse-ului peste link fără a face clic pe el. Va fi astfel afișat textul complet al link-ului. Unele programe de e-mail îl vor afișa în partea de jos a ecranului. Dacă nu face trimitere la ecb.europa.eu, e-mailul este probabil fraudulos.
  • În general, tratează cu suspiciune e-mailurile neașteptate prin care ți se solicită să iei măsuri imediate (de exemplu, să transferi urgent bani) sau al căror conținut pare prea bun pentru a fi adevărat.

Ce poți face pentru a te proteja?

Nu transfera nicio sumă de bani, cu excepția cazului în care știi cu siguranță cine este destinatarul acesteia, și nu dezvălui niciodată detalii precum numărul contului bancar, al actului de identitate sau orice alte informații cu caracter personal.

BCE nu poate fi trasă la răspundere dacă denumirea, logourile sau adresa sa sunt utilizate în mod abuziv în cadrul unor sisteme care vizează fraudarea publicului. Te sfătuim să raportezi cazurile de fraudă autorităților locale de aplicare a legii din țara ta sau să soliciți consiliere din partea autorităților naționale competente relevante.

Vrei să afli mai multe despre avizul juridic și despre politica privind drepturile de autor?

Mai mult